Kam krāt naudu un kam ņemt kredītu?

Mūsdienās saņemt kredītu nav grūti. Ir ļoti daudz nebanku kreditoru, kas gatavi aizdot nelielas naudas summas bez liekām formalitātēm un dokumentu noformēšanas, turklāt arvien pieaugot konkurencei, jaunie kredīti kļūt arvien izdevīgāki un pieejamāki. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv


Tieši kredītu vieglās pieejamības dēļ, cilvēki arvien retāk krāj naudu lielāku pirkumu veikšanai un tā vietā vienkārši aizņems no kredītiestādēm. No vienas puses, tā ir iespēja visu iegūt ātrāk, jo naudas sakrāšana tomēr prasa zināmu laiku, tomēr kredīti ir neizdevīgi, jo jāmaksā procenti, turklāt tie arī uzliek zināmu risku. Tā kā kredītu ņemšanai ir gan savi plusi, gan mīnusi, ir jāizvērtē, kādas lietas ir vērts pirkt kredītā un kādas nav.


Ko nekad nepirkt kredītā?
Izklaides

Nekādā gadījumā nedrīkst ņemt kredītu izklaidēm. Pirmkārt, izklaides nav tik svarīgas, lai to dēļ riskētu ar savu finansiālo situāciju un otrkārt, būs ļoti grūt atdot kredītu par pakalpojumu, kas jau saņemts. Izklaidēm naudu daudz vieglāk ir krāt, jo tad ir daudz lielāka motivācija. Krājot naudu ir uz ko tiekties, bet ņemot kredītu vairs nē. 


Luksusa preces
Noteikti nedrīkst izmantot kredītus, lai nodrošinātu sev labāku dzīvesveidu. Mūsdienās ļoti daudzi cilvēki uzskata, ka kredīti palīdzēs viņiem dzīvot labāk, jo par kredītā paņemto naudu var iegādāties luksusa preces, kuras citādāk atļauties never, taču jāsaprot, ka ja neverat naudu šīm precēm nopelnīt vai sakrāt, tad arī kredītu ņemt nevarat atļauties. Kredīti nav papildus ienākumi. Tie ir jāatdod, turklāt ar uzviju, tāpēc nekad nepērciet kredītā to, ko neverat atļauties nopirkt tāpat. 


Preces, kas nav steidzami nepieciešams
Tāpat arī dažāds noderīgas un vajadzīgas preces nevajadzētu pirkt kredītā, ja vien situācija nav steidzama. Piemēram, ja saprotat, ka mēbeles vai elektropreces savu laiku jau nokalpojušas, taču tās vēl kādu laiku savu pamata funkciju pildīs, pacietieties un naudu sakrājiet. Tas sanāks daudz lētāk, turklāt nebūs jāsatraucas par kredīta atmaksu nākotnē. 


Ko pirkt kredītā?
Ārkārtas remonti vai ļoti nepieciešamu preču iegāde

Ātros kredītus var ņemt tad, ja ir radusies kāda situācija, kas ļoti steidzami jārisina. Piemēram, ja saplīsusi kāda no sadzīves tehnikas precēm, bet nav naudas ne jaunas preces iegādei, ne tās remontam, droši vien ātrais kredīts būtu labs risinājums. Bez veļasmašīnas vai gāzes plīts vai citām ļoti nepieciešamām sadzīves precēm ilgi dzīvot būs grūti, tāpēc šādā situācijā kredīta ņemšana ir pieļaujama.

Reklāma
Reklāma


Medicīnas pakalpojumi
Protams, arī sava veselība ir ļoti svarīga, tāpēc medicīnas pakalpojumiem kredīta ņemšana ir pieļaujama. Šeit ir runa par tiešām nepieciešamām medicīniskām manipulācijām, kuru atlikšana var negatīvi ietekmēt gan jūsu veselību, gan arī finansiālo stāvokli, jo ielaistu veselības problēmu ārstēšana ir dārga un sarežģīta. Arī ļoti nepieciešamu medikamentu iegādei kredītus ņemt var, jo veselība un dzīvība ir svarīgāka par visu citu.


Ļoti lielas preces un īpašumi
Visbeidzot, kredītus ver ņemt arī ļoti lielu preču vai īpašumu iegādei, kā piemēram, māja, dzīvoklis vai auto. Ir saprotams, ka šādiem pirkumiem sakrāt naudu nebūs tik viegli. Būs vajadzīgi vairāki gadi, lai to paveiktu, taču, ja tas viss ir vajadzīgs tagad, tad kredīts būs vispiemērotākais risinājums. Šādiem pirkumiem ir arī īpaši kredītu veidi – hipotekārie kredīti mājokļa iegādei un auto kredīti transportlīdzekļa iegādei. 


Kredīts ver būt gan lielisks palīgs, gan arī lielākais ienaidnieks jūsu finansēm, viss ir atkarīgs no tā, kā un kādiem nolūkiem to izmantojat. Ja ņemsiet kredītus tikai tad, kad tas patiešām nepieciešams, turklāt, izvērtējot savas iespējas kredītu atmaksāt, tas būs labs risinājums un palīgs finanšu darījumos.