iVF Riga Cilmes šūnu centrs - pirmais nacionālais Cilmes šūnu centrs Latvijā

Arvien vairāk ārsti un pētnieki pievērš uzmanību cilvēka iekšējiem resursiem, lai tos varētu izmantot smagu saslimšanu gadījumos. Šie iekšējie resursi ir cilvēka cilmes šūnas. Cilmes šūnas ir unikālas šūnas, kuras var nosaukt par visu cilvēka audu un orgānu priekštečiem. Šo šūnu galvenās īpašības – spēja dalīties (vairoties) un spēja diferencēties (pārvērsties) dažādu šūnu veidos.

Cilmes šūnas, kas tiek iegūtas bērna dzimšanas brīdī, ir daudz jaunākas par līdzīgām kaulu smadzeņu šūnām.

FOTO: Shutterstock.com

Cilmes šūnas, kas tiek iegūtas bērna dzimšanas brīdī, ir daudz jaunākas par līdzīgām kaulu smadzeņu šūnām.

Piemēram, kaulu smadzeņu cilmes šūnas jau sen tiek pielietotas onkoloģisko un hematoonkoloģisko saslimšanu ārstēšanā. Bieži vien kaulu smadzeņu cilmes šūnu transplantācija ir pacienta pēdējā iespēja izveseļošanai. Mēdz būt situācijas, ka ārstēšanai ir nepieciešams kaulu smadzeņu donors, kas tiek meklēts radinieku vidū, bet ne vienmēr radinieku cilmes šūnas der pašam pacientam, kas nozīmē ka jāmeklē donors citur.  Donora meklēšana var ilgt vairākus gadus, bet dažreiz transplantācija ir nepieciešama pēc iespējas ātrāk.

 

No pagājušā gadsimta 80.gadiem tika uzsākta nabassaites asins cilmes šūnu saglabāšana. Cilmes šūnas, kas tiek iegūtas bērna dzimšanas brīdī, ir daudz jaunākas par līdzīgām kaulu smadzeņu šūnām.

 


Nabassaites asins cilmes šūnu terapija tiek pielietota jau vairāk nekā 20 gadus hematoloģisko, onkoloģisko, imunoloģisko un pārmantoto slimību ārstēšanā. Pasaulē  līdz šīm  ir  veiktas vairāk kā 35 000 cilmes šūnu transplantācijas.

 

 

 

 Cilmes šūnas ir unikālas šūnas, kuras var nosaukt par visu cilvēka audu un orgānu priekštečiem. Šo šūnu galvenās īpašības – spēja dalīties (vairoties) un spēja diferencēties (pārvērsties) dažādu šūnu veidos.

 

Pamatojoties uz ilgtermiņa pētījuma rezultātiem (582 transplantācijas, kas tika veiktas no 2006. gada līdz 1014. gadam) speciālisti no Freda Hatčinsona onkoloģiskā centra (ASV, Fred Hutchinson Cancer Research Center) secināja, ka pacientiem ar “augsta riska leikozes” diagnozi un ar minimālām saslimšanas pazīmēm, par labāko biomateriālu, tiek uzskatītas nabassaites asinis.

 

 

Apzinoties jaundzimušā cilmes šūnu svarīgumu un redzot, šādas bioloģiskas apdrošināšanas nepieciešamību Latvijas ģimenēm, tika atvērts iVF Riga Cilmes šūnu centrs uz iVF Riga klīnikas bāzes, tādejādi Latvijas iedzīvotājiem paradījās iespēja saglabāt sava bērna cilmes šūnas Latvijā.

 

Šī iniciatīva tika atbalstīta arī Latvijas medicīnas personāla vidū. Lielākā daļa Latvijas dzemdību nodaļu ir noslēgušās līgumu ar iVF Riga klīniku par nabassaites asins paņemšanu dzemdību laikā.

 

iVF Riga Cilmes šūnu centrs ir pirmā nacionālā cilmes šūnu banka Latvijā. Noslēdzot līgumu par cilmes šūnu saglabāšanu iVF Riga Cilmes šūnu centrā, pacienti varētu būt pārliecināti, ka visas darbības ar cilmes šūnām tiek veiktas izmantojot aprīkojumu, kas atbilst mūsdienu biotehnoloģiju augstākajiem un jaunākajiem standartiem. Cilmes šūnu paraugu apstrāde tiek veikta tikai sterilās telpās.

 

Nabassaites asins cilmes šūnu saglabāšana iVF Riga Cilmes šūnu centrā tas ir:

  • Pirmā nacionālā cilmes šūnu banka Latvijā
  • Daudzu gadu pieredze darbā ar bioloģisko materiālu
  • Visas nepieciešamas atļaujas darbam ar cilmes šūnām (Zāļu Valsts Aģentūras sertifikāts)
  • Augsti kvalificēti speciālisti, kas pastāvīgi pilnveido savu profesionālo līmeni, zināšanas un prasmes
  • Aprīkojums, kas atbilst mūsdienu biotehnoloģiju augstākajiem un vismūsdienīgākajiem standartiem. Paraugu apstrāde tiek veikta tikai sterilās telpās
  • Bioloģiskā materiāla ātra piegāde un droša apstrāde, kas veicina labāku un kvalitatīvāku cilmes šūnu iegūšanu. Cilmes šūnu iegūšana, apstrāde un uzglabāšana notiek Rīgā, Latvijā
  • Jaundzimušā ģenētiskās diagnostikas  iespēja pēc nabassaites asinīm (ģenētiskā pase), HLA-tipēšana (iespēja uzzināt parauga saderību ar radiniekiem)

 

Vairāk par mums lasi šeit.