Bērns vasarā strādā, vecākiem - nodokļu atlaides, atgādina VID

Tuvojoties skolēnu vasaras brīvlaikam, Valsts ieņēmumu dienests atgādina, ka vienam no vecākiem ir tiesības saglabāt nodokļa atvieglojumu par bērnu, kurš ir vecumā līdz 19 gadiem un mācās vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iestādē, ja tas strādā vasaras brīvlaikā no 1.jūnija līdz 31.augustam, informēja VID pārstāvji. 

Skolēni, kuri nolēmuši sākt darba gaitas, var saņemt algas nodokļa grāmatiņu.

FOTO: Shutterstock.com

Skolēni, kuri nolēmuši sākt darba gaitas, var saņemt algas nodokļa grāmatiņu.

Ņemot vērā, ka daudzi skolēni vasaras mēnešos strādā algotu darbu, VID informē par nosacījumiem, kas jāievēro gan vecākiem, kuru bērni vasarā strādā, gan pusaudžiem, kas devušies darba gaitās.
 

Attiecībā uz izglītojamo līdz 19 gadu vecumam, kurš strādās tikai vasaras brīvlaikā, vecākam nav algas nodokļa grāmatiņā jāsvītro ieraksts par bērnu kā apgādājamo un atrašanās vecāka apgādībā netiek pārtraukta automātiski.
 


Izlasi arī: Sāk skolēnu reģistrāciju vasaras darbam 
 


Vecākam saglabājas atvieglojums par apgādībā esošu personu 175 eiro mēnesī, un bērnam vasaras brīvlaika darba laikā tiek piemērots minimālais neapliekamais minimums 60 eiro mēnesī, izņemot gadījumu, ja bērns strādā pie mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja.
 

Reklāma
Reklāma

Savukārt tiem vecākiem, kuru izglītojamie bērni līdz 19 gadu vecumam paralēli mācībām strādā mācību gada laikā, jāņem vērā, ka bērna atrašanās vecāka apgādībā tiek pārtraukta automātiski, tiklīdz skolēns uzsācis darba attiecības. Savukārt pēc tam, kad skolēns pārtraucis strādāt, vecākiem pašiem bērns jāatjauno apgādībā.
 

Skolēni, kuri nolēmuši sākt darba gaitas, var saņemt algas nodokļa grāmatiņu. To var izdarīt klātienē, vēršoties VID ar iesniegumu algas nodokļa grāmatiņas piešķiršanai, vai elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS). Skolēniem, kuri strādās vasaras mēnešos un maksās nodokļus vispārējā režīmā, algas nodokļa grāmatiņā jāatzīmē galvenā ienākuma gūšanas vieta, proti, jāatzīmē attiecīgo darba devēju, pie kura bērns strādās, un bērna gūtajiem ienākumiem darba devējs būs tiesīgs piemērot minimālo neapliekamo minimumu 60 eiro mēnesī.
 

Algas nodokļa grāmatiņa ir pieejama tikai elektroniski, bet visas darbības, kas saistītas ar apgādības noformēšanu, ir veicamas elektroniski, izmantojot VID EDS, algas nodokļa grāmatiņas sadaļā "Apgādājamie" nospiežot izvēli "Pievienot apgādībā esošu personu".