Vai Jāņos Rīgā drīkstēs iekurt ugunskuru un uz balkoniem cept gaļu?

Ikviens savā lauku vasaras mājā bez bažām drīkst aizkurt ugunskuru ne tikai Jāņos, bet arī ikdienā. Ko darīt tiem cilvēkiem, kuri arī vēlas izbaudīt Jāņu priekus, bet dzīvo Rīgā? Atbild Rīgas pašvaldības policijas Galvenais sabiedrisko attiecību speciālists Toms Sadovskis. 

Ugunskurus namu pagalmos var kurināt tikai tad, ja tajā vietā ir attiecīgs segums vai vienkārši speciāli ierīkota ugunskura vieta.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ugunskurus namu pagalmos var kurināt tikai tad, ja tajā vietā ir attiecīgs segums vai vienkārši speciāli ierīkota ugunskura vieta.

 

Aizliegums kurt ugunskuru svētkos nav spēkā

Ikdienā Rīgā ugunskurus kurināt nedrīkst, izņemot speciālas ugunskuru vietas. Taču valsts svētkos šis aizliegums nav spēkā. Tomēr tas nenozīmē, ka ugunskurus drīkst ierīkot jebkur, jo tik un tā pastāv ierobežojums, ka nedrīkst bojāt apstādījumus, kā arī tas, ka jāievēro ugunsdrošības noteikumi. Līdz ar to, ja nama pagalmā ir zālājs, tad tā vidū ugunskuru ierīkot nedrīkst, jo neizbēgami tas bojās apstādījumus (zālāju), tāpat arī Rīgas parkos šāda iespēja nebūs.

Ikdienā arī grilus ar atklātu liesmu lietot publiskās vietās nedrīkst, taču Līgo naktī tādus lietot drīkstēs, jo ir valsts svētki un aizliegums nebūs spēkā.

 

Līdz ar to ugunskurus namu pagalmos var kurināt tikai tad, ja tajā vietā ir attiecīgs segums vai vienkārši speciāli ierīkota ugunskura vieta. Tāpat ugunskurus pagalmos var kurināt speciālās konstrukcijās, piemēram, liela izmēra grilos.

Reklāma
Reklāma

 

Svētkos drīksēt izmantot grilus ar atklātu liesmu
Jāņem vērā, ka ikdienā arī grilus ar atklātu liesmu lietot publiskās vietās nedrīkst, taču Līgo naktī tādus lietot drīkstēs, jo ir valsts svētki un aizliegums nebūs spēkā.

Pārējā laikā publiskās vietās jāizmanto tāda veida grili, kuros atklātas liesmas nav, proti, var izmantot grilu, kurā tiek iekrautas gatavas ogles, bet ne tādu, kurā tiek liktas malkas pagales.

Pēdējā laikā Rīgas pašvaldības policija ir saņēmuši arī jautājumus par to, vai grilus drīkst izmantot uz balkona. Arī šajā gadījumā nedrīkst būt grils ar atklātu liesmu, jo galvenokārt tas apdraudēs ugunsdrošību. Tomēr te jāpiebilst, ka, lai gan likums neliedz grilu lietot uz balkona, katram iedzīvotājam pirms tam jāpārbauda apsaimniekotāja ēkas lietošanas noteikumi un īres līgums, jo daudzviet šāds aizliegums būt iekļauts šajos dokumentos.