No jūlija sāk piešķirt jaunos personas kodus

No 1. jūlija visām personām, par kurām tiks iekļautas ziņas Iedzīvotāju reģistrā, t. i., tiks veikta personas pirmuzskaite, piešķirs individuālu personas kodu. Tā piešķiršana būtiski neatšķiras no iepriekšējās sistēmas, jo jauno personas kodu arī veido no 11 ciparu kombinācijas, taču tas vairs nenorāda personas dzimšanas datus. 

 

No 1. jūlija sāk piešķirt individuālus personas kodus, vienlaikus arī turpmāk ir derīgi līdz 2017. gada 30. jūnijam piešķirtie personas kodi. Ja ir vēlme, pašreizējo personas kodu brīvprātīgi vienu reizi dzīvē bez noteikta laika termiņa var nomainīt.

FOTO: Shutterstock.com

No 1. jūlija sāk piešķirt individuālus personas kodus, vienlaikus arī turpmāk ir derīgi līdz 2017. gada 30. jūnijam piešķirtie personas kodi. Ja ir vēlme, pašreizējo personas kodu brīvprātīgi vienu reizi dzīvē bez noteikta laika termiņa var nomainīt.

Līdz 2017. gada 30. jūnijam piešķirtie personas kodi būs derīgi arī turpmāk, savukārt brīvprātīgi vienu reizi dzīvē bez noteikta laika termiņa, ja personai būs tāda vēlme, veco personas kodu varēs nomainīt pret jaunu.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Personāla vadības un sabiedrisko attiecību departaments norāda, ka jaunā personas koda piešķiršana krasi neatšķiras no līdzšinējās kārtības, jo, tāpat kā līdz 2017. gada 30. jūnijam piešķirtie personas kodi, arī jaunie tiek veidoti no 11 ciparu kombinācijas. "Ja līdz šim piešķirtā personas koda pirmā daļa atspoguļo personas dzimšanas datus, bet otrā tiek automātiski ģenerēta, tad jaunais personas kods dzimšanas datumu vairs nenorādīs," skaidro PMLP.
 

"Mainot personai piešķirto personas kodu, netiek iegūta jauna identitāte."

Jaunā personas koda pirmie cipari ir "32", bet pārējie cipari būs automātiski sistēmas ģenerētie nejaušie cipari no "0" līdz "9". Sistēma izveido šīs kombinācijas bez cilvēka starpniecības. Jau šobrīd Iedzīvotāju reģistrā nav divu vienādu personas kodu, tie visi ir unikāli. PMLP norāda, ka arī jaunajā ģenerēšanas sistēmā personas kodi neatkārtosies.

 

Papildu prasības bērniem
Papildu darbības un nosacījumi ir nepilngadīgai personai, kura nav sasniegusi 18 gadus, vai aizbildnībā un aizgādnībā esošai personai, kura vēlas mainīt personas kodu. Tādā gadījumā dokumentus iesniedz bērna likumiskais pārstāvis, turklāt, ja nepilngadīgā persona ir vecumā no 15 līdz 18 gadiem, tad papildus ir nepieciešama bērna piekrišana un klātbūtne, lai pēc tam varētu noformēt jaunu apliecinošu dokumentu.

"Visām personām, kurām tiks piešķirts jaunais personas kods, tiks izsniegts apliecinājums vienā  eksemplārā par personas koda maiņu, deaktivēti personu apliecinoši dokumenti (pase un/vai personas apliecība), kā arī uzreiz tajā pašā dienā pieņemti dokumenti personu apliecinoša dokumenta maiņai," skaidro PMLP.

 

 

Reklāma
Reklāma


Pilnu rakstu lasiet šeit