Kā mazuli pasargāt no insektu kodumiem. Praktiski padomi

Kā pasargāt savu mazuli no dažādu insektu kodumiem, stāsta pediatre, „Rimi bērniem” eksperte Sanita Mitenberga.

Vasara nāk ne tikai ar skaistu laiku, liepziedu smaržu un prieku par atrašanos ārā, bet arī ar dažādu insektu rosīšanos.

FOTO: Shutterstock.com

Vasara nāk ne tikai ar skaistu laiku, liepziedu smaržu un prieku par atrašanos ārā, bet arī ar dažādu insektu rosīšanos.

Vasara nāk ne tikai ar skaistu laiku, liepziedu smaržu un prieku par atrašanos ārā, bet arī ar dažādu insektu rosīšanos. Novakarēs uzbrūk odi, dienas karstumā – dunduri un lapsenes. Mežā jāuzmanās no ērcēm, savukārt sausās un smilšainās vietās mēdz mājot blusas, kas izplatās ar mājdzīvnieku starpniecību.

 

Nešpetnie odi un dunduri

Tā kā pēdējos gados ir salīdzinoši siltas ziemas, odi un dunduri daudz labāk pārziemo, līdz ar to šie insekti ir ļoti savairojušies. Ne visiem cilvēkiem pēc odu koduma veidojas niezošs uztūkums, taču bērniem, īpaši zīdaiņiem, šī parādība ir bieži novērojama, jo mazuļiem organismā vēl nav izstrādājusies dabiskā imunitāte. Tāpēc pret odu uzbrukumiem vajadzētu pasargāt visu ģimeni, jo īpaši bērnus.

 

Kā pasargāt:

Domājot par jaundzimušo pasargāšanu no odu un dunduru kodumiem, grūtības rada fakts, ka mazuļiem līdz divu mēnešu vecumam nav pieļaujama nekādu ķīmisko līdzekļu smidzināšana uz ādas. Turklāt lielākā daļa aptiekās nopērkamo pretodu līdzekļu piemēroti no diviem gadiem. Daži, īpaši maigi, arī no viena gada. Savukārt uz mazuļa ratiņiem, autosēdeklīša pūst nav jēgas, jo izsmidzināmo līdzekļu iedarbība sākas brīdī, kad viela uz ādas sasilst. Tātad zīdaiņiem piemērotākā būtu fiziskā aizsardzība, proti, uz ratiņiem uzklājot audumu, lai odi un dunduri netiek klāt. Var izmantot arī odus atbaidošās sveces, ko novieto savā tuvumā. Odiem nepatīk lavandas, citrona, piparmētras, krustnagliņu, bazilika, ciedru, eikalipta un anīsa smarža.

 

Koduma vietas var pasmērēt ar pārgrieztu sīpolu, citronu, degvīnu vai kliņģerīšu tinktūru.

 

Ja nu tomēr bērns cietis no šo insektu kodumiem, tad apsārtuma un niezes mazināšanai arī zīdaiņiem līdz divu gadu vecumam drīkst lietot speciālu losjonu. Koduma vietas var pasmērēt ar pārgrieztu sīpolu, citronu, degvīnu vai kliņģerīšu tinktūru.

 

Bīstamās ērces

Jautājums, kas satrauc daudzus vecākus, – kā pasargāt mazuli no ērču kodumiem? Var mēģināt izvairīties no mežiem vai krūmainām vietām, taču ērces var dzīvot arī pašu dārzā. Atbildot uz jautājumu, no kāda vecuma mazuļus drīkst vakcinēt pret ērču encefalītu, parasti iesaka pēc bērna gada vecuma. [1] Ja mamma zīda mazo ar krūti un pati ir potēta pret ērču encefalītu, zīdainis antivielas saņem caur pienu. Tajā pašā laikā nav pietiekamu pierādījumu, kas apliecinātu, ka uzņemto antivielu daudzums spēj pasargāt bērnu no inficēšanās ar ērču encefalītu, ja viņam piesūkusies ērce.

 

Kā pasargāt:

Aptiekās var iegādāties līdzekļus ērču aizbaidīšanai. Taču pirms to izmantošanas rūpīgi jāizlasa pareizas lietošanas instrukcija, kā arī jāpārliecinās, vai konkrētais līdzeklis paredzēts mazuļiem. Noteikti vakarā pirms gulētiešanas jāpārbauda, vai kāda ērce nav piesūkusies. Ja ir, tā pēc iespējas ātrāk jāizņem. Ērci noņem, nesaspiežot tās ķermeni. Ērces izvilkšanai var izmantot speciālās pincetes, kas nopērkamas aptiekā. Ar smailo galu satver ērces snuķīti pēc iespējas tuvāk ādai un lēnām to izvelk. Taču palīdzību var meklēt arī pie speciālista. Tāpat regulāri jāpārbauda  mājdzīvnieki, jo no viņiem var nokrist kāda ērce un piesūkties mazulim.

Reklāma
Reklāma

 

Saldummīles lapsenes

Vēl kāds insekts, no kā jāsargā mazulis, ir lapsene. Labā ziņa ir tā, ka lapsenes pašas bez iemesla nemēdz uzbrukt, taču tās labprāt pulcējas vietās, kur var atrast ēdamo. Tas nozīmē, ka lapsenes ātri vien parādās piknika vietās, kur atrodami saldināti dzērieni, augļi un smalkmaizītes; tās dzīvo dārzā, kur nogatavojas zemenes, plūmes un citi vasaras kārumi.

 

Kā pasargāt:

Lai pasargātu mazuli no lapseņu kodieniem, jārūpējas, lai bērna tuvumā nebūtu ēdiens, ko varētu iekārot šie insekti. Tāpat jāraugās, lai mazuļa rokas un mute, arī apģērbs būtu tīri, nevis nosmērēti ar augļu vai ogu sulu, kādu saldu dzērienu. Lapsenēm nepatīk neļķu eļļa, to var nedaudz uzpilināt bērna ratiņiem vai pat apģērbam.

 

Negantās blusas

Vēl kāds no insektiem, ar ko nākas cīnīties, ir blusa. Lai tiktu pie šiem mazajiem, niknajiem kodējiem, pat nevajag pašiem savu suni vai kaķi. Blusu var dabūt sabiedriskajā transportā, poliklīnikā, kāpņutelpā, atsevišķas blusu sugas dzīvo arī smiltīs. Lai arī šķiet, ka blusas nav pārāk liela problēma, kā arī tās var salīdzinoši viegli noķert, šie parazīti var būt bīstami, jo ne tikai sūc asinis, bet arī var pārnēsāt dažādas infekcijas slimības, piemēram, lenteni.

 

Kā pasargāt:

Ja mājās ir kāds mājdzīvnieks, to nepieciešams regulēti atblusot. Tāpat svarīga ir regulāra telpu uzkopšana. Ja pamani blusu kodumu, drēbes vajag izskatīt un kukaini atrast. Grīdas var mazgāt ar ūdeni, kam pievienots terpentīns, var izmantot arī sālsūdeni. Ūdenim var pievienot arī dažādas eļļas, piemēram, lavandas, skuju un eikaliptu eļļu. Savukārt koduma vietas var apsmērēt ar briljantzaļā spirta šķīdumu vai kādu speciālu, zīdaiņiem piemērotu smēri pret kukaiņu kodumiem.


Izmantotā literatūra:
1. Valsts apmaksāta bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu. Pieejams šeit.

 

 

 

Fonds “Mammām un Tētiem” sācis izdot žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem ar mērķi sniegt izglītojošu, uz pētījumiem bāzētu informāciju par priekšnosacījumiem veselīgai grūtniecībai, par dzemdību norisi, pāra attiecību stiprināšanu laikā, kad ģimenē ienācis bērniņš, un drošu, pareizu jaundzimušā aprūpi. Žurnāls bez maksas pieejams ārstu praksēs un dzemdniecības iestādēs.

lejuplādēt PDF formātā

atvērt lasīšanai online

Saistītie raksti