Mazulim iesnas. Vai tiešām arī vasarā?

Jaundzimušais šķauda, šņaukājas un elpo ar grūtībām, līdz ar to vecāki pārliecināti, ka mazulis ir saaukstējies. Taču, pirms ķerties pie ārstēšanas, ir jāpārliecinās, vai tās patiešām ir iesnas. Vairāk stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas tiešās pieejamības un “Capital Clinic Riga” un LOR Klīnikas pediatre, “Rimi Bērniem” eksperte Sanita Mitenberga.

Ja pašu spēkiem neizdodas mazināt iesnas, jāvēršas pie ārsta.

FOTO: Shutterstock.com

Ja pašu spēkiem neizdodas mazināt iesnas, jāvēršas pie ārsta.

Dažādi vīrusi gaisā, ko elpojam, ir visu cauru gadu. No šāda viedokļa vasara ne ar ko īpaši neatšķiras – iesnas var dabūt arī siltākajā gadalaikā. Starpība ir tajā, ka vasarā vīrusu izraisītas slimības ir vieglāk pārslimot. Iespējams, tas saistīts ar to, ka saulainajā un vitamīniem bagātajā periodā ikvienam praktiski veselam cilvēkam ir labāka imunitāte, bet gada aukstajos mēnešos imunitātes krājumi ir izsīkuši.

 

Šķauda, jo tīrās augļūdeņi

Ja runājam par maziem, dažas nedēļas veciem bērniem, īpaši par tiem, ko zīda ar krūti, visticamāk, viņu šņaukāšanās un šķaudīšana nebūs iesnas. Jaundzimušā šķaudīšana ir normāla fizioloģiska parādība pat līdz četrām nedēļām, jo no mazuļa deguna tīrās augļūdeņi. Tāpat bērna deguns iepazīstas ar apkārtējo vidi, kas var izraisīt nošķaudīšanos. 
 

Nesagaidīta atraudziņa

Dažreiz par šķaudīšanas iemeslu ir tas, ka netiek sagaidīta atraudziņa. Tā kā fizioloģisku iemeslu dēļ gredzens, kas atrodas diafragmā, vēl nav pilnībā noslēdzies (galīgi tas aizveras aptuveni bērna gada vecumā), apēstais mammas piens mazulim nāk uz augšu. Daļu atgrūstā piena bērns izspļauj, taču kāda daļa paliek kaklā, un vecāki to notur par iesnām. Un tā tiešām var šķist, jo krāsa ir līdzīga – mammas dzeltenīgais piens kopā ar kuņģa sulu veido iezaļganu masu. Tiem zīdaiņiem, kas pienu atgrūž ar lielāku strūklu, ir raksturīgs apsārtis kakls, ko kairina kuņģa skābe. Kā rīkoties šādā gadījumā? Pirmkārt, regulāri pēc mazuļa zīdīšanas sagaidīt atraudziņu. Otrkārt, matracim zem galvgaļa var palikt salocītu dvieli, lai bērna galva būtu nedaudz augstāk par pārējo ķermeni. Ja atgrūšana pastiprinās vai ir strūklveida, aprunājieties ar savu ģimenes ārstu, lai izvērtētu bērna vispārējo veselības stāvokli.

 

Reklāma
Reklāma


Pie vainas sausais gaiss

Vēl iemesls, kāpēc bērni šķauda, ir sausais gaiss. Ir gadījumi, kad vecāki pārlieku lielās rūpēs par mazuļa veselību, ziemā telpas uzsilda līdz pat 28 grādiem pēc Celsija, savukārt vasarā tur aizvērtus logus, neļaujot gaisam brīvi cirkulēt. Rezultātā šķiet, ka bērnam ir iesnas, taču patiesībā deguns ir tik izžuvis, ka grūti elpot. Ideālā istabas temperatūra ir no 19 līdz 21 grādam pēc Celsija, taču vasarā ne vienmēr šādu temperatūru ir iespējams nodrošināt. [1] Tāpat telpas ir regulāri jāvēdina. Ir svarīgi raudzīties, lai mazulis nebūtu saģērbts pārāk biezi. Ja istabā patiešām ir silts, droši var atstāt bērna pēdas plikas.  
 

Svarīga deguna kopšana

Lai vecāki kļūdaini nedomātu, ka mazajam ir iesnas, svarīga ir regulāra un pareiza bērna deguna ikdienas kopšana. Kad veic mazuļa rīta aprūpi, nedrīkst ik rītu aizmirst iztīrīt acis un arī degunu. Ņem speciālos kociņus deguna tīrīšanai, nedaudz samitrina siltā ūdeni vai eļļā un uzmanīgi izslauka deguntiņu. 


Ja nu tomēr iesnas

Ja pie šķaudīšanas būs vainojams vīruss, parasti par to liecinās paaugstināta temperatūra. Ja mazulis ir saaukstējies, vislabākās zāles ir mammas piens, kurā ir daudz imūno vielu. Pastāv uzskats, ka mammas piens ir jāpilina arī mazulim degunā, taču tā nav uz pierādījumiem balstīta terapija. Mammas piens mazuļa degunā drīzāk var radīt papildu nosprostojumu, jo tas ir trekns un ķepīgs. 

Ja deguns tiešām ir aizlikts, tajā var iepilināt jūras ūdeni, bet tas ir obligāti jāatsūc ar speciālo iesnu atsūcēju. Jāatceras, ka jūras ūdeni nevar lietot pārāk daudz un bieži, jo tas ir sālsūdens, kas veicina gļotu veidošanos. Tas jāizmanto vienīgi tad, ja no mazā deguna patiešām ir izdalījumi, kas traucē elpot. [2] Lai pareizi iztīrītu iesnas no mazuļa deguna, viņš jānoliek ieslīpi uz sāna, ja iespējams, jāaizspiež apakšējā nāss, bet augšējā jāiepūš jūras ūdens. Un tūdaļ tas arī jāatsūc. Tad mazuli apgriež uz otriem sāniem un dara tāpat. 
Ja mazulis saķēris iesnas, svarīgi ir dot zīst mammas pienu. Ja viņš tiek barots ar mākslīgo piena maisījumu, var piedāvāt tīru ūdeni. 


Literatūra:
1. http://www.vm.gov.lv/lv/tava_veseliba/mazula_parkarsana__viens_no_zidaina_peksnas_naves_riskiem/
2. Hay, W. W.; Levin, M. J.; Sondheimer, J. M.; Deterding, R. R. Current Diagnosis and Treatment in Pediatrics. Nineteenth Edition, 2009.