Edija un Ingas feisbukā izveidota palīdzības grupa kļūst par dzīvesveidu abiem

Edijs Daiga un Inga Damškalne savā brīvajā laikā nodarbojas ar labdarību – viņu "Facebook" izveidotajai grupai "Palīdzēsim viens otram" pievienojušies jau 17 000 biedru. Viņu labestība ir uzlabojusi dzīvi ne mazums cilvēkiem, tostarp Ārijas kundzei, kura pie Liepājas šosejas pārdod pašadītās zeķes, šonedēļ raksta "Kas Jauns Avīze".

Edijam un Ingai labdarība kļuvusi par dzīvesveidu. Ikdienā viņi strādā katrs savā darbā. (Foto: Semjuels Hols)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Edijam un Ingai labdarība kļuvusi par dzīvesveidu. Ikdienā viņi strādā katrs savā darbā. (Foto: Semjuels Hols)

 

Tiekamies mazā kafejnīcā Rīgā, Blaumaņa ielā. Edijs ir jauns, stalts jaunietis, ļoti enerģisks, kas redzams viņa runas stilā – plats smaids, žestos, no mutes vārdi plūst aumaļām. Inga ir nosvērtāka, klusāka un ļauj Edijam pārņemt sarunas grožus, viņa ērti iekārtojas krēslā un papildina Edija teikto tikai tad, kad tas nepieciešams.

 

Sākumā strādājis viens
"Palīdzēsim viens otram" pirmsākumi meklējami pirms četriem gadiem, toreiz vēl Edijs darbojās viens pats: “Tad pievienojās vēl viens puisis, un tā šis projekts sāka augt.”

Iedvesma Edijam nāca, atminoties paša bērnību, jo viņš izaudzis nabadzīgā ģimenē, un tagad cenšas palīdzēt citiem, kā vien spēj. ”Mēs arī zinām, ka ne visi sociālie dienesti mūsdienās strādā labi,” atzīst jaunietis. “Tā ir visdažādākā veida palīdzība – pārtika, malka, medikamenti, apģērbs un juridiskās konsultācijas,” skaidro Inga.


Ārpus labdarības Edijs augstskolā RISEBA studē biznesa psiholoģiju un strādā bankā par jaunāko transakciju speciālistu. Inga ir juriste un savus pakalpojumus sniedz vairākiem uzņēmumiem, klāt vēl nāk rūpes par ģimeni.

 

Nedēļā palīdz desmitiem ģimeņu
Šogad "Palīdzēsim viens otram" atzīta par oficiālu biedrību, pirms tam tā bija dažu labsirdīgu un nesavtīgu cilvēku pašu veidota kopa. “Esam arī iesnieguši pieteikumu sabiedriskā labuma statusa iegūšanai, lai varētu piesaistīt vairāk ziedotāju no uzņēmumiem,” stāsta Inga.

Sociālie tīkli ir izrādījies efektīvs veids, kā sazināties ar cilvēkiem, kuriem nepieciešamas atbalsts, un sasniegt tos, kuri vēlas palīdzēt.

Darba nekad netrūkst, vienmēr būs kāds, kuram vajag palīdzēt nostāties uz kājām. “Nedēļā mēs palīdzam pārdesmit ģimenēm. Pārsvarā to prasa ar feisbuka palīdzību, bet mēs saprotam, ka ne visi vecie cilvēki ar to māk darboties, tāpēc vienmēr mudinām, lai ļaudis ir vērīgi. Ja zina kādu, kuram vajag palīdzību, lai atsaucas,” saka Edijs.

Inga iestarpina: “Jo vairāk mēs esam, jo lielāku teritoriju varam pārklāt un palīdzēt vairāk cilvēkiem.” Gadu laikā komanda, kas ar ziedošanu nodarbojas regulāri, ir izaugusi līdz deviņiem cilvēkiem. “Tagad mums ir sadalīti pienākumi, piemēram, Inga ir atbildīga par jurista konsultācijām, mums ir divi koordinatori Liepājā, kas atbild par Kurzemi kopumā. Ik pa laikam pieslēdzas kāds no ārzemēm,” atklāj Edijs.

 

Pārsimt bērnus sagatavo skolai
“Pērn rīkojām akciju "Sagatavosim bērnus skolai", kuras laikā palīdzējām 116 bērniem. Iedevām skolas somu ar visu vajadzīgo jau iekšā. Ziemassvētkos Baldonē bija liels pasākums, kurā iesaistījās "Latvijas balzams", DNB banka un slimnīca "Gaiļezers", pēdējie katru gadu iesaistās kādā akcijā,” ar padarīto dalās Edijs.

Palīdzēts ir arī Ārijas kundzei, kas izpelnījās daudzu cilvēku uzmanību, pie Liepājas šosejas pārdodot pašas adītās zeķes, lai varētu nopelnīt iztiku, turklāt viņai bija problēmas ar acīm. ”Ārijas kundzei palīdzēja divas klīnikas, acu centrs iedeva atlaidi un izrādīja ļoti lielu pretimnākšanu, galvenais ārsts viņu pieņēma ārpus noteiktā darba laika. Vēl mēs viņai vitamīnus pirkām,” atminas Inga.

Reklāma
Reklāma

 

Krāpnieki nesnauž
Šķiet, vienmēr būs kāds, kurš mēģinās iedzīvoties uz citu rēķina, diemžēl arī tad, ja runa ir par ģimeni, kurai nodegusi māja, jaunu māmiņu, kurai nav naudas, lai nopirktu tikko dzimušajam zīdainim drēbes, vai sirmgalvi, kurai nepieciešamas zāles.

"Palīdzēsim viens otram" komanda ir saskārusies ar cilvēku ne tik glīto pusi un tagad ir daudz uzmanīgāki. “Lai nebūtu tā, ka visu sagatavojam un beigās kaut kas noiet greizi, jo mēs tomēr tērējam savu laiku un resursus. Mēs īsti neuzticamies, ja starpā ir vēl viena persona. Mēs uzskatam, ka labdarība ir īslaicīga palīdzība, lai varētu pārvarēt grūtu brīdi, bet ir ģimenes, kas to piekopj kā dzīvesveidu,” uzsver Edijs.

Kāda viltniece citu cilvēku neveiksmē ieraudzīja veidu, kā nopelnīt – viņa pārdeva drēbes, ko citi, labu nodomu vadīti, izlēma ziedot. Par laimi, krāpniece pieķerta un ziedojumi nogādāti tiem, kam tas tiešām nepieciešams. “Tagad esam kļuvuši gudrāki, liekam parakstīt pavadzīmes,” atzīst Edijs.

Komanda atvērusi noliktavu Rīgā, Maskavas ielā 149, kur ikviens varēs vest visu, ko spēj ziedot. Tajā tiks krātas visas atvestās mantas, tad tās sašķiros un vedīs, kur nepieciešams.
Edijs gan atgādina: “Mēs visi strādājam algotu darbu, darba laiks ir līdz pieciem, sešiem vakarā. Pagaidām ceram, ka ziedot gribētāji ar mums sazināsies, lai mēs varētu sarunāt, cikos tikties.”

 

8 gadus vecā meita šķiro drēbes
Abi atzīst, ka rauties uz pusēm darba, ģimenes un svešu cilvēku dēļ nav viegli, taču katrs ir atradis sev piemērotāku veidu, kā tikt galā ar nogurumu.

“Sākumā nevarēju nedēļu normāli gulēt un ēst redzētā dēļ. Ir bijušas situācijas, kad aizbrauc kādam palīdzēt un viņš nevar nostāvēt kājās, jo nav ēdis divas dienas. Tajā brīdī jūties bezspēcīgs, jo tu jau palīdzi tikai uz īsu brīdi. Tagad esmu iemācījies to noturēt savā zemapziņā. Tā ir un būs, mēs neko īsti nevaram mainīt, varam tikai iedot cerību, pārējais ir atkarīgs no paša cilvēka. Reizēm rokas nolaižas, bet tad tu aizbrauc pie vienas ģimenes, redzi, cik ļoti esi palīdzējis, un atkal vari darboties ar pilnu sparu,” smaidu neslēpjot, teic Edijs.

Inga stāsta, ka ir liels emocionālais nogurums, kaut vai no tā informācijas apjoma, kam jāiziet cauri, jo palīdzību meklē daudzi, bet savu miera ostu viņa rod sirdij tuvajos: “Mani atbalsta ģimene, es jūtos, ka esmu viņiem parādā. Cenšos iesaistīt arī savu meitu Beāti, viņai ir astoņi gadi, un viņa aktīvi šķiro drēbes pēc izmēriem, liek kastēs.”

Viņa uzsver, ka jāpalīdz, kā vien var, bet nedrīkst ļaut, lai tas pārāk ietekmē, noteikta distance ir jāietur: “Nedrīkst aizmirst savu veselību un savu ģimeni, tās ir lietas, kuras nevar atstāt novārtā.”

Palīdzi arī tu!
Gan lūgt palīdzību, gan to sniegt var ikviens.
E-pasts: palidzesim.viens.otram@gmail.com
Konta rekvizīti:
Palīdzēsim viens otram
Reģistrācijas numurs: 40008260372
Swedbank: LV06HABA0551043090995
PayPal: palidzesim.viens.otram@gmail.com

 

Avots: www.kasjauns.lv