Kā produktu pagatavošanas veids ietekmē kaloriju daudzumu ēdienā

Cept, vārīt, sautēt vai grillēt? Kas labāk veselībai, kur mazāk kaloriju, kas vairāk iepriecinās garšas kārpiņas? Gan produkta garšas īpatnības, gan arī uzturvērtību ietekmē tā pagatavošanas veids. Ja ir svarīgi skaitīt kalorijas, derēs zināt, kā katrs gatavošanas veids samazina vai palielina kaloriju skaitu pagatavotajai maltītei. 

Svarīgi tiem, kas skaita kalorijas

FOTO: Shutterstock.com

Svarīgi tiem, kas skaita kalorijas


Vārīšana samazina kaloriju daudzumu. Piemēram, ja tiek vārīta gaļa, tad termiskās apstrādes rezultātā  daļa tauku izvārās un pāriet buljonā. Vārītas gaļas kalorāža samazinās par 10-20%.  Vārot dārzeņus, tajos esošie cukuri tāpat pāriet buljonā, samazinot dārzeņos kaloriju daudzumu par vidēji 5%.  Nolejot pirmo novārījumu, gatavojot šādus buljonus, var pagatavot zupu, kurā ir mazāk kaloriju. 

Putraimi un makaroni vārīšanās laikā uzbriest, tādējādi tas pats daudzums produkta, kas iepriekš bija nevārīts, vāroties paliek pat trīs reizes " liesāks", proti, ar tajā ir trīs reizes mazāk kaloriju. 

Savukārt dārzeņi, kuros ir daudz cietes - kartupeļi, burkāni, bietes, vārīšanās laikā kaloriju daudzumu palielina par veseliem 30%. Tas ir saistīts ar ķīmiskajiem procesiem, kas notiek ar cieti termiskās pastrādes procesā. Ieteikums - šos dārzeņus zupā var atstāt mazliet līdz gama neizvārītus.


Cepšana
To, vai produktā būs vairāk kaloriju, nosaka pagatavošanas laikā izmantotās taukvielas. Cepot bez eļļas, sviesta vai taukiem. 
Cepot gaļu sviestā, pierēķiniet pie gaļas kaloriju daudzuma vēl 20% no sviesta kaloriju skaita. Piemēram, viena ēdamkartoe sviesta satur apmēram 130 kilokalorijas, tātad ēdiens, kas pagatavots šādā sviesta daudzumā, būs par 26 kalorijām bagātīgāks. 
Ir produkti, kas īpaši labi uzsūc sviestu - tie ir dārzeņi un sēnes. Tātad pannā esošajiem produktiem pieskaities klāt apmēram 75 kalorijas. 
Ja ēdiens tiek gatavots uz grila, tad gaļā esošie tauki izteik, daļēji zūd arī olbaltumvielas un ogļhidrāti, tādējādi ēdiena kaloriju daudzums samazinās par 5-15%. 

Reklāma
Reklāma


Sautēšana
Tehnoloģiskās apstrādes ziņā sautēšana ir līdzīga vārīšanas procesam. Ja ēdienam nepievieno taukvielas, tad maltīte būs liesa. Daža kaloriju aiziet sautējuma "mērcītē". Tādējādi sautēti produkti vairumā gadījumu ir līdzīgi svaigiem, neapstrādātiem produktiem. 


Tvaicēšana
Visdiētiskākais pagatavošanas veids. Apstrādes procesā zūd 3 - 5% kaloriju, toties nezūd vērtīgās uzturvielas, olbaltumvielas, mikroelementi, vitamīni un minerālvielas.