Jo vecāks cilvēks, jo svarīgāk draugi (ne ģimenes locekļi), liecina pētījums

Saskaņā ar veikto pētījumu profesionālajā izdevumā “Personal Relationships”, ar gadiem arvien lielāka nozīme emocionālās un pat fiziskās labklājības uzturēšanā ir draugiem. Atbalstošas draudzīgas attiecības senoru vecumā ir pat nozīmīgākas nekā ģimenes saites.

Saudzē draudzības saites visa mūža garumā.

FOTO: Shutterstock.com

Saudzē draudzības saites visa mūža garumā.

Pētījumā tika iekļauti 270,000 tūkstoši cilvēku no teju 100 valstīm. Iegūtie dati apliecināja, ka gadiem ejot, sociālo kontaktu nozīme garīgās veselības un laimes sajūtas saglabāšanā pieaug, bet jo gados vecāks cilvēks, jo nozīmīgākas ir tieši draudzības saites.


Mičiganas Universitātes pētnieks, psihologs Viljams Čopiks novēroja, ka nozīme ir ne tikai tam, ka draugi vispār ir, bet arī draudzības kvalitātei un dziļumam. Jo senāka ir šī draudzība, kas ir izturējusi laika pārbaudi, jo pozitīvāk tā ietekmē šajās attiecībās esošos cilvēkus.


“Droši vien tas izskaidrojams ar faktu, šie cilvēki palika jūsu dzīvē cauri gadiem. Viņi tiešām jums kādos svarīgos brīžos ļāvuši justies laimīgiem. Virspusējās draudzības attiecības gadu gaitā ir izdzisušas, bet ģimenes locekļus dažkārt nākas pieņemt tādus, kādi viņi ir, pat ja ir problemātiska komunikācija un daudz apspiestu emociju,” skaidro psihologs.


Draudzības nozīme veco cilvēku emocionālās un fiziskās labsajūtas kontekstā pētījumus līdz šim tika ignorēta, lielāku vērību pievēršot bērnu un ģimenes locekļu – vīru, sievu, brāļu, māsu, lomai mūža gaitā. Arī šo cilvēku nozīme ir ļoti liela, jo tieši viņi visbiežāk sniedz praktisku aprūpi ikdienā. Tas, iespējams, var radīt vecajā cilvēkā sajūtu, ka viņš ir parādā pateicību par šo atbalstu. Taču viņi nespēj sniegt tik daudz nesavtīga prieka kā komunikācija ar draugiem.


“Lai arī kas veidotu seniora līdzcilvēku loku apkārt, nozīme ir tam, ka cilvēks nepaliek viens, un viņam ir pozitīva atbalsta komanda,” tā Čopiks. 

Reklāma
Reklāma