Jaundzimušā kopšana pirmajos dzīves mēnešos

Līdz ar bērniņa ienākšanu pasaulē, sākas mazulīša aprūpe. Lai aprūpe būtu iespējami vienkāršāka un vieglāka, mūsdienās ir pieejami dažnedažādi produkti, kas piemēroti ikdienas lietošanai. Vecmāte Inese Kampusa iepazīstina, kuri no tiem var būt īpaši noderīgi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Protams, ikdienā bērnam tiek izmantotas dažādas autiņbiksītes, autiņi, sedziņas, salvetītes un krēmi. Šoreiz vairāk informācijas par nepieciešamajām lietām veselības aprūpē, ķermeņa kopšanā un vannošanās laikā.


Ķermeņa kopšanas produkti:
•matu suka,
•nagu šķērītes vai knaibles,
•sālsūdens un sterili tamponi (actiņu tīrīšanai),
•vates tamponi ausu tīrīšanai,
•ķermeņa krēmiņš vai eļļiņa,
•zobu birstīte,
•dezinficējošs šķidrums nabas apkopšanai.

Daudziem mazuļiem jau piedzimstot ir matiņi – kā pūciņa vai jau kārtīgi matiņi. Neatkarīgi no matu garuma ar maigām, dabisku saru ķemmītēm var ķemmēt mazuļiem matiņus, jo tas veicina gan piena krevelītes atdalīšanos, gan ar šādu maigu masāžu asinsriti galvas daļā.

zīdaiņa ķemme

 

Tāpat rūpes sagādā mazuļu nadziņu apgriešana, kas aug tik ātri – drošai nadziņu apgriešanai vislabāk lietot šķērītes ar noapaļotiem galiem vai speciālas knaiblītes. Mazu bērnu aprūpi vieglāk veikt ar neliela izmēra instrumentiem. Tā kā mazuļa ādiņa ir ļoti maiga, vēlams nadziņus sākt griez ne ātrāk kā nedēļu pēc bērniņa piedzimšanas. Ja rodas satraukums, ka mazulītis sevi var saskrāpēt, var uz nakti uzvilkt kokvilnas cimdiņus.

 

zīdaiņa zobu tīrāmā birste

 

Ļoti svarīga ir bērniņu zobiņu kopšana, pat vēl pirms tie ir izšķīlušies. Mūsdienās pieejamas bērna pirmās zobu birstes, kas ir uzvelkamas uz pirksta un kamēr nav zobiņu, smaganas var masēt un tīrīt ar to daļu, uz kuras ir masējošās pumpiņas, savukārt, kad izšķiļas pirmais zobiņš, izmantot maigo suku, kas ir higiēniska un droša. 


Vannas piederumi:
•vannas termometrs,
•vannas cepurīte,
•neslīdošais paklājiņš,
•halātiņš vai dvielītis ar cepurīti,
•pēc vannošanās kokvilnas cepurīte.


Neatņemama ikdienas aprūpes sastāvdaļa ir mazuļa vannošana, kas mūsdienās padarīta maksimāli ērta un droša. Pieejami speciāli vannas termometri, ar kuriem iespējams pārliecināties, ka mazulim ūdens nebūs par karstu vai par aukstu. Tam jābūt 37 grādu siltumā. Arī telpai, kurā bērns tiek vannots, jābūt pietiekami siltai, vismaz 24 grādiem, lai mazulis strauji neatdzistu un nepiedzīvotu krasas temperatūras maiņas.

 

vannošanās cepure

 

Lielākajai daļai mazuļu ļoti nepatīk, ja viņiem uz sejas tiek ūdens, tāpēc tagad pieejamas ērtas un vieglas vannas cepurītes, kas pielāgojas mazuļa galviņai un neļauj ūdenim trāpīt actiņās. Bērniņiem, kuri paši jau sēž vannā, ļoti noderīgi ir neslīdošie paklājiņi, kas ļauj izvairīties no nepatīkamām situācijām, kad mazulis ūdenī paslīd un sabīstas, tādējādi nevēloties vairs vannoties. Tas arī palīdz rūpēties par mazuļa drošību vannošanās laikā.

 

  zīdaiņu dvielīši

 

Reklāma
Reklāma

Mazuļa slaucīšanai pieejami dvielīši ar kapucīti, kas ātri uzsūc ūdeni, iekšpusīte tiem ir no maigas kokvilnas, savukārt pateicoties ārējai kārtai, tas ir silts, tādējādi ļaujot mazulim justies ļoti komfortabli, jo mazuļa ādiņa ir ļoti jūtīga, kā arī ir svarīgi, lai nebūtu krasas temperatūras maiņas un arī galviņai jābūt siltumā.


Veselības aprūpei:
•termometrs – dzīvsudrabu nesaturošs, pieres vai ausu termometrs,
•deguna aspirators vai deguna bumbieris.

zīdaiņu termometri

 

Māmiņas vienmēr vēlas, lai mazulis ir vesels un satraucas, ja bērnam ir kādas veselības problēmas. Viens no rādītājiem, ka bērns nejūtas labi, ir temperatūras celšanās. Mūsdienās pieejami termometri, ar kuriem viegli izmērīt temperatūru. Viens no tādiem ir digitālais termometrs, kas ir drošs, ar to ātri var izmērīt temperatūru un tā rādītāji ir ar augstu precizitāti.

zīdaiņa deguna tīrītājs

Mazuļiem degunā mēdz sakrāties gļotas, kas var apgrūtināt elpošanu. Mūsdienās pieejama tāda ērta ierīce kā deguna aspirators – tas ir higiēnisks un drošs, viegli lietojams un modernajiem produktiem ir iespējams regulēt pat sūkšanas jaudu, tādējādi nodrošinot, lai mazulim šis process būtu iespējami neitrāls. Otra ierīce, ko iespējams lietot šādos gadījumos, ir deguna bumbieris. 
Kā arī visām mammām vienmēr talkā nāks vienreizējie paladziņi, kas noderēs pārtinamai virsmai, mainot mazulim autiņbiksītes. Šie paladziņi absorbē šķidrumu, ir 2 mm biezi un būs mīksti un patīkami bērna ādai.

 

Ieskaties:

www.canpolbabies.com
https://www.facebook.com/CanpolBabiesLatvia/


Iegādājies veikalos:

KidzOne
Brīvības iela 372, t/p „Alfa”
Lielirbes iela 29, t/c „Spice”
Ieriķu iela 3, t/c “Domina Shopping”
Mūkusalas iela 71, mic „Rīga Plaza”
Liepāja, Lielā iela 13, t/c „Kurzeme”
Daugavpils, Rīgas iela 9, t/c „Solo”
 


Cipollino
Stacijas laukums 2, t/c „Origo”
Jelgava, Rīgas iela 11a, t/c „Valdeka”
Jelgava, Driksas iela 4, t/c „Pilsētas pasāža”
 
Baby City Toy City
Mazā Rencēnu iela 1, i/c „Atrium Azur”
Kurzemes prospekts 3, Imanta