Vietvārdu talka? Protams, jāpiedalās!

Aicina iesaistīties interaktīvā talkā, kas veltīta Starptautiskajai dzimtās valodas dienai – “Vietvārdu talkā”.

FOTO: Shutterstock.com

Turpinot vietējā mantojuma apzināšanas tradīcijas, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) sadarbībā ar LU Latviešu valodas institūtu un partneriem aicina iesaistīties interaktīvā talkā, kas veltīta Starptautiskajai dzimtās valodas dienai – “Vietvārdu talkā”.

“Vietvārdu talkā” ikviens aicināts apzināt, pierakstīt un datubāzē reģistrēt vietējos vietvārdus – īpašvārdus, kas nosauc kādu fizioģeogrāfisku objektu, piemēram, Zilais kalns, Velna grava, Čurkstupīte utt., kas tiek lietoti patlaban vai ir lietoti agrāk. Īpaši svarīgi ir pamanīt un neaizmirst mazos vietvārdus, kuriem neatrodas vieta kartē, bet ir būtiska nozīme, gan pētot Latvijas daudzveidīgās izloksnes un dialektus, gan vietējo vietu vēsturi un kultūru. Apzinātos vietvārdus varēs reģistrēt Tautas vietvārdu datubāzē, kas būs pieejama www.unesco.lv vai vietvardi.lv/talka.

Šī akcija īpaši piemērota tām ģimenēm, kurās ir vairākas paaudzes. Vecvecāku un vecvecvecāku atmiņu pūralādē noteikti ir daudz seno vietu nosaukumu, ar ko tagad padalīties! 

Reklāma
Reklāma