Lidmašīnā kopā ar zīdaini - riski, risinājumi un savlaicīga gatavošanās

Kas būtu jāzina, ja ģimene plāno lidojumu kopā ar zīdaini, stāsta „Capital Clinic Riga” pediatre un bērnu neiroloģe Vizma Meikšāne.

 Ja nolemjat doties lidojumā, atcerieties: ar mazuli kontaktēsieties jūs – mamma un tētis –, nevis kāds svešinieks lidostā.

FOTO: Shutterstock.com

Ja nolemjat doties lidojumā, atcerieties: ar mazuli kontaktēsieties jūs – mamma un tētis –, nevis kāds svešinieks lidostā.

Ja vecāki vēlas atpūsties ceļojot vai ir neparedzēta situācija, kad nākas lidot uz ārzemēm tad, kad bērns nav sasniedzis gada vecumu, nebūtu pamata satraukumam – to noteikti drīkst darīt bez vecuma ierobežojuma, pat ar jaundzimušo. Nereti bērns lidojumu, kā arī laika un klimata pārmaiņas, esot citā zemē, pārcieš pat daudz vieglāk par pieaugušo. Tomēr, ja mazulim pirms plānotā lidojuma ir kādas veselības problēmas, tad noteikti jārunā ar bērna ārstu, vai mazuļa veselības stāvoklis atļauj ceļot. Kā arī vecākiem jāpaļaujas uz savu intuīciju – vai viņu zīdainis ir gatavs šādam piedzīvojumam. Ārste atgādina: ja vecāki jūtas droši, arī bērns jutīsies drošībā, un lidojums nesagādās raizes.

 

Daudz baciļu
Protams, lidosta un lidmašīna ir vietas, kur apgrozās daudz cilvēku, līdz ar to tas ir arī liels baciļu perēklis. Tomēr tikpat liela iespēja saķert kādu vīrusu ir jebkurā citā sabiedriskā vietā, piemēram, veikalā vai sabiedriskajā transportā. Pret bērna veselību nedrīkst attiekties vieglprātīgi, un, ja vien ir iespējams, ar nesen dzimušu mazuli neiesaka doties uz vietām, kur uzturas daudz cilvēku. Tomēr ir situācijas, kad palikt mājās vienkārši nevar, kaut vai tad, kad zīdainis jāved uz poliklīniku pie ārsta uz ikmēneša apskati.

 

Bērnam pirms gada vecuma nedrīkst veikt ārpuskārtas vakcīnas, kas vajadzīgas, ceļojot uz kādām eksotiskākām zemēm, piemēram, pret dzelteno drudzi.


Diemžēl arī vecāki vai brāļi un māsas var „atnest” mājās kādu vīrusu. Nav iespējams bērnu pilnībā pasargāt no iespējamām slimībām. Slēpt mazuli no ārpasaules – tas arī nav pareizi. Taču doties ceļojumā, apzinoties, ka bērnam ilgu laiku būs jāuzturas lidostā un lidmašīnā, ir vienīgi vecāku izvēle. Ja ir uztraukums, ka šāda publiska vieta ir pilna baciļu un tas varētu ietekmēt zīdaiņa veselību, tad diez vai ceļojums ar šādu satraukumu ir tā vērts.
 

Ja tomēr nolemjat doties lidojumā, atcerieties: ar mazuli kontaktēsieties jūs – mamma un tētis –, nevis kāds svešinieks lidostā. Līdz ar to pašiem vecākiem rūpīgi jāievēro higiēna. Pirms ņemat mazuli rokās, nomazgājiet tās. Lidmašīnā visērtāk to darīt vai nu ar mitrajām salvetēm, vai vēl labāk – ar roku dezinficējošu līdzekli.


 

Par vakcīnām
Ja lemts par labu ceļojumam, vecākiem jārēķinās, ka zīdainim nav veiktas visas vakcīnas. Un tas nozīmē, ka viņš vēl nav pasargāts no tām infekcijas slimībām, pret kurām potē saskaņā ar valsts apmaksāto vakcinācijas kalendāru. Pirmajās dzīves dienās bērns tiek potēts pret tuberkulozi, nākamā kompleksā pote – pret difteriju, stinguma krampjiem, garo klepu, B hepatītu un poliomielītu – seko divu mēnešu vecumā, savukārt šīm infekcijas slimībām nepieciešama atkārtota vakcīna – četru, sešu un 12 mēnešu vecumā. [1]


„Doties uz ārzemēm ar nevakcinētu bērnu ir vecāku atbildība, bet tas nenozīmē, ka ārzemēs mazulim būtu lielāka iespēja saslimt ar kādu no infekcijām nekā Latvijā,” norāda V. Meikšāne.

Jārēķinās, ka mazulim pirms gada vecuma nedrīkst veikt ārpuskārtas vakcīnas, kas vajadzīgas, ceļojot uz kādām eksotiskākām zemēm, piemēram, pret dzelteno drudzi. Tāpēc pediatre neiesaka ar zīdaini doties uz zemēm, kur nepieciešama šī vakcīna. Bet, ja nu tomēr, tad vismaz lai paši vecāki sapotējas.

 

Labsajūta lidojot

Reklāma
Reklāma

 

  • Lai mazulis lidmašīnā lidojot justos komfortabli, pievērs uzmanību viņa apģērbam. Visbiežāk mammas pārcenšas un saģērbj bērnu vairākās apģērba kārtās, un viņam ir karsti. Lidmašīnā pārsvarā ir silti, līdz ar to novelc visas liekās drēbes, jo visdrīzāk pietiek ar vienu apģērba kārtu.
     
  • Vislielāko diskomfortu kā pieaugušie, tā bērni izjūt, kad lidmašīna paceļas un nolaižas, jo nereti aizkrīt ausis un nepatīkami sāp. Lai tā nenotiktu, palīdz rīšana. Brīdī, kad lidmašīna paceļas, liec mazuli pie krūts.
     
  • Ja mazulis ēd piena maisījumu, laikus palūdz stjuartei sagatavot siltu ūdeni bērna maltītei. Nav arī nekā slikta, ja šādā situācijā piena vietā mazulim piedāvāsi karotīti ūdens.
     
  • Ja bērna deguns ir aizlikts, pirms lidmašīnas pacelšanās ieteicams to izskalot ar jūras ūdeni vai iepilināt mazuļa vecumam piemērotus deguna pilienus, jo tīrs deguns pretēji aizliktam arī samazina iespēju, ka varētu aizkrist ausis.

„Gatavojoties ceļojumam, vecāki nereti vēlas sagatavot somu ar dažādiem medikamentiem ārkārtas situācijām. Es ieteiktu ar to neaizrauties, jo pretsāpju un temperatūru mazinoši līdzekļi būs pieejami jebkurā civilizētas valsts aptiekā. Sirdsmieram var paņemt līdzi pāris paracetamola svecīšu un probiotikas mazuļa caurejas gadījumā. Bērnam vairāk par visu nepieciešams labs miegs un vecāku klātbūtne. To nodrošinot, mazais jutīsies labi jebkurā pasaules malā,” piebilst V. Meikšāne.

 

Autore: Guna Puisāne

 

 


Fonds “Mammām un Tētiem” sācis izdot žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem ar mērķi sniegt izglītojošu, uz pētījumiem bāzētu informāciju par priekšnosacījumiem veselīgai grūtniecībai, par dzemdību norisi, pāra attiecību stiprināšanu laikā, kad ģimenē ienācis bērniņš, un drošu, pareizu jaundzimušā aprūpi.
Žurnāls bez maksas pieejams ārstu praksēs un dzemdniecības iestādēs.

 

Lejuplādēt PDF formātā

Atvērt lasīšanai online

Bērnam pirms gada vecuma nedrīkst veikt ārpuskārtas vakcīnas, kas vajadzīgas, ceļojot uz kādām eksotiskākām zemēm, piemēram, pret dzelteno drudzi.