Čārlija vecāki aizvadīs "pēdējos dārgos mirkļus" ar savu puisīti, kurš drīz dosies mūžībā

11 mēnešus vecā britu puisīša Čārlija Garda vecāki Kriss Gards un Konija Jeitsa, kuri pirmdien paziņoja, ka turpmākā juridiskā cīņa par iespēju vest bērniņu uz ASV tiek pārtraukta, jo tas vairs nav bērna interesēs, pavadīs "pēdējos dārgos mirkļus" ar savu slimo puisīti. Kad Čārliju atslēgs no dzīvību uzturošajām ierīcēm, aizvien gan nav zināms, taču tas notiks drīz.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ģimeni pārstāvošais advokāts medijiem sacīja, ka Konija un Kriss grib maksimāli pavadīt to laiku, kas viņiem kopā ar Čārliju vēl ir atlicis. 

Lai arī nav zināms, kad puisēnam ļaus doties viņsaulē, vecāki saka, ka savu pirmo dzimšanas dienu 4. augustā viņš diemžēl nesagaidīs. 

Ārsti domā, ka zīdainim jādod iespēja cienīgi nomirt, taču vecāki un viņu atbalstītāji cīnījās par iespēju Čārliju sūtīt uz ASV, kur viņš varētu iziet eksperimentālās ārstēšanas kursu. 

 

Pirmdien vecāki vēl pirms Lielbritānijas Augstākās tiesas sprieduma paziņoja, ka pārtrauc šo cīņu. Tēva Krisa Garda un mātes Konijas Jeitsas pārstāvis viņu vārdā sacīja: "Viņa [Čārlija] laiks ir pagājis". 

Vecāku pārstāvis Grānts Ārmstrongs sacīja, ka Čārlija vecāki pieņēma šādu lēmumu, jo ārsts no ASV sacīja - jau ir par vēlu pakļaut bērniņu nukleozīdu terapijai, kuru lieto līdzīgu ģenētisku saslimšanu ārstēšanā. 

Puisēna vecāki ziedojumos savāca 1,3 miljonus sterliņa mārciņas, lai varētu vest bērnu ārstēties uz ārzemēm. 

Pirmdien Lielbritānijas Augstākās tiesas tiesnesis bija paredzējis analizēt jaunos pierādījumus, ka Čārliju ir iespējams glābt, ko vecāki solīja iesniegt tiesā.
 


Lasi arī: Mazais Čārlijs, visticamāk, piektdien mirs. Viņam cenšas palīdzēt pat Tramps un Romas pāvests
 


Šis solis, kas, visticamāk, nozīmē, ka šai smagajai un emocionālajai lietai pienācis gals, sperts tāpēc, ka vilcināšanās dzīvību uzturošo ierīču atslēgšanā vairs nav Čārlija interesēs.
Ārmstrongs sacīja: "Ir par vēlu, Čārlija laiks ir pagājis, ir radīti neatgriezeniski muskuļu bojājumi, un turpmākā ārstēšana nebūs veiksmīga," piebilstot, ka vecāki pieņēma vissāpīgāko lēmumu, kādu vien varēja pieņemt.

Reklāma
Reklāma

"Čārlijs pacietīgi gaidīja ārstēšanu. Vilcināšanās dēļ šī iespēja [veiksmīgi ārstēties] ir zaudēta. Vecāki sajuta, ka turpmākā cīņa tikai radīs sāpes Čārlijam," sacīja pārstāvis. Čārlija vecāki tagad cer izveidot nodibinājumu un cer, ka no šīs lietas būs gūta mācība.


Par ko ir stāsts?    
Mazais Čārlijs šajā pasaulē ieradās jau sasirdzis. Ārsti viņam konstatēja retu ģenētisku saslimšanu, kura, kā saka mediķi, pasaulē konstatēta tikai 16 cilvēkiem.

Šīs slimības dēļ notiek muskuļu atrofija un rodas smadzeņu bojājumi, tāpēc Čārlija orgāniem gluži vienkārši nepietiek jaudas normāli funkcionēt. Kā izrādās, abi bērna vecāki bija šī gēna nēsātāji. 

Ārsti saka, ka zēns nedzird, neredz, nevar kustēties, raudāt vai norīt, bet smadzeņu bojājumi jau ir neatgriezeniski. Ārsti domā, ka zīdainim jādod iespēja cienīgi nomirt, taču vecāki un viņu atbalstītāji cīnījās par iespēju Čārliju sūtīt uz ASV, kur viņš varētu iziet eksperimentālās ārstēšanas kursu. 

Čārlija vecāki Konija Jeitsa un Kriss Gards vairākus mēnešus cīnījās, lai dēls varētu doties uz ASV. Viņiem izdevies savākt teju 1,5 miljona eiro ziedojumus, kas pilnībā nosedz transportēšanas un ārstēšanas izdevumus, tomēr viņiem to neļauj darīt. 

Ciešot neveiksmi britu tiesā, vecāki ar prasību vērsās Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), taču arī tur viņu vēlme netika atbalstīta - ECT piekrita Lielbritānijas Augstākās tiesas lēmumam un atteica Čārlija vecākiem īstenot viņa vēlmi transportēt bērnu pāri okeānam. 

Tiesa uzsvēra - "Great Ormond Street" slimnīcas mediķi uzskata, ka bērnu glābt nav iespējams un norāda, ka turpmākā ārstēšana tikai paildzinās mazā cilvēciņa ciešanas. 

Vecākiem arī atteikta iespēja izņemt Čārliju no slimnīcas, lai viņš var nomirt savās mājās, savā gultiņā. 

Bija plānots, ka jau 7. jūlijā puisēnu atslēgs no dzīvību uzturošajām ierīcēm, tomēr, lietā iesaistoties politiķiem un sabiedrībai, vecākiem izdevās atlikt šo termiņu un vēlreiz stāties tiesas priekšā, lai prezentētu jaunos, uz zinātniskiem pētījumiem balstītos pierādījumus, ka vēl ir iespējams bērniņu glābt. 

 

Avots: www.kasjauns.lv