Latvijas zīdītāji – unikāls izdevums

Tikko iznākusī bioloģes un mākslinieces Gundegas Kampes-Pērsones grāmata “Latvijas zīdītāji.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Latvijas zīdītāji

Pilnīgs sugu apskats” ir unikāls izdevums, kurā apkopotas ziņas par itin visiem Latvijas dabā sastopamajiem zīdītājdzīvniekiem – sākot no niecīgā mazā ciršļa līdz varenajam alnim. Grāmata ir viegli lasāma, informatīva un ilustrēta ar realitātei pietuvinātiem dzīvnieku attēliem.

 

“Esmu mēģinājusi veidot aprakstus tā, lai tie būtu saprotami dabaszinībās “neiesvētītam” cilvēkam un tajā pašā laikā sniegtu plaša spektra informāciju, kas varētu sniegt atbildes arī, piemēram, uz dabaszinātņu un mežzinātņu studentu jautājumiem,” grāmatas ievadā raksta autore.

 

Šis nodoms ir pilnībā izdevies, un 200 lappusēs varam uzzināt gan par to, kas ir zīdītāji, gan dažādus interesantus faktus, un, pats svarīgākais, – sīkus ikvienas Latvijā sastopamās zīdītāju sugas aprakstus. Autore dažas lappuses veltījusi arī zīdītājiem, kas mūsdienās Latvijā vairs nav ieraugāmi: ziemeļbriedim, meža kaķim, tinim, tauram, tarpanam un sumbram. Pārsteigums varētu būt fakts, ka šobrīd par Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju saucama tāda suga kā zeltainais šakālis, jo vēl nesen šie dzīvnieki nebija sastopami tālāk uz ziemeļiem par Balkānu valstīm. Ir arī citi jaunpienācēji.

 

Reklāma
Reklāma

Kuri zīdītāji ir Latvijas pastāvīgie iemītnieki? Kādi viņi izskatās, ko ēd un cik bieži ieraugāmi dabā? Kuri no tiem ir reti un aizsargājami? Kurus zīdītājdzīvniekus Latvijā atļauts medīt? Vai ezis gatavo krājumus ziemai? Cik bērnu ir stirnai, lapsai un vāverei? Kas vislabāk garšo ronim un āpsim? Vai sermuli var redzēt sniegā? Vai žurkas guļ diendusu? Cik ilgi dzīvo lācis, zebiekste un bebrs? Vai mežacūkas dzīvo ģimenēs? Uz šiem un vēl daudzum daudziem citiem jautājumiem atbildes atradīsiet jaunajā grāmatā.

 

Pārnadži, vaļveidīgie, plēsēji, grauzēji, zaķveidīgie, sikspārņi un kukaiņēdāji – lūk, dažādās zīdītāju kārtas, par kurām autore apkopojusi svarīgākos faktus. Iepriekš grāmata par Latvijas zīdītājiem iznāca 1982. gadā, kad izdevniecība “Zvaigzne” izdeva biologa Egona Tauriņa darbu “Latvijas zīdītājdzīvnieki”, un tā jau ir kļuvusi par bibliogrāfisku retumu.

Gundegas Kampes-Pērsonas grāmata ir unikāla arī ar to, ka tajā izmantoti autores oriģinālzīmējumi.

Ieskaties: www.zvaigzne.lv