Pētījums: Mūsdienu pusaudži pieaug vēlāk. Pie vainas esot viedierīces

Mūsdienu jaunieši tiešām ir savādāki nekā bijām mēs – viņu vecāku un vecvecāku paaudzes, raksta žurnāls "The Atlantic”, kurā publicēts 25 gadus ilgušais pētījums par  ASV paaudžu izmaiņām. Tagad ir iegūti pierādījumi, ka katrā desmitgadē ir citas pieaugšanas grūtības. Šobrīd pusaudžu emocionālo briedumu kavē pārāk aktīva viedierīču lietošana.

Jauniem cilvēkiem nav nepieciešamības agri doties stādāt un uzņemties visas pieaugušo cilvēku dzīves ērtības un arī atbildību.

FOTO: Shutterstock.com

Jauniem cilvēkiem nav nepieciešamības agri doties stādāt un uzņemties visas pieaugušo cilvēku dzīves ērtības un arī atbildību.

Šī brīža pusaudžu paaudzei ir pat dots atsevišķs nosaukums – i-paaudze jeb iGen.  Ar ko tad mūsu bērni atšķiras no 1980-to un  1990- to gadu tīņiem?
 

Visos laikos ir bijis vecāko paaudžu uzskats, ka jaunā paaudze ir slinkāki, dumjāki vai savādāki nekā viņi. Tomēr biežāk tās bija tikai iedomas,  salīdzinot ar saviem jaunības "zaļajiem" laikiem. Savukārt tagad zinātnieki ir ieguvuši  pārliecinošus pierādījumus, ka bērni, kas dzimuši laika posmā no 1995. līdz  2012. gadam, patiešām atšķiras no iepriekšējām paaudzēm.  Visstraujākās pārmaiņas notika ap 2012. gadu, kas sakrita ar plašu viedtelefonu izplatību un sociālo tīklu popularitātes sprādzienu.
 

Viņi mazāk komunicē reālajā pasaulē 
Mūsdienu pusaudži salīdzinoši daudz mazāk savus draugus satiek ikdienā un reālajā dzīvē. Pat uzsākot un iesaistoties romantiskās attiecībās, randiņu biežums ir sarucis, jo ērtāk un biežāk ir sazināties virtuālā vidē. Reālā dzīvē notiekošo tikšanos skaits ir samazinājies par 40% laika posmā no 2000. līdz 2015. gadam, liecina zinātnieku veiktās izpētes dati. 
 

Statistika liecina, ka mūsdienu pusaudzis skolas laikā vidēji guļ vien 7 stundas. Miega kvalitātes pasliktināšanās veicina depresijas, diabēta, liekā svara un hipertensijas saslimšanas.


No otras puses tam ir savi ieguvumi – retāk tiekoties, jaunieši arī kopā mazāk lieto alkoholu.
Aktīvā saziņa soc. tīklos ir samazinājusi kontaktu skaitu arī ar vecākiem, bet tas gan nav ietekmējis vecāku iespējas sekot bērnu gaitām un interesēm, ja vien vecāki arī ir sociālo tīklu lietotāji.



Viņi vēlāk pieaug 
Agrāk tīņi emocionāli nobrieda un kļuva pieauguši  ātrāk nekā šīs paaudzes jaunieši, kas vecāku mājas pamet vēlāk, kā arī vēlāk iegūst autovadītāju apliecības un vēlāk uzsākt darba gaitas. Viņi arī retāk ir gatavi piepelnīties, lai dotu ieguldījumu ģimenes budžetā. Turklāt, iespējams, ka tas iepriecinās vecākus, mūsdienu tīņi pirmo reizi ar seksu sāk nodarboties vēlāk un arī ļoti agrīnu grūtniecību skaits kopumā samazinās. 

Reklāma
Reklāma



Viņi sliktāk jūtas 
Ir pasliktinājies miegs, jo viedtelefonu lietošana pirms miega būtiski pasliktina miega kvalitāti un spēju ātri iemigt. Fizioloģiski tīņa vecumā būtu jāguļ 8 – 10 stundas, bet statistika liecina, ka mūsdienu pusaudzis skolas laikā vidēji guļ vien 7 stundas. Miega kvalitātes pasliktināšanās veicina depresijas, diabēta, liekā svara un hipertensijas saslimšanas.

Neraugoties uz aktīvo saziņu interneta vidē, kopumā jaunieši jūtas vientuļāki nekā viņu vienaudži citās paaudzēs. Īpaši apdraudētas virtuālā vidē ir meitenes, kas biežāk kļūst par seksuālās uzmākšanās un emocionālās vardarbības upuriem, turklāt meitenes izjūt arī lielāku emocionālu un verbālu agresiju no citu meiteņu – draudzeņu puses. Zēni gan joprojām ir gatavi izkauties arī klātienē.


Kāpēc jaunieši pieaug vēlāk? Ir mainījušies gan ekonomiskie apstākļi, gan audzināšanas metodes. Ja agrāk par vērtību uzskatīja fizisku darbu, tad informācijas sabiedrībā strauji pieaug augstākās izglītības nozīme, jaunieši dodas studēt un vēlāk uzsāk patstāvīgu dzīvi. Vairums vecāku ir gatavi finansēt sava bērna studijas un sadzīvi, kamēr viņš mācās, līdz ar to jauniem cilvēkiem nav nepieciešamības agri doties stādāt un uzņemties visas pieaugušo cilvēku dzīves ērtības un arī atbildību.