Lielākā daļa vecāku neapzinās, ka viņu bērniem ir liekais svars, liecina Latvijā veikts pētījums

Vecāki pietiekami neizvērtē liekās ķermeņa masas un aptaukošanās problēmu saviem bērniem, secināts Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Bērnu antropometrisko parametru un skolu vides pētījumā Latvijā 2015./2016.mācību gadā.

Par bērnu lieko svaru jādomā arī pārtikas ražotājiem un sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem

FOTO: Shutterstock.com

Par bērnu lieko svaru jādomā arī pārtikas ražotājiem un sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem

Kā preses konferencē teica SPKC Neinfekciju slimību datu analīzes un pētījumu nodaļas vecākā sabiedrības veselības analītiķe Iveta Pudule, vecāku viedoklis par savu bērnu ķermeņa masu būtiski atšķiras no mērītajiem antropometriskajiem datiem.

Septiņus gadus vecu bērnu vidū aptaukošanās ir gandrīz 9% no viņiem, savukārt mazāk nekā 1% šo bērnu vecāku apzinās, ka šī problēma pastāv. Tāpat, ja deviņus gadus veco bērnu vidū aptaukošanās ir gandrīz 10% bērnu, to apzinās mazāk nekā 2% viņu vecāku.
 


Lasi arī: 
Liekais svars bērniem - tik tiešām lieks, brīdina endokrinoloģe Dzīvīte-Krišāne 
11 gadus vecai meitai 52 kg. Tā ir nopietna aptaukošanās!
 



Pudule norādīja, ka aptaukošanās problēmā nedrīkst vainot bērnus, par to atbildīgi ir pieaugušie. Turklāt par bērnu veselīgu dzīvesveidu atbildīgi ne tikai bērnu vecāki, bet arī vecvecāki, ģimenes draugi un citi cilvēki, kas iesaistīti bērna dzīvē.

Reklāma
Reklāma


Vienlaikus SPKC pārstāve norādīja, ka par bērnu aptaukošanās problēmu jādomā visai sabiedrībai, tostarp pārtikas ražotājiem, kas saviem bērniem neveselīgo pārtiku nepērk, taču sagaida, ka to iegādāsies citi bērni un viņu vecāki.

Latvijā liekā svara un aptaukošanās problēma nav tik izplatīta kā Rietumeiropas valstīs, tomēr sliktā ziņa esot, ka Latvijā noticis ļoti straujš aptaukošanās pieaugums, un tā ir zīme, ka Latvijai jāuzmanās.

PVO Neinfekciju slimību profilakses un kontroles Eiropas biroja vadītājs Žoao Breda norādīja, ka Latvijā ir liels progress aptaukošanās problēmu risināšanā, tomēr Latvijā būtu jāpievērš uzmanība, kā bērniem popularizēt fiziskās aktivitātes. Zinātniski pierādīts, ka bērniem, kuri ar fiziskām aktivitātēm nodarbojas vairāk, arī mācībās sokas labāk, atzīmēja PVO pārstāvis. Viņš uzsvēra, ka skolām jānodrošina, ka bērni vismaz stundu dienā nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm.
 

Ar visu pētījumu var iepazīties SPKC mājas lapā.