Vai bērnudārza rindas Rīgā ir mazinājušās? Mamma meklē bērnam vietu, jo jāatgriežas darbā

Bērnudārzu rindas Rīgā ir problēma teju 10 gadu garumā. Risinot problēmu, 2010. gada nogalē ieviesa elektronisko reģistrāciju, vēlāk arī privātajās pirmsskolas iestādēs atvēra pašvaldības dotētas grupiņas, ieviesa līdzfinansējumu, ja mazulis apmeklē privāto pirmsskolas iestādi. Vai tas nozīmē, ka rindas ir izskaustas un ikviens bērns no gada un sešu mēnešu vecuma tiek pie vietas bērnudārzā?

Dabūt bērnam vietu bērnudārzā joprojām ir problēma.

FOTO: Shutterstock.com

Dabūt bērnam vietu bērnudārzā joprojām ir problēma.

Kādas rīdzinieku ģimenes situācija: 

Ģimenē aug divi dēli. Vecākais no viņiem rudenī ies 2. klasē. Jaunākais oktobra sākumā kļūs gadu un sešus mēnešus vecs, līdz ar to aktuāls ir jautājums - vai mazajam būs vieta kādā no bērnudārziem, kur pieteikts jau 4 dienu vecumā. 

Dienā, kad dēlu pieteica bērnudārziem, īsākajā rindā pirms viņa bija aptuveni 230 bērnu, garākajā rindā - vairāk kā 315 bērnu. 

Pienākot šī gada aprīlim, mamma laikus sāka apzvanīt noskatītās pirmsskolas izglītības iestādes, lai saprastu, kādas ir cerības rudenī palaist bērnu dārziņā. Problēmas vairākas:

* Rindas joprojām garas - pēc rudens grupu nokomplektēšanas katrā no iestādēm priekšā joprojām nepilns 100 topošo bērnudārznieku. 

* Bērnam gads un seši mēneši paliek oktobra sākumā, tātad - par iespēju tikt dārziņā tik un tā var runāt labākajā gadījumā vien uz 2018. gada rudeni. Taču mammai darbā jāatgriežas jau šī gada novembrī. 

* Cerības uz vietu dārziņā 2018. gada rudenī ir tādēļ, ka pēkšņi netālu esošā mazākumtautību dārziņā atvērta jauna grupa ar mācību programmu latviešu valodā. Uz to piesakoties (vienlaikus atsakoties no iespējamās vietas vienā no latviešu dārziņiem), priekšā apmēram 20 bērnu. Pat, ja vieta būs, jārēķinās, ka audzinātājām un auklītei ērtāka komunikācijas valoda būs krievu. Nav runa, vai tas ir slikti. Šajā gadījumā tas vienkārši ir fakts. 

 

Redzot un izvērtējot situāciju, ģimenei nākas meklēt vietu privātajā dārziņā. Par spīti tam, ka ir paredzēts pašvaldības līdzfinansējums, ģimene saskaras ar vairākām problēmām:

Reklāma
Reklāma

* Konkrētā mikrorajonā tuvāk dzīvesvietai privāto bērnudārzu nav. Ja izvēlas bērnudārzu blakus mikrorajonā, jārēķinās ar papildus braukšanu (vai nu ar privāto auto, vai vismaz 2 transportiem). Trešais variants - izvēlēties dārziņu maksimāli tuvu mammas vai tēta darbavietai, taču arī tad bērns no rīta un vakarā pavada ilgu laiku sabiedriskajā transportā. 

* Daļā privāto bērnudārzu vietas ir aizpildītas un tiek veidotas neformālas rindas. 

* Protams, atsevišķos privātajos bērnudārzos vietas ir, taču vecākiem jārēķinās ar nopietnām sākotnējām izmaksām. Ir bērnudārzi, kur prasa drošības naudu vairāk kā 300 eur apmērā un vienreizēju samaksu par materiāliem, ko izmantos mācību procesā (apmēram 70 eur), ir dārziņi, kuri vēlas saņemt iestāšanās maksu. Parasti septembra sākumā prasa arī samaksu par ēdināšanu, kas privātajos bērnudārzos ir vidēji 4 eur dienā. 

* Ir privātie bērnudārzi, kuri vēlas, lai mazo laiž dārziņā jau no septembra, citādi esot sarežģīti rezervēt vietu. Savukārt vecākiem tas nozīmē vienu mēnesi bērnu laist dārziņā bez pašvaldības piemaksas. 

* Ģimene vērtē, ka, neskatoties, uz lielajām izmaksām, ne visi privātie bērnudārzi ir labiekārtoti tikpat labi kā pašvaldības dārziņi - daudziem nav sava pagalma, kur bērniem dzīvoties, atsevišķās privātajās iestādēs bērniem, kuri neiet diendusā liek skatīties TV. 

 

 

Pašvaldība apgalvo - rindas ir mazinājušās