Pat ļoti liela starpskriemeļudiska trūce var izzust pavisam. Bez operācijas

Ja mums veiktu attēldiagnostikas izmeklējumus, gandrīz ikvienam rezultāti uzrādītu problēmas ar mugurkaulu. Izrādās, astoņiem no desmit cilvēkiem ir mugurkaula starpskriemeļu disku nolietojuma pazīmes.

Abi speciālisti uzsver – mēdz būt ļoti pacietīgi cilvēki, kas ilgi gaida un nedodas pie ārsta. Sāpes var arī pāriet, un kāja vairs nesāpēt, taču…

FOTO: Shutterstock.com

Abi speciālisti uzsver – mēdz būt ļoti pacietīgi cilvēki, kas ilgi gaida un nedodas pie ārsta. Sāpes var arī pāriet, un kāja vairs nesāpēt, taču…

Kādi ir mugurkaula diska trūces simptomi, ko darīt, kā ārstēt, kādos gadījumos noteikti ir nepieciešama operācija – uz šiem un citiem jautājumiem atbild neiroķirurgi dr.Jānis Šlēziņš un dr.Raimonds Mikijanskis. 


Diska trūce – jaunu cilvēku liksta
Lielākoties visi zina, ka mūsu mugurkauls ir veidots no kaula skriemeļiem, starp kuriemir izvietoti starpskriemeļudiski. Tā kā starpskriemeļu diski ir mīkstas konsistences, jo ir veidoti no skrimšļa, tie kalpo mugurai kā amortizatori pret triecieniem. “Dzīves laikā starpskriemeļu diski pakāpeniski nolietojas un deformējas. Šīs deformācijas rezultātā izveidojas starpskriemeļudiska protrūzija (t. i., veidojas izvirzījums, kas nospiež muguras nervus, bet diska gredzens paliek neskarts) vai pat diska trūce – diska ārējais gredzens plīst un iekšējais saturs izspiežas caur plīsuma vietu,” stāsta dr. Jānis Šlēziņš, klīnikas “DiaMed” neiroķirurgs. Viņš uzsver, ka muguras izmeklējumu laikā mazākus vai lielākus starpskriemeļu disku bojājumus redz teju katram pacientam, lai gan cilvēkam nav nekādu sūdzību un viņš uzskatāms par veselu. “Tas ir normāli, jo dabā ir iekārtots tā, ka mūsu mugurkauls ar gadiem nolietojas,” piebilst neiroķirurgs. 


“Pavisam cita situācija ir tad, kad starpskriemeļu disks ir izspiedies vai deformējies tik spēcīgi, ka ir radusies trūce. Starpskriemeļu diski atrodas tuvu nerviem, kas virzās uz kājām. Trūcešos nervus var nospiest, radot spēcīgas sāpes kājā,” saka klīnikas “DiaMed” neiroķirurgs dr. Raimonds Mikijanskis un piebilst: “Tipiskākā situācija, kad cilvēkam rodas diska trūce, ir smagumu celšana.”
Mugurkaula diska trūce visbiežāk veidojas gados jauniem cilvēkiem, jo diska audos ir daudz šķidruma untie ir elastīgi, tādēļ slodzes gadījumā ir lielāka iespēja diskam ieplīst un izveidoties trūcei. Vecāka gadagājuma cilvēkiem diski dzīves laikā zaudē šķidrumu, kļūst daudz blīvāki un vairs nevar tik viegli ieplīst. “Protams, vienmēr gadās izņēmumi,” piebilst ārsts.


Vispirms par diska trūci signalizē spēcīgas sāpes mugurā, taču tās samērā ātri mitējas, pēc tam parādās izteiktas sāpes kājā. “Tāpēc pacientam vienmēr jautājam, vai sāp tikai kāja, tikai mugura vai abi. Ja sāp tikai kāja vai sāpes tajā ir spēcīgākas nekā mugurā, tad ir aizdomas par nopietnu muguras starpskriemeļu diska bojājumu,” teic dr. Jānis Šlēziņš. 


Lielākoties ārstē bez operācijas
Abi speciālisti vienprātīgi norāda – vairumā gadījumu ar mugurkaula starpskriemeļu diska protrūzijas jeb deformācijas problēmu vartikt galā bez operācijas. Arī īstas trūces gadījumā. “Mums bieži gadās pacienti, kuriem izmeklējumos ir redzama liela diska trūce, taču tā neskar nervus. Šādos gadījumos pacientam nav nepieciešama operācija, parasti rekomendējam vispārēju ārstnieciskās vingrošanas un rehabilitācijas kursu,” saka dr. Jānis Šlēziņš. 


Situācijās, kad diska trūce tomēr saspiež nervus, ārstēšana ir atkarīga no slimības simptomu smaguma. Dr. Raimonds Mikijanskis uzsver: “Ja kāja kļuvusi nejutīga vai zaudējusi kādas savas funkcijas, operācija ir jāveic 72 stundu laikā. Savukārt tikai sāpju vai jušanas traucējumu gadījumā vispirms problēmu varam censties atrisināt ar 4–8 nedēļas ilgu ārstēšanas kursu. Tas ietver gan pretsāpju un pretiekaisuma medikamentu lietošanu, gan ārstniecisko vingrošanu speciālista uzraudzībā un atsevišķos gadījumos arī citas fizioprocedūras.” 

 

Reklāma
Reklāma

Nozīme vingrošanai
Mugurkaula diska trūces ārstēšanā ārkārtīgi liela nozīme ir ārstnieciskajai vingrošanai. “Mūsu mugurkaulu ieskaujmuskuļi. Ja tos trenē ar speciālu vingrinājumu palīdzību, tie kļūst stiprāki unsamazina kustīgumu starp diviem blakus esošiem skriemeļiem. Tas savukārt samazina slodzi uz starpskriemeļu disku un ļauj sadzīt esošajai trūcei. Nereti ar šādu terapiju pietiek, lai atrisinātu problēmu,” saka neiroķirurgs Raimonds Mikijanskis. Ārsts vēlreiz uzsver, ka runas par diska trūces ārstēšanu tikai ar operāciju ir mīts: “Pieredze liecina – pacientiem, kuri godprātīgi ievērojuši visus ārsta norādījumus un pildījuši vingrinājumus, pēc aptuveni diviem mēnešiem magnētiskā rezonanse uzrāda acīmredzamu efektu. Pat ļoti liela diska trūce var izzust pavisam. Bez operācijas.” 


Protams, daba ir daba, un ne vienmēr izdodas sasniegt iecerēto rezultātu, lai arī viss ir darīts pēc labākās sirdsapziņas. Ja 6–8 nedēļu laikā nav jūtamu izmaiņu, ir jādomā par operāciju. 

 

No operācijas nav jābaidās
Dr. Jānis Šlēziņš īpaši uzsver, ka no mugurkaula operācijas nav jābaidās, jo tas nenozīmē palikšanu ratiņkrēslā: “Mūsdienu tehnoloģijas un izpratne par šīs problēmas ārstēšanu ir ļāvusi tai kļūt par vienas dienas ķirurģiju. Operāciju veic ar mikroskopu caur aptuveni 2,5 cm lielu griezumu. Pēc operācijas pat nav nekādu ievērojamu sāpju. Cilvēks pamostas no narkozes – un kāja vairs nesāp. Pāris stundu vēlāk pacients jau varētu doties mājās, taču mūsu klīnikā pacients paliek līdz nākamajai dienai, lai viņu novērotu.”


Kādu laiku pēc operācijas ir jāievēro daži piesardzības pasākumi – nevajadzētu celt smagumus, pāris nedēļas nevajadzētu ilgstoši sēdēt un stāvot liekties uz priekšu. Toties var droši stāvēt, staigāt un gulēt.


Abi speciālisti uzsver – mēdz būt ļoti pacietīgi cilvēki, kas ilgi gaida un nedodas pie ārsta. Sāpes var arī pāriet, un kāja vairs nesāpēt, taču… “Tā kā nervs bijis ilgi saspiests un gājis bojā, sāpju vairs nav un pēdakļūst vāja. Cilvēks vairs nespēj kontrolēt kāju, noturēt to vajadzīgajā pozīcijā. Tas ir ļoti slikts simptoms, un arī operācijas rezultāts visbiežāk ir neapmierinošs. Mirušo nervu nevar atjaunot,” uzsver dr. Raimonds Mikijanskis. Viņa kolēģis neiroķirurgs Jānis Šlēziņš piemetina, ka ne velti cilvēks izjūt sāpes, jo šādi organisms signalizē par radušos problēmu: “Ja sāp ļoti stipri, tad tas ir nopietni. Ir jādodas pie ārsta!”