Kā izvēlēties drošas mobilās lietotnes?

Ja pirms gadiem pieciem mobilajā tālrunī glabājamās vērtīgās informācijas tikpat kā nebija, tad pašlaik situācija ir strauji mainījusies un mobilās ierīces – planšetdatori un viedtālruņi – ir pielīdzināmi datoriem.

Pirmkārt, ir jāpārliecinās, ka mobilā lietotne tiek iegūta no droša un uzticama avota.

FOTO: Shutterstock.com

Pirmkārt, ir jāpārliecinās, ka mobilā lietotne tiek iegūta no droša un uzticama avota.

Ja pirms gadiem pieciem mobilajā tālrunī glabājamās vērtīgās informācijas tikpat kā nebija, tad pašlaik situācija ir strauji mainījusies un mobilās ierīces – planšetdatori un viedtālruņi – ir pielīdzināmi datoriem.

 

Līdz ar to mobilās ierīces ir jāaizsargā tikpat nopietni kā jebkurš dators. Kontaktpersonu e-pasta adreses un tālruņa numuri, maksājumu karšu dati un PIN kodi, pieeja e-pastam un sociālajiem tīkliem, privāti foto un video faili – visa šī informācija, nokļuvusi neīstajās rokās, var sagādāt pamatīgas raizes. Mobilo ierīču drošība lielā mērā ir atkarīga no izvēlētajām lietotnēm jeb aplikācijām, jo tās ir veids, kā piekļūt vērtīgajai informācijai jūsu viedtālrunī vai planšetdatorā. Padomus sniedz Latvijas Drošāka interneta centrs (drossinternets.lv).


Mobilās lietotnes – tikai no uzticamiem avotiem
Pirmkārt, ir jāpārliecinās, ka mobilā lietotne tiek iegūta no droša un uzticama avota. Pretējā gadījumā var gadīties uzinstalēt inficētu mobilo lietotni, kuras uzdevums ir piekļūt informācijai viedtālrunī. Risku uzinstalēt inficētu lietotni var krietni samazināt, izvēloties tās no zināmiem un pārbaudītiem avotiem. Vislielākais risks ir Android ierīcēm, kuru aplikācijas var lejupielādēt neskaitāmās interneta vietnēs. Viens no saprātīgākajiem un drošākajiem risinājumiem ir Google Play lietotņu veikals – tajā atrodamajām aplikācijām ir veikta kaut minimāla drošības pārbaude. Arī ierīču ražotāji ir sapratuši, cik svarīgas ir drošas vietnes aplikāciju lejupielādei. Piemēram, Samsung tālruņu īpašniekiem pieejams Galaxy Apps aplikāciju veikals. Apple ražoto ierīču īpašniekiem jāielāgo, ka lietotnes iPad un iPhone lejupielādējamas tikai no Apple aplikāciju veikala App Store. Šajā vietnē pieejamajām lietotnēm ir veikta drošības pārbaude. Lai arī oficiālo vietņu pārvaldītāji ne vienmēr var izķert visas inficētās lietotnes, tomēr šis risks tiek ievērojami samazināts. Kā papildu aizsardzību instalējiet mobilajā ierīcē antivīrusa programmatūru.


Priekšroka  pārbaudītām vērtībām
Lai arī kāda ražotāja ierīci lietojat, izvēlieties tikai tās lietotnes, kuras citi lietotāji jau ir lejupielādējuši un pārbaudījuši. Rādītājs ir daudz pozitīvu atsauksmju un augsts lietotāju novērtējums. Jo ilgāk pieejama ir bijusi lietotne un jo vairāk cilvēku ir to izmantojuši un atstājuši pozitīvas atsauksmes, jo mazāka ir iespēja, ka programmatūra ir inficēta vai neuzticama. Vēl viens noderīgs padoms – pirms instalējat jaunu lietotni, pavaicājiet sev – vai tiešām man vajag šo aplikāciju un vai es to lietošu? Jo mazāk lietotņu, jo drošāka būs ierīce. Katra jauna aplikācija padara ievainojamāku ierīci un apdraud īpašnieka privātumu. Ja pārtraucat lietot kādu lietotni, izdzēsiet to no ierīces. 

Reklāma
Reklāma


Atļauja piekļūt ierīces datiem 
Katras jaunas lietotnes instalēšana ir saistīta ar atļaujas došanu piekļūt ierīces datiem. Pirms dot šādu atļauju, rūpīgi jāpārdomā,  vai jūs vēlaties šo atļauju dot un vai aplikācijai tā tiešām ir nepieciešama. Piemēram, izplatītas ir lietotnes, kas izmanto ģeolokācijas pakalpojumu. Ja atļaujat lietotnei vienmēr zināt savu atrašanās vietu, jūs varat dot iespēju aplikācijas izstrādātājam izsekot jūsu kustību vai pat pārdot šo informāciju citiem. Vai arī – lukturīša izmantošanas aplikācija pieprasa piekļuvi jūsu tālruņa kontaktiem un fotogrāfijām. Ir skaidrs, ka lukturīša funkcijas nodrošināšanai nav nekāda sakara ar jūsu fotogrāfijām vai kontaktiem, līdz ar to rodas pamatots jautājums – kādiem nolūkiem šīs lietotnes izstrādātājs izmantos jūsu telefonā pieejamo informāciju? Ja rodas šaubas, atsakieties no lietotnes instalēšanas un sameklējiet citu, kas šādu atļauju neprasa. Izvēles iespēju ir daudz!


Aplikāciju atjaunināšana
Mobilās lietotnes, tāpat kā datora un mobilās iekārtas operētājsistēma, regulāri jāatjaunina. Līdzīgi kā datora programmatūru, arī mobilās lietotnes apdraud ļaunprātīgi uzbrukumi ar mērķi atrast vājās vietas, lai izmantotu tās ļaunprātīgos nolūkos. Zinot to, lietotņu izstrādātāji rada atjauninājumus, kas novērš ievainojamības un aizsargā ierīces. Tāpēc ieteicams regulāri pārbaudīt, vai nav pieejami lietotņu atjauninājumi. Ja tie tiek piedāvāti automātiski, izmantojiet šo iespēju. Tomēr der uzmanīties, vai atjauninājuma uzinstalēšana neprasa izmaiņas piekļuves atļaujai jūsu ierīcei. 


Noslēgumā ir jāatgādina, ka arī uz mobilās ierīces ir ieteicams uzstādīt antivīrusa programmatūru, kas pārbaudīs mobilajā ierīcē ienākošos datus un programmas. Jāpiebilst, ka šāda antivīrusa programma gan pilnībā nepasargā no ļaundabīgas programmatūras, tomēr tā ievērojami samazina iespēju, ka uz mobilās ierīces nonāks kas ļaundabīgs.