Bērnu liekais svars: kā no tā atbrīvoties

Liekais svars, kas reizēm nu jau nereti kļūst par aptaukošanos, jau sen vairs nav tikai amerikāņu bērnu problēma. Aptaukošanās ir kļuvusi arī par Eiropas, un tādējādi arī par Latvijas bērnu postu. RVC “Imanta” uztura speciāliste Jolanta Rozīte – Viškinte pastāstīja, kā sekot līdz un kontrolēt bērna svaru.

Bērnu liekais svars: kā no tā atbrīvoties

FOTO: Shutterstock.com

 

“Liekais svars ir bīstams veselībai. Tas izraisa cukura diabētu, sirds un asinsvadu slimības, un virkni citu problēmu. Viss ir labi, ja ar mēru – svaram jābūt normas robežās, ne pārmērīgi zemam vai augstam,” stāsta uztura speciāliste. Pēc Rozītes – Viškintes vārdiem, daudzi vecāki kompensē nepietiekamu uzmanību bērnam ar neveselīgu uzkodu, našķu pirkšanu. Turklāt paši vecāki ievēro neveselīgu uzturu un kaitē savai veselībai, un bērni šos ieradumus pārņem no vecākiem. Ģimenes uztura paradumi, sociālekonomiskais stāvoklis spēlē būtisku lomu, kā arī straujais dzīves ritms. Jāuzsver, ka pirmais ar ko jāsāk ir - vecāku izglītošanu uztura jautājumos, kā arī izglītības iestādēs, kur bērns pavada lielāko dienas daļu, būtu vairāk jāvērš uzmanība ar veselību un uzturu saistītām problēmām.

 

“Kad pie manis uz pieņemšanu ierodas mazi bērni, un es jautāju, ko viņi ir ēduši brokastīs, izrādās, ka kartupeļus, savukārt vakariņās – arī kartupeļus. Vai bērni tos sev pagatavojuši paši? Nē! To dara mamma vai vecmāmiņa. Uz jautājumu, kādus dārzeņus vai augļus bērns ir ēdis, bērni atbild, ka, ja mammai ir nauda, tad viņa nopērk vīnogas vai zemenes… Par ko ir runa? Kādas vīnogas un zemenes ziemā? Jā, var nedaudz palutināt sevi, bet no šiem produktiem nav nekāda labuma, mēs tikai uzņemam lieku cukuru,” stāsta speciāliste, iesakot uzturā patērēt sezonas augļus un dārzeņus, nomainot zemenes un vīnogas pret āboliem un burkāniem.

 

Uztura speciāliste

FOTO: Uztura speciāliste Jolanta Rozīte – Viškinte.

 

Ja jūs izlasīsiet šo rakstu un jau rīt bērnam liegsiet ierasto ēdienu, tas radīs stresu  un jūs nesasniegsiet vēlamo rezultātu . Mēģiniet koriģēt uztura izvēli pakāpeniski,” stāsta speciāliste. Protams, ka vecākiem ir jāsāk pašiem ar sevi, jārāda piemērs. Ja vecāks pats dzers saldinātos dzērienus, bet bērnam tos nedos, tā jau nebūs pareizs piemērs,» saka speciālists.

 

“Esmu pārliecināta, ka daudzi teiks – veselīgs uzturs mums būtu pārāk dārgi. Es tam nepiekrītu. Vārīti kartupeļi ar kāpostu – burkānu salātiem, kas pagatavoti ar linsēklu eļļu nav dārgi. Cilvēki pārāk bieži un daudz ēd gaļu – trīs reizes nedēļā ir pietiekami. Zivis būtu vēlams ēst divas reizes nedēļā. Mēs vispār esam pieraduši ēst pārāk daudz, porciju lielumi pēdējo 20 gadu laikā ir gandrīz dubultojušies. Turklāt esam aizmirsuši par tādiem produktiem kā grūbas, mieži, prosa , un , protams, arī vērtīgos pākšaugus – zirņus, pupas, lēcas . Internetā ir pietiekami daudz interesantu recepšu un ideju, kā pagatavot gardu un veselīgu ēdienu no šiem produktiem,” stāsta speciāliste.

 

Bērniem, kas ir vecāki par 10-12 gadiem, ir izveidojies ieradums nebrokastot, jo nav laika, nav ēstgribas tik agri. “Bērni dodas uz skolu izsalkuši, skolas pusdienas viņiem negaršo, kur viņi skrien? Uz blakus esošu veikalu, lai nopirktu uzkodas, kas parasti nav no veselīgā plaukta. Tādējādi viņi uzņem daudz lieka cukura daudzumu, kas krietni pārsniedz pieļaujamo dienas normu, kas ir 25 grami dienā.”

 

Reklāma
Reklāma

Tāpat uztura speciāliste uzsver fiziskas slodzes nepieciešamību. “Ja bērns ir aizņemts mūzikas skolā un sporta pulciņam vairs nav ne laika, ne spēka, vajadzētu iet pastaigāties, braukt ar velosipēdu. Liela nozīme liekā svara profilaksē ir kustībai.”

 

Speciāliste atgādina par galvenajiem veselīga uztura noteikumiem: ir vēlams, lai pusi šķīvja saturētu dārzeņi, ceturtdaļu – gaļa vai zivs, otru ceturtdaļu – piedevas. Ēst vajadzētu 4-5 reizes dienā, nelielas porcijas ar trīs stundu pārtraukumu. Uzkodās vēlams iekļaut kādu augli, sēklas, riekstus. Dienā vajadzētu apēst vismaz 200 gramu augļu un 400 gramu dārzeņu.

 

“Jo mazāk dārzeņi ir termiski apstrādāti, jo labāk. Ja uzturā tiek lietoti dārzeņi, kas ir bagātīgi pārklāti ar majonēzi, tas nav veselīgi. Tiem ir jābūt vārītiem, sautētiem vai svaigiem. Jāsamazina cukura daudzums ikdienas uzturā. Maksimālā cukura deva ir 50 grami dienā, (vēlams sekot produktu marķējumam un izvērtēt tā uzturvērtību un kvalitāti), cik tas ir pievienots noteiktiem produktiem – informāciju iespējams atrast uz marķējuma. Sāli nevajadzētu lietot vairāk kā 5 gramus dienā. Sāls satur nātriju, kas organismā aiztur ūdeni, veicinot paaugstināta asinsspiediena rašanos.”

 

 

Jo mazāk dārzeņi ir termiski apstrādāti, jo labāk.

 

Tāpat uztura speciāliste uzsver fiziskas slodzes nepieciešamību. “Ja bērns ir aizņemts mūzikas skolā un sporta pulciņam vairs nav ne laika, ne spēka, vajadzētu iet pastaigāties, braukt ar velosipēdu. Liela nozīme liekā svara profilaksē ir kustībai.”

 

Protams, pilnībā izvairīties no neveselīga ēdiena ir gandrīz neiespējami. Kad bērns dodas uz dzimšanas dienu, uz svētkiem, vai vienkārši ir vēlme palutināt gan sevi, gan bērnus, tas ir atļauts. Tam vienkārši tā nevajadzētu būt katru dienu - katrai dienai nav jābūt kā svētku dienai.

 

Kur atrast rekomendācijas par to, kā ievērot pareizu uzturu?

Pirmkārt, var vērsties pie uztura speciālista. Otrkārt, Latvijas diētas un uztura speciālistu asociācijas mājaslapā, kā arī Veselības Ministrijas mājas lapā - veselīga uztura ieteikumi.