Trakais keramiķis Cīrulis: "Pie manis mācās bērni no 3 līdz 103 gadiem"

Pirmo reizi paņēmis rokās mammas dāvināto plastilīnu 3 gadu vecumā, Leontīns Cīrulis sāka veidot. Tā viņš turpina jau 64 gadus. Māca mazus, lielus un vecus visā pasaulē darināt savu podu, iemāca to apdedzināt un pēc tam arī izmantot saimniecībā. Pašlaik keramiķim ir sava darbnīca "Crazy Ceramics" un daudz radošu ideju. Senioru festivāla "Zelta ritmi" gaidās, ģimenes portāls Mammamuntetiem.lv dodas ciemos pie keramiķa Leontīna Cīruļa, kurš būs viens no festivāla dalībniekiem!

Foto no mākslinieka arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no mākslinieka arhīva.

Pirmo reizi paņēmis rokās mammas dāvināto plastilīnu 3 gadu vecumā, Leontīns sāka veidot.  Tā viņš turpina jau 64 gadus. Māca mazus, lielus un vecus visā pasaulē darināt savu podu, iemāca to apdedzināt un pēc tam arī izmantot saimniecībā.

Apceļojis pasauli, izveidojis darbnīcas vairākās Latvijas pilsētās un pašlaik ķēries klāt Maskačkas rajona vēsturiskajam graustam, kurā savulaik viesojies leģendārais krievu dziedātājs Šaļapins.


Dienā, kad Mammamuntetiem.lv apciemo Leontīnu, nupat ir pabeigts remonts vienā no ēkas telpām un pēc tam, kad sienas tiks nobalsinātas un pie tām pielikti raupji, biezi koka plaukti, varēs sākt darboties vēl viena no meistara darbnīcām. Pagalmā iecerēts izveidot vietu, kur ar māliem darboties svaigā gaisā.  Apskatot ēku, izsaucos, ka te taču it daudz darba! Kā to var paspēt izdarīt vienam? “Kas nevis vaimanā, bet dara, visu var!”, dzīvespriecīgi un enerģiski paziņo Leontīns un rāda gadu gaitā bērnu, citu mākslinieku un paša darinātos darbus, kas pagaidām stāv kastēs.

 

Un vēl man patīk strādāt ar veciem cilvēkiem, jo viņi ir gudri. No viņiem daudz ko var iemācīties...

 


“Cilvēks var sākt mācīties veidot jau no trīs gadu vecuma. Ko tu uztaisi ar rokām, to tu vari arī uzzīmēt. Tas paliek zemapziņā.  Sākumā iemācās taisīt svilpuku, tad kaut ko kičīgu – gredzenu šķīvi, ar ko mammai pielīst, ja grēku darbi sadarīti. Pēc tam ātri iemācamies uztaisīt lielu vāzi, ko mākslas akadēmijā mācās taisīt gadiem,”  stāsta podnieks un šķiet, ka veidošana mālā ir viegla un rotaļīga nodarbe.

Rotaļāties visu mūžu – laimes atslēga 
“Cilvēks ir laimīgs tikai tad, ja spēlējas visu mūžu. Man mamma 3 gados nopirka plastilīnu un no tā brīža es spēlējos – veidoju, taisu. Toreiz sataisīju dažādus cilvēciņus, pēc tam draugiem taisīju zaldātiņus, armiju, hokeja  komandas, iemainīju saviem draugiem pret velosipēdu, akvalangu un citām labām lietām. Vajag uztaisīt tā, lai ieraugot, to lietu sāk gribēties.

Tad man vecāki iekārtoja savu darbnīcu, tur tad es veidoju līdz gadiem 15. Visi domāja par meitenēm, es arī domāju par meitenēm, bet veidoju un veidoju.... , “stāsta Leontīns. 



Cilvēks ir laimīgs tikai tad, ja spēlējas visu mūžu. Man mamma 3 gados nopirka plastilīnu un no tā brīža es spēlējos – veidoju, taisu.

Reklāma
Reklāma


Govs ar sešiem pupiem
16 gados joka pēc pamēģinājis piedalīties blakus mājai esošās Rīgas Porcelāna rūpnīcas izsludinātajā konkursā uz vakanto mākslinieka tēlnieka vietu.  “Pēdējā konkursa dienā man palika 16 gadi, es pieteicos un biju kāds 227.
Uzdevums bija izveidot Kārli Marksu. Galvu izveidot paspēju, bet ausīm laika pietrūka. Uztaisīju tā, it kā Markss nāk ārā no grāmatas, un tiku pie darba.  Strādāju Porcelāna rūpnīcā par mākslinieku, tēlnieku – modelistu.  Taisīju ģīmju un citas izteiksmīgas sejas.

Reiz vajadzēja  taisīt darbu, kas atspoguļotu PSRS saukli “Piecgadi trijos gados”. Uztaisīju govi ar sešiem pupiem. Par to mani gandrīz uz Sibīriju aizsūtīja. No rūpnīcas aizgāju un devos uz Latgali. Biju gan pieradis strādāt ar porcelānu, bet iemācījos strādāt ar mālu. Man patīk taisīt tā, lai ir interesanti, ne tikai podus.
 
 
Kur aicina, tur braucu
Cīruļa kungs uzskata, ka ikviens cilvēks var būt mākslinieks, tikai katrā šī radošā dzirksts ir jāatklāj: “Esmu bijusi 104 valstīs – sākumā uz izstādēm, pēc tam aicina kā skolotāju, lai iemācu veidot podus, aicina organizēt izstādes. Drīz došos uz Ķīnu, tur Šanhajā vietējiem latviešiem un krieviem iemācīšu, kā podus darināt un apdedzināt pavisam vienkāršā un drošā veidā. Esmu bijis Anglijā, Ķīnā, Kongo, Meksikā.... Kur mani aicina, tur braucu, iemācu un pēc nedēļas dodos prom. Pēc kāda laika, ja grib iemācīties vēl kaut ko, atkal aizbraucu un parādu. Cilvēkiem jau gribas iemācīties ko jaunu... Es to izdaru ātri un vienkārši - skatos, ar kuru roku strādā, kuras muskuļu grupas nodarbinātas, atrodu katram savu pieeju. 


Leontīns Cīrulis ar savu podnieka virpu, mālu un mākslinieka dzirksti būs viesis arī Senioru festivālā “Zelta ritmi”

 

Par senioru festivālu “Zelta ritmi”
Festivāls “Zelta ritmi”, kas šogad notiek 15. jūnijā Rīgā, Esplanādes parkā, no plkst. 11.00, ir iedvesmas avots un ideju apmaiņas vieta senioriem, lai gūtu jaunu pieredzi un ierosmes pilnvērtīgai un skaistai dzīvei arī sirmā vecumā. Festivāla programma ir daudzpusīga, piemēram, notiks koncerts ar dziesmām un dejām, iedvesmas lekcijas, ko vadīs dažādu jomu speciālisti, norisināsies vingrošanas atklātās mācībstundas, būs radošo senioru rokdarbu tirdziņš. Festivāls apmeklējams bez maksas, tā oficiālā platforma internetā ir “www.zeltaritmi.lv”. Festivālu senioriem “Zelta ritmi” rīko Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” sadarbībā ar higiēnas preču zīmolu “TENA” un aptieku tīklu “Latvijas aptieka”.