13 veidi, kā uzturēt vielmaiņu labā stāvoklī. Gudru tievētāju knifiņi

Veidi, kā uzlabot vielmaiņu, lai liekais svars pazustu straujāk. 

Padomi, kas palīdzēs uzturēt optimālu svaru.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Padomi, kas palīdzēs uzturēt optimālu svaru.

  • Patiesība Nr. 1.
    Neieturi diētu!
    Viena no galvenajām gudru tievētāju patiesībām ir tā, ka nav ieteicams uzturā lietot pārāk vienveidīgu ēdienu. Ļoti bieži sievietes, kuras vēlas nomest lieko svaru, uzturā sāk lietot tā sauktās viena produkta diētas. Taču tā rīkoties ir kļūda, jo šādi tiek bojāta vielmaiņa. 

 

  • Patiesība Nr. 2. 
    Izgulies!
    Somijā ar dvīņiem veikts pētījums pierādījis, ka tas brālis vai māsa, kurš gulēja mazāk un nekvalitatīvāk, daudz biežāk cieta no liekā svara problēmām. Secinājums ir viens – labs miegs uzlabo vielmaiņu! 

 

  • Patiesība Nr. 3. 
    Lieto uzturā vairāk proteīna jeb olbaltumvielas!
    Ķermenim ir nepieciešams proteīns, lai saglabātu muskuļu masu. Ja organismā trūkst olbaltumvielu, tad imunitātes spēja pasargāt organismu pavājinās, tiek traucēta ādas saistaudu olbaltumvielu sintēze, kas izraisa ādas tvirtuma zudumu – āda kļūst ļengana un sausa. Pāragri parādās grumbas, matu augšana apstājas un tie kļūst trausli. Olbaltumvielu trūkums organismā var ietekmēt pat menstruālo ciklu.

 

  • Patiesība Nr. 4.
    Pērc ekoloģisku pārtiku!
    Kanādas zinātnieku veiktie pētījumi pierādījuši, ka pesticīdi, kas mēdz būt neekoloģiski audzētā pārtikā uzkrājas cilvēka organisma šūnās un bremzē vielmaiņu. Protams, ne vienmēr ir iespēja vai nu iegādāties ekoloģisku pārtiku vai to izaudzēt pašiem, taču tam noteikti ir vērts pievērst pastiprinātu uzmanību, īpaši, ja runājam par produktiem, ko nav iespējams nomizot. 

 

  • Patiesība Nr. 5. 
    Kusties, kad vien iespējams!
    Mūsdienās mēs ļoti daudz laika pavadām sēžot – darbā, mājās, transportā. Taču ieteicams izmantot ikvienu iespējamo brīdi, lai kustētos. Ja darbā jārunā pa tālruni, piecelies un kusties, ja nepieciešams doties uz veikalu – ej ar kājām. Neizmanto liftu, bet dodies pa kāpnēm. 

 

  • Patiesība Nr. 6. 
    Dzer aukstu ūdeni!
    Vācu pētnieki secinājuši, ka, dienas laikā izdzerot 6 glāzes auksta ūdens, var palielināt vielmaiņu par 50 kalorijām. Tas notiek tādēļ, ka ķermenim ir jātērē enerģija, lai izdzerto ūdeni sasildītu. Un vēl jāatceras, ka ļoti svarīga ir pietiekama šķidruma uzņemšana. 

 

  • Patiesība Nr. 7. 
    Ēdienam pievieno piparus!
    Izrādās, piparos esošās vielas ķermenī rada reakcijas, kas aktivizē vielmaiņu. Šajā ziņā efektīvākie esot čili pipari. 

 

Reklāma
Reklāma
  • Patiesība Nr. 8. 
    Ēd brokastis!
    Brokastošana ir būtiska labas vielmaiņas uzturēšanai. Pētījumi pierādījuši, ka tie, kuri izlaiž šo ēdienreizi, biežāk cīnās ar lieko svaru. 

 

  • Patiesība Nr. 9. 
    Dzer kafiju un tēju!
    Kafijā un tējā esošais kofeīns stimulē centrālo nervu sistēmu, tādēļ to lietošana var uzlabot vielmaiņu līdz pat 8%, patērējot līdz pat 170 kalorijām dienā. Protams, ja vien tēja un kafija nav bagāta ar cukuru. 

 

  • Patiesība Nr. 10. 
    Ēd šķiedrvielām bagātu ēdienu!
    Atšķirībā no pārējām uzturvielām – olbaltumvielām, ogļhidrātiem un taukiem, kuras mūsu organismā gremošanas rezultātā tiek sašķeltas un pēc tam uzsūktas – šķiedrvielas netiek sagremotas. Tādā veidā tās neizmainītas pārvietojas caur kuņģi, tievajām zarnām un resno zarnu, līdz tiek izvadītas ārā no organisma. 

 

  • Patiesība Nr. 11. 
    Ēd produktus, kas satur dzelzi!
    Dzelzs ir svarīgs mikroelements, kas nepieciešams, jo veicina skābekļa apgādi organismā.  Tas ir vajadzīgs, lai vielmaiņa būtu pēc iespējas labāka. Dzelzi satur granātāboli, sarkanās bietes, ķirbji, dzērvenes, spināti, griķi, liesa gaļa. 

 

  • Patiesība Nr. 12. 
    Uzņem D vitamīnu!
    Lai strādātu vielmaiņa, ir nepieciešams vesels organisms. Tas nozīmē arī uzņemt vitamīnus un minerālvielas. Ļoti būtisks ir D vitamīns. Tas pasargā organismu no dažādiem vēža veidiem. D vitamīnam ir spēcīga ietekme uz vēzi, sevišķi uz resnās zarnas un taisnās zarnas audzējiem. 2005. gada pētījums liecina, ka ik dienas lietojot 1000 starptautiskās vienības (IU) D3 vitamīna, risks saslimt ar citiem vēža veidiem – ieskaitot krūts vēzi un olnīcu vēzi – samazinās par 50 procentiem. D vitamīns ir lasī, tunzivī, pienā un graudaugos, olās. 

 

  • Patiesība Nr. 13.
    Dzer pienu!
    Ir daži pierādījumi tam, ka kalcija deficīts, kas ir izplatīts daudzām sievietēm, var palēnināt vielmaiņu. Tātad – glāze piena nāks tikai par labu 

 

Avots: www.womenshealthmag.com

Saistītie raksti