10 likumi, ko ievēro ebreju vecāki. Tāpēc viņu bērni aug par ģēnijiem

Te ir daži audzināšanas pamatlikumi, kurus var droši piemērot ikviena bērna audzināšanā. Par sliktu tie nenāks!
Vecākiem vienmēr būtu jāatbalsta bērna vēlme pamēģināt ko jaunu, neatkarīgi no viņa vecuma.

FOTO: Shutterstock.com

Vecākiem vienmēr būtu jāatbalsta bērna vēlme pamēģināt ko jaunu, neatkarīgi no viņa vecuma.

Ir vairāki audzināšanas principi, kas strikti tiek ievēroti ebreju ģimenēs. Bērni, kas tiek audzināti šādā garā, aug patstāvīgāki un mērķtiecīgāki, vairāk paļaujas uz savām spējām un sajūtām. Attiecīgi arī dzīvē sasniedz vairāk. 


Pirms ir viegli, vienmēr ir grūti

Lai ieaudzinātu bērnos neatkarības un pašpaļāvības iezīmes, vispirms viņiem ir jāsaprot, ka ikviens sākums ir grūts. Viss jaunais prasa pūles, saņemšanos un piespiešanos. Tas attiecas arī uz hobijiem. Vecākiem vienmēr būtu jāatbalsta bērna vēlme pamēģināt ko jaunu, neatkarīgi no viņa vecuma. Brīdī, kad atvase saskaras ar grūtībām un grib visu pamest, vecākiem jābūt līdzās un jāpalīdz pārvarēt vājuma brīdi.


Labākā balva - uzticēšanās otra spējām

Kas ir labākais atalgojums par izdarītu darbu? Nē, ne jau nauda, konfektes, rotaļlietas vai izklaides, bet gan atzinība "Tu visu izdarīji labi!", pat tad, ja pirmie mēģinājumi nomazgāt traukus vai uzkopt istabu reizes ne tuvu nav perfekti. Pilnīga paļaušanās uz bērna spējām, nekontrolējot un nelabojot viņa izdarīto ir efektīvākais veids kā likt noticēt, ka viņš var un spēj visu pats. 


Ārējais tēls nav galvenais

Neapšaubāmi, ka cilvēku mēs sagaidām pēc cepures, bet pavadām, vērtējot viņa prāta un sirds spējas. Ebreju vecāki mazu uzsvaru liek uz bērna ārējo veidolu jau no mazām dienām. Ja apkārtējās pasaules iepazīšanai vajag nošmulēties, tā nav problēma. Primāra ir pieredze, izaugsme, attīstība. nevērtē ne sevi, ne citus pēc drēbēm un frizūras, vērtē pēc spējām un padarītā.


Pieņemt nekārtību bērnu vidē

Ir dabiski - tur, kur ir bērni, tur ir mazliet haoss un nekārtība. Lielāko daļu vecāku tas kaitina un uztrauc. Tikai ne mazo ebreju bērnu vecākus, kas saprot, ka bērni IR nekārtīgi, viņi izmētā mantas un drēbes, bet nav jēgas par to lasīt morāli. Vecāki ļauj bērniem dzīvot šādā vidē, nestiedz uzkopt viņu vietā un pacietīgi gaida, kad bērni paši sapratīs, ka nekārtība viņiem traucē justies labi. 


Taupi savu enerģiju un netraucē bērniem

Var jau visu dienu pavadīt, bakstot uz jēgpilnu nodarbošanos bērnu. Sak, "Nesēdi rokas klēpī salicis. Dari ko jēdzīgu", " Nekāpt tur un nelien šeit", "Neskrien, pakritīs", "Nelien kur nevajag, sasmērēsies". Garām! Gurdi vecāki bērna enerģiju novirzīs auglīgākā gultnē. Galu galā šīs visas darbības ir pasauli un sevi izzinošas. 

 

Reklāma
Reklāma

Gudrā brīvība

Ebreju ģimenēs bērniem tiek dota liela brīvība, lai viņi nekādi neierobežotu savas spējas, lai atklātu talantus un saprastu, ar ko vēlas dzīvē nodarboties. Ir tikai vien robeža, kas jāievēro - nedrīkst izrādīt necieņu pret saviem ģimenes locekļiem un viņu interesēm. Par rozā nokrāsotu kaķi nebūs pat bāriena, bet nedod dievs neklausīt vecākus un izrādīt necieņu! 

 

Tētis ir šefs. Un mamma arī!

Cieņa pret vecākiem ir ebreju ģimenes pamatu pamats jau no ļoti agrīnas bērnības.  Mājās galvenie ir vecāki. Vecāku intereses ir primāras. Ko tas dod ilgtermiņā? Bērns iemācās būt patstāvīgs un par savu interešu realizēšanu ir atbildīgs pats. Gan finansiāli, gan morāli. 

 

Paškontrole arī bērniem

Tā vietā, lai piemērotu fiziskus sodus, tiek piemērota cita sodu metode - privilēģiju atņemšana. Vēl labāk, ja līdz domai par sodu nemaz nav jānonāk. Tāpēc mājās ir tādi nosacījumi, kas par labu, pareizu, atbalstāmu rīcību ļauj saņemt privilēģijas un dažādus labumus. Tas iemāca bērnam, ka uzvesties labi un rīkoties pareizi ir izdevīgi viņam pašam. 

 

Nekas nepaliks nepamanīts un nenovērtēts 

Mūsdienu rietumu psihologi iesaka nepārlielīt bērnu par katru nieku, ko viņš ir paveicis. Ebreju vecāki tā nedomā. Viņi slavēs savu lolojumu par katru sīkumu, ko viņš būs izdarījis, apguvis, uzzīmējis, izgatavojis. Slavēs skaļi un publiski. Un ļoti leposies ar savu bērnu. 

Saistītie raksti