Triki, ieguvumi, traumas. Svarīgi zināt pirkstu vingrinātāja "Fidget Spinner" lietotājiem un viņu vecākiem. FOTO un VIDEO

Bērnu vidū milzīgu popularitāti gūst pirkstu vingrinātājs "Fidget Spinner". ASV šīs rotaļlietas popularitāte pārgāzās pāri kā cunami vilnis. Ierīce ir izgatavota no metāla vai speciālas metālkeramikas. Dārgākie eksemplāri, kas izgatavoti no zelta un sudraba, maksā ap 600 dolāru. 

 

Izskatās tīri nevainīgi, bet sargiet bērnu acis un pirkstus!

FOTO: Shutterstock.com

Izskatās tīri nevainīgi, bet sargiet bērnu acis un pirkstus!

Rotaļlietas izgatavotāji sola, ka ierīce mazina emocionālo spriedzi, uzlabo koncentrēšanās spējas, atslogo pārpūlētus pirkstus, noņem stresu un trauksmi. Sinnera reklāmas rullīšos vēsta, ka sēžot satiksmes sastrēgumā un griežot Spinneri, laiks aizritēs krietni ātrāk un patīkamāk. Tas ir kļuvis ārkārtīgi populārs visu pasaules bērnu un jauniešu vidū. 


Sinneri 1993. gadā izgudroja kāda sieviete, kura slimības dēļ nevarēja rotaļāties ar savu mazo meitu. Mantiņa iemantoja samērā lielu interesi, tāpēc tika patentēta un pārdota vairākos tūkstošos eksemplāru. 2003. gadā spinnera patenta darbības termiņš beidzās. Lai to pagarinātu, bija jāsamaksā vien 400 dolāri, ko autore neizdarīja un uz visiem laikiem zaudēja tiesības uz šīs spēlītes vienpersonusku izgatavošanu un tirgošanu.
 

 

Milzīgu popularitāti tas ieguva skolās, tāpēc vairākos simtos ASV skolu Spinners ir aizliegs, lai nenovārstu uzmanību no mācībām.

 

 

Visi par spineriem aizmirsa līdz brīdim, kad biznesa žurnāls "Forbes"  vienpadsmit gadus vēlāk publicēja datus par ofisa darbinieku darba apstākļiem un izplatītākajām sūdzībām. Izrādījās, ofsa darbinieki sūdzējās par to, ka ilgstošs darbs pie datora un klaviatūras pārpūlē pirkstus. Kā risinājumu fizioterapeiti ieteica izmantot agrāk populāro "Fidget Spinner" vilciņu. 

 

Un tad tik sākās.... Pirkstu atslogotāju sāka tirgot 2016. gada nogalē, bet jau drīz tas tika pasludināts par 2017. gada populārāko rotaļlietu. Milzīgu popularitāti tas ieguva skolās, tāpēc vairākos simtos ASV skolu Spinners ir aizliegs, lai nenovērstu uzmanību no mācībām.

 

Lai arī spēlīte šķiet nevainīga un drīzāk atgādina bērnībā tik populāros " vilciņus", tomēr tā var kļūt bīstama neprasmīgās rokās vai neievērojot piesardzību. Ir bērni, kas guvuši nopietnas acu traumas, iegriežot spinneri un nepareizi to pozicionējot. Šādu fotogrāfiju FaceBook izplatījusi kāda mamma, kuras dēls vienā no Spinnera atverēm iebāza pirkstu.

Reklāma
Reklāma

 

 

 

 

 

 

 

Patreiz šī rotaļlieta ir pārdota vairākos desmitos miljonu eksemplāru. Populārākie interneta iepirkšanās saiiti Amacon.com un Aliexpress.com pirmo reizi darbības vēsturā piedzīvoja brīdi, ka nespēja apmierināt milzīgo pieprasījumu, un uz vairākām stundām pārtrauca Spinneru tirdzniecību.