2 bērnu māmiņai Vijai Amosovai ziedojums savākts. Arī citi lūdz sabiedrības palīdzību

Aizvadītajās dienās Latviju pāršalca kārtējais gadījums, kad kādam ļoti nepieciešama sabiedrības palīdzība cīņai ar smagu slimību. Pavisam īsā laikā 2 bērnu māmiņas Vijas Amasovas ārstēšanai nauda tika saziedota, taču ir vēl cilvēki, kuri lūdz sabiedrības palīdzību.

Artus un Vija Amosovi ar savu vecāko meitiņu Laumiņu. (Foto: No personīgā arhīva)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Artus un Vija Amosovi ar savu vecāko meitiņu Laumiņu. (Foto: No personīgā arhīva)

2 bērnu māmiņas Vijas Amosovas stāsts

Kopš meitiņas Lotes gaidību septītā mēneša Vijai bija regulāra vemšana, ko mediķi norakstīja uz grūtniecības toksikozi. Vijas meitiņa pasaulē nāca ar ķeizargrieziena palīdzību, jo Vija bija novārgusi un pēc mazulītes piedzimšanas  svēra vien 43 kilogramus. Mediķi mierināja, ka bērniņš vairs nespiež kuņģi, nemitīgā vemšana pāries un pašsajūta uzlabosies. Tomēr tā nenotika un Vija izlēma veikt kuņģa pārbaudi - endoskopiju, kas atklāja šokējošu diagnozi  -  ļaundabīgu kuņģa audzēju.

Nekavējoties Viju ievietoja slimnīcā, kur steidzami tika uzsāka barošana caur sistēmu, jo Vija jau varēja nomirt no bada. 28. jūnijā tika veikta operācija, kuras laikā konstatēts liels, neoperējams audzējs, kas izpleties pa visu kuņģi. Vijai tika ievietota stoma, lai tādējādi nodrošinātu pārtikas uzņemšanu. Divas dienas vēlāk nāca nākošais šoks. Ārstu konsīlijs nozīmēja Vijai tikai simptomu mazinošu terapiju ģimenes ārsta uzraudzībā. Vijai ieteica doties mājās un samierināties ar šo likteņa triecienu, pavadīt pēdējās dienas kopā ar saviem mīļajiem, jo ārstēšana nav iespējama.

Ar radu un draugu palīdzību Vijai tika meklētas ārstēšanas iespējas ārzemēs. Tika pieņemts lēmums doties uz Hadassah Universitātes slimnīcas kuņģa un zarnu onkoloģijas nodaļu Izraēlā un veikt tur piedāvāto ķīmijterapiju, pēc tās audzējam samazinoties – operāciju.

Lai arī sākotnēji lūgtie 45 322 eiro smagi slimās divu meitiņu māmiņas Vijas Amosovas ārstēšanai savākti ar uzviju, līdzekļu vākšana turpinās un šobrīd saziedotie vairāk nekā 80 000 eiro paliek rezervēti Vijai, kuras ārstēšanās procesā līdzekļi var būt vajadzīgi.

Šobrīd Vija jau saņēmusi vienu ķīmijterapijas kursu, pēc kura pirmo nakti varēja gulēt bez vemšanas. Tas ir devis cerību uz dzīvību. Tomēr ārstēšanās izmaksas ģimene nespēj segt pašu spēkiem un lūdz līdzcilvēku palīdzību. Viena ķīmijterapija ar 3 dienu uzturēšanos slimnīcā izmaksā 4679 eiro, kopā nepieciešamas 7 ķīmijterapijas ik pēc 2 nedēļām par kopējo summu 32753 eiro. Uzturēšanās izdevumi 3 mēnešu garumā izmaksā līdz 7890 eiro. Izmeklējumi un ārstu konsultācijas 4679 eiro. Iespējams, tie vēl  nav visi izdevumi, jo ārstniecības procesā var rasties izmaiņas un papildus izdevumi.

Lai arī sākotnēji lūgtie 45 322 eiro smagi slimās divu meitiņu māmiņas Vijas Amosovas ārstēšanai savākti ar uzviju, līdzekļu vākšana turpinās un šobrīd saziedotie vairāk nekā 80 000 eiro paliek rezervēti Vijai, kuras ārstēšanās procesā līdzekļi var būt vajadzīgi. 

 Ja vēlies ziedot jaunajai sievietei, to vari izdarīt ŠEIT

 

Arī citi lūdz palīdzību

Vija Amosova šobrīd nav vienīgais cilvēks Lattvijā, kurš lūdz sabiedrības palīdzību, lai varētu ārstēties vai iziet tik ļoti nepieciešamo rehabilitāciju. Ziedot.lv sadaļā "Smadi slimu cilvēku atbalstam" ir vairāki cilvēki, kuri cer, ka iizdosies savākt nepieciešamo naudas summu savas veselības uzlabošanai. 

Palīdzība Agnesei Eņģelei

Agnesei ir  31 gads, viņa ir laimīgi precējusies, audzina gadu vecu puisīti. Agnesei ir maģistra grāds pedagoģijā un viņa strādā par skolotāju bērniem ar mācīšanās grūtībām. Bērni ir Agneses sirds aicinājums. Agnese nevar iedomāties neko citu kā tikai darbu ar bērniem, un pati sapņo par kuplu ģimeni. Diemžēl tas šobrīd nav iespējams.

Pērn oktobrī mazulis nejauši aizķēra dzimumzīmi Agnesei uz kakla. Agnese steidzīgi vērsās pie ārsta. Tika veikta operācija, izmeklējumu rezultāti atklāja melanomu – ļaundabīgu ādas audzēju. Nekavējoties tika uzsākta ārstniecība. Šī gada martā tika konstatēts, ka audzēja izraisītās metastāzes attīstījušās plaušās un aknās. Operācija nav iespējama. Var palīdzēt tikai ārstēšana ar medikamentiem.  

Ārstu konsīlijs lēmis, ka Agnesei steidzami jāuzsāk ārstniecība ar Cobimetinib un Vemurafenib. Speciālisti norādījuši, ka kombinējot medikamentus, var sasniegt labākus rezultātus cīņā ar smago slimību. Diemžēl zāles ir ļoti dārgas un valsts tikai daļēji līdzfinansē, daļu pacientu programmas ietvaros sedz ražotājs, tomēr zāļu izmaksas vēl aizvien ir ļoti augstas. Vemurafenib viena mēneša cena ir no 7346 – 9184 eiro, savukārt, Cobimetinib - 6508.19 eiro, kas gada ārstniecības kursam kopā izmaksā 96 989.33 eiro. Palīdzēsim Agnesei!

Palīdzība Uldim Brambatam

Uldim ir 66 gadi, viņš ar sievu Birutu dzīvo Neretas novada Zalves pagastā. Abi ir pensionāri. Uldis visu mūžu strādājis galdnieka darbus. Restaurējis vairākas Latvijas baznīcas, strādājis dažādās galdniecībās, sieva strādājusi par medmāsu. Uldim pēdējos gados ir nopietnas veselības problēmas - smaga sirds slimība un amiotrofā laterālā skleroze ar progresējošu muskuļu atrofiju. Jau gadu, pateicoties ziedotāju palīdzībai, Uldim ir iespēja regulāri saņemt un lietot medikamentus, kas aptur slimības progresēšanu.

Slimības dēļ Uldis vairs nespēj strādāt, spēj paveikt tikai nelielus mājas darbus. Taču, nelietojot zāles, muskuļu atrofijas dēļ Uldis drīz nespēs kustēties. Zāles ir dārgas, tām ik mēnesi nepieciešami 116 eiro. Palīdzēsim Uldim!

Reklāma
Reklāma

 

Palīdzība Sailai Rasai

Rīdziniecei Sailai ir 53 gadi, 30 darba gadi pavadīti strādājot medicīnā, palīdzot citiem un sevi nežēlojot. Pirms 3 gadiem jau palīdzējām Sailai ar medikamentu iegādi, kas bija nepieciešami, lai ārstētu retu autoimūnu neiromuskulāru saslimšanu – miastēniju smagā formā. Slimība izpaužas kā muskuļu nespēks un vājums. Jebkura kustība ir apgrūtinoša, bet saasinājuma brīžos pat neiespējama. Nespēks rokās un kājās, redzes muskuļu vājums, nespēja norīt ēdienu, vai pat elpošanas apstāšanās.

Slimības pirmie simptomi Sailai parādījās pirms vairāk kā 10 gadiem. Saila slikto pašsajūtu saistīja ar negulētajām naktīm un pārslodzi, strādājot diennakts dežūrās neatliekamajā medicīniskā palīdzībā par feldšeri.

Veselībai pasliktinoties, Saila nolēma mainīt darbu. Viņa apguva farmaceita arodu un 7 gadus nostrādāja aptiekā. Tomēr viņa pirms 4 gadiem no darba aizgāja un viņai tika noteikta 1. invaliditātes grupa. Vakaros Sailai ir tāds nespēks, ka pārvietoties spēj tikai ratiņkrēslā. Visu mūžu dzīvojusi aktīvi, šobrīd viņai grūti samierināties ar savu slimības nespēku. Tomēr Saila nav zaudējusi optimismu, lai arī ir smagi, viņa smaida.

Saila pēdējā gada laikā zaudējusi 10 kilogramus svara un sver vairs tikai 49 kilogramus, viņai pastiprinājušās miastēnijas lēkmes un viņai vajadzīga aprūpe mājās. Kopš celiakijas atklāšanas Sailai jālieto speciālā bezglutēna pārtika, kas ir ļoti dārga un jālieto medikamenti vismaz ap 150 eiro apmērā ik mēnesi. Saila lūdz palīdzību medikamentu iegādei tuvākā gada garumā 1800 eiro apmērā. Tas palīdzēs nostabilizēt viņas stāvokli un nepieļaut tālāku veselības pasliktināšanos.  Palīdzēsim Sailai!

 

Palīdzība Oskaram Kacēnam

Oskaram ir 44 gadi, viņš dzīvo Balvos. Pirms vairāk kā 3 gadiem ar sāpēm un pietūkumu labajā kājā nonāca slimnīcā. Sākās ilgstoša slimoša, tika atklāti multipli galvas smadzeņu abscesi, tikai veikta tika veikta operācija. Rezultātā Oskaram iestājās daļēja labās puses paralīze. Viņš varēja pārvietoties tikai ratiņkrēslā, ilgstoši pavadīja slimnīcā, taču šobrīd viņa stāvoklis ir uzlabojies, viņš spēj staigāt ar spieķa palīdzību. Līdz slimībai Oskars bija darbīgs un aktīvs cilvēks, dejoja vietējā deju kolektīvā, piedalījās Dziesmu un deju svētkos, viņam bija ģimene un 2 dēli. Kopš slimības par Oskaru rūpējas viņa mamma. Viņam nepieciešama palīdzība ikdienas aprūpē.  Oskaram nozīmētas 20 masāžu kurss, 20 fizioterapijas, un 20 reitterapijas nodarbības. Katra maksā no 15 - 20 eiro, kopā nepieciešami 1020 eiro, kas priekš Oskara, kurš saņem tikai invaliditātes pensiju, ir liela summa. Oskars lūdz palīdzību, lai rehabilitāciju turpinātu. Palīdzēsim Oskaram

 

Palīdzība Viktoram Koņkovam

1978. gadā, kad Viktoram bija tikai 21 gads, darba vietā viņam uzkrita ceļamkrāna strēle. Nelaimes gadījuma rezultātā jaunais puisis guva smagas un neatgriezeniskas mugurkaula un galvaskausa traumas. Pirmos 7 gadus pēc nelaimes Viktors bija paralizēts, tomēr pamazām viņš ir atguvis kustību spēju, pateicoties 14 pārciestajām operācijām un rehabilitācijai.

Šobrīd Viktoram ir 60 gadi, viņš dzīvo Jēkabpilī, ir 2. grupas invalīds. Pateicoties ziedotāju atbalstam pērn Viktoram bija iespēja saņemt rehabilitāciju rehabilitācijas centrā Jaunķemeri. Pēc kursa Viktors jūtās labāk. Viņam rekomendēts atkārtots rehabilitācijas kurss, kas ietver nodarības baseinā, sērūdeņraža un broma vannas. 14 dienu rehabilitācijas kurss izmaksā 560 eiro, no kuriem 30 eiro ir pieejami no iepriekš saziedotajiem un neizlietotajiem līdzekļiem. Palīdzēsim Viktoram!

 

Palīdzība Jānim Žurevskim

Jānim ir 22 gadi, viņš ir RTU 3. kursa students. Jānis ir dzimis Dobelē, taču vēlāk ģimene pārcēlās uz Tukumu, kur arī Jānis gāja skolā. Jau skolas laikā Jānim patika tehniskas lietas, tādēļ arī viņš izlēma studēt inženierzinātnes. Jāni ikdienā pavada sāpes labajā paribē, slikta dūša, nespēks. Jānim ir hronisks C hepatīts.

Slimība Jānim tika atklāta pirms 10 gadiem, kad pārbaudes veica visai ģimenei, jo c-hepatīts tika konstatēts viņa mammai. Viņa ārstējās, taču uzlabojumu nebija, palika tikai sliktāk un pirms 3 gadiem Jāņa mamma nomira. Arī Jānim ārstniecība nav devusi uzlabojumus, taču viņam ir lielas izredzes izārstēties, jo šobrīd ir pieejamas jaunas zāles. Jānim ir nozīmēti tiešas darbības pretvīrusu medikamenti, kuru efektivitāte pētījumos ir pierādīta tuvu 100 %. Taču problēma ir tā, ka medikamenti ir dārgi un Jāņa gadījumā valsts tos neapmaksā, jo viņa stāvoklis vēl nav tik kritisks. Jānis vēršas ar lūgumu pie līdzcilvēkiem viņam palīdzēt, jo naudas zālēm viņam nav. Šobrīd Jānis ar vecvecākiem un brāli dzīvo Engures novadā. Jaunais puisis veselības dēļ nespēj strādāt. Viņš saņem invaliditātes pabalstu. Viena mēneša ārstniecības kurss maksā 16 000 eiro. Kopā nepieciešami līdzekļi 2 kursiem kopsummā 32000 eiro apmērā. Palīdzēsim Jānim izveseļoties!

 

Palīdzība Vitālijam Šuļganam

Vitālijam ir 30 gadi. Pirms pusotra gada Vitālijs cieta ļoti smagā avārijā, viņš guva ļoti smagas traumas, tai skaitā zaudēja kreiso kāju. Pēc avārijas viņš vairākas nedēļas pavadīja komā, ārsti vērtēja stāvokli kā ļoti smagu un cerību nebija. Tomēr pamazām viņa stāvoklis uzlabojās. Vitālijs sāka mācīties sadzīvot ar jauno situāciju, nepadevās un pamazām atguvās. Pēc  9 mēnešu  gaidīšanas Vitālijs saņēma valsts apmaksātu kājas protēzi, taču izrādījās, ka tā nav tik funkcionāla, kā Vitālijs bija cerējis. Ar to nevar staigāt ilgi, protēze noberž kāju līdz asinīm, pēc tam vajag vairākas dienas pavadīt mājās, gaidīt kamēr brūces sadzīst. Pirms avārijas Vitālijs strādāja metālkonstrukciju ražošanas kompānijā. Tagad ir grūtības atrast piemērotu darbu, jo ar šādu kājas protēzi viņš nevar strādāt. Vaivaru Ortozēšanas un protezēšanas centrā atzīst, ka Vitālijs vairākkārt bijis pie tehniskajiem, lai ortopēdiem veiktu korekcijas protēzes regulējumā. Centrā norāda, ka, lai nodrošinātu gaitas atjaunošanu, kas būtu maksimāli pietuvināta tai, kāda tā bija līdz amputācijai, nepieciešams izmantot protēžu komponentes ar augstāko aktivitātes līmeni un jaunākajām tehnoloģijām.  Šāda protēze nav valsts apmaksāta un maksā ļoti dārgi – vairāk kā 17 000 eiro. Vitālijs nelielu daļu summas var samaksāt pats, bet nepieciešami vēl 15 000 eiro. Vitālija lielākais sapnis ir staigāt visu dienu bez kruķu palīdzības un sākt pilnvērtīgu dzīvi, atrast dabu un izveidot ģimeni. Palīdzēsim Vitālijam!