Brīdina par 1550 bīstamiem grozāmgrābšļiem jeb spineriem

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), veicot spinera (fidget spinner) ar gaismiņām (preces identifikācija NO:2701) parauga testēšanu, konstatējis, ka tas neatbilst būtiskajām drošuma prasībām, proti, no rotaļlietas atdalās bateriju nodalījuma detaļas un tādējādi kļūst pieejamas tajos esošās baterijas.

Īpašu vērību pievērsiet ar gaismiņām aprīkotiem spineriem

FOTO: Shutterstock.com

Īpašu vērību pievērsiet ar gaismiņām aprīkotiem spineriem

Pēc VID Muitas iestādes pieprasījuma PTAC ir pārbaudījis 6403 spinerus. Pārbaužu rezultātā 2017.gadā 1550 spinerus nav atļauts laist brīvā apgrozībā (aizliegts importēt), kas novērtēti kā neatbilstoša prece (prece ir neidentificējama, nav pierādīta atbilstība drošuma prasībām) un 480 spineri atzīti par nedrošiem (no rotaļlietas atdalās bateriju nodalījuma detaļas un tādējādi kļūst pieejamas tajos esošās baterijas, kuras nejauši norijot var radīt nopietnus barības vada, kuņģa, zarnu un centrālās asinsrites bojājumus).


Pēc statistikas datiem 2015. un 2016. gadā Bērnu klīniskā universitātes slimnīcā nonākuši 139 bērni ar svešķermeņiem gremošanas orgānu sistēmā, 57 bērni ar svešķermeņiem elpceļos, un 59 gadījumos svešķermenis nonācis acīs vai ausīs, no visiem gadījumiem 11 % svešķermeņu ir tieši baterijas. Arī šī gada pirmajos piecos mēnešos no visiem gadījumiem 5,66% svešķermeņu ir baterijas.


Podziņbateriju norīšana ir ārkārtīgi bīstama, jo, nonākot organismā, tā ātri sadalās un jau divu stundu laikā spēj radīt neatgriezeniskus orgānu bojājumus ne tikai gremošanas sistēmā, bet arī trahejā, elpošanas ceļos un centrālajā asinsritē, turklāt, ja bojājums skar arī citas sistēmas, letāli ir 80-90% gadījumu. Baterijās esošās ķīmiskās vielas burtiski "izdedzina" audus, radot gļotādas tūsku un ļoti sarežģītus orgānu bojājumus.

 

PTAC aicina patērētājus pārliecināties, vai to rīcībā nav spineri, kuriem ir viegli pieejami bateriju nodalījumi un attiecīgi - arī baterijas. Ja bateriju nodalījums ir viegli atverams, aicinām pārtraukt izmantot šādus izstrādājumus, atbrīvojoties no baterijām drošā veidā (piemēram, izmest tās bateriju nodošanas punktā). Vēršam uzmanību, ka bateriju nodalījumam jābūt cieši noslēgtam, lai bērns tajā esošajām baterijām nevarētu piekļūt. Tam jābūt atveramam tikai ar instrumenta palīdzību vai bateriju nodalījuma vāka atvēršanai nepieciešamas divas dažādas kustības.

Reklāma
Reklāma

Vienlaicīgi PTAC aicina neiegādāties nezināmas izcelsmes rotaļlietas, tai skaitā spinerus.

Rotaļlietu marķējumā jābūt:

  • CE marķējumam;
  • identifikācijas elementam (piemēram, modeļa numurs, svītrkods u.c.);
  • ražotāja nosaukumam (firmai) vai reģistrētai preču zīmei un adresei, kur ar ražotāju iespējams sazināties;
  • ja rotaļlieta ražota ārpus Eiropas Savienības, arī importētāja nosaukumam (firmai) vai reģistrētai preču zīmei un adresei, kur ar importētāju var sazināties;
  • ja nepieciešams, norādītiem brīdinājumiem saistībā ar rotaļlietas lietojumu, piemēram, Nav piemērots bērniem, kas jaunāki par 36 mēnešiem (vai brīdinājuma simbols) un norādījums par apdraudējumu, kā arī, ja nepieciešams, pievienotai piktogrammai vai citai informatīvai zīmei ar norādi par īpašu risku vai lietojumu.


PTAC arī aicina komersantus patērētājiem piedāvāt tikai drošas rotaļlietas! Vairāk, par to, kas jāzina komersantiem par rotaļlietu drošumu skat. šeit.

 

Ko darīt, ja norīta baterija:

 

  • ​Ja bērns norijis bateriju, gremošanas traktā sākas elektroķīmiska un kontakta reakcija, kas var ļoti ātri radīt nopietnus barības vada, kuņģa un zarnu bojājumus.
  • Uzmanība jāpievērš tam, ka sākotnēji norītais svešķermenis (piemēram, baterija) var arī neizraisīt nekādus klīniskos simptomus
  • Biežākie klīniskie simptomi, ja norīts svešķermenis (īpaši, ja tas palicis barības vadā) ir siekalošanās, vemšana, sāpes aiz krūšu kaula.
  • Ja ir aizdomas par svešķermeni gremošanas traktā vai elpceļos, nekavējoši meklējat medicīnisku palīdzību!
  • Ja vien ir kādas aizdomas, ka bērns norijis bateriju, nekavējoties dodieties uz slimnīcu. Neizraisiet vemšanu, nedodiet ēst vai dzert, kamēr medicīnas profesionālis bērnu nav apskatījis.
  • Ieprogrammējiet neatliekamās palīdzības nr.112 savā telefonā.