Uzturs un auglība – ko nevajadzētu ēst, ja plāno grūtniecību?

Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā nelielu špikeri tiem, kas vēlās sakārtot savu uzturu, izslēdzot no tā potenciāli kaitīgas lietas. 

Ēšanas paradumi var ietekmēt iespēju ieņemt mazuli.

FOTO: Shutterstock.com

Ēšanas paradumi var ietekmēt iespēju ieņemt mazuli.


Alkohols

Alkohols ir primārais, no kā jāatsakās pirms grūtniecības plānošanas. “Kaut gan alkohols negatīvi ietekmē gan sieviešu, gan vīriešu auglību, sievietēm ir jābūt īpaši piesardzīgām ar to lietošanu,” atzīst uztura speciāliste, atbalstot uzskatu, ka nav tāda alkohola daudzuma, kas būtu drošs topošajai mammai. 


Trans-taukskābes

Trans-taukskābes veidojas tauku vai eļļu daļējās hidrogenēšanas procesā. Tās tiek plaši izmantotas pārtikas ražošanā, jo ir lēti un ar tiem ir ērti strādāt. Margarīns, cepumi, vafeles, čipsi, konfektes, saldējumi, dažādi lietošanai gatavi krēmi un musi, saldā krējuma aizvietotāji – visi šie produkti mēdz saturēt kaitīgās trans-taukskābes. No tiem vēlams izvairīties. Par trans-taukskābju saturu produktā var uzzināt, pētot produktu marķējumus – ir jābūt uzmanīgam, redzot, ka sastāvā ir daļēji hidrogenētie augu tauki vai eļļas. “Dažreiz trans-taukskābes slēpjas zem  nosaukumiem “cietināti augu tauki” un “kulinārijas tauki,” atklāj J. Jansone.  


Saldinātie un enerģētiskie dzērieni

Gan cukurs, gan pārāk liels kofeīna daudzums nebūs labs palīgs dzimumveselības uzturēšanā. Uztura speciāliste apgalvo, ka pārmērīga cukura lietošana var novest pie insulīna rezistences, savukārt cukura aizvietotāji kā alternatīva ir diskutabls jautājums.

Reklāma
Reklāma


Sojas produkti vīriešiem

Ir pierādīts, ka sojas produktu lietošana menopauzes periodā ir ieteicama sieviešu veselībai, jo soja satur fitoestrogēnus, kas palīdz koriģēt sieviešu hormonālo balansu. Tieši tāpēc, ka sojai piemīt estrogēnu efekts, tā var būt kaitīga vīriešiem, izjaucot testosterona un estrogēna līdzsvaru un samazinot spermatozoīdu skaitu. 


“Dzīvsudraba zivis”

Palielināta dzīvsudraba koncentrācija asinīs ir saistīta ar pasliktinātu auglību abiem dzimumiem. Dzīvsudrabs no cilvēka organisma tiek izvadīts ārkārtīgi lēni, tādējādi negatīvi ietekmējot augļa attīstību, ja grūtniecība ir jau iestājusies. Dažas zivis uzkrāj dzīvsudrabu īpaši lielos daudzumos – tās ir tuncis, karaliskā makrele, zobenzivs, haizivs un dažas citas lielās zivis. Siļķes, mazās makreles, mīdijas, garneles, laši, foreles un baltās zivis dzīvsudrabu praktiski neuzkrāj, tāpēc to lietošana uzturā ir drošāka veselībai.


Raksts publicēts sadarbībā ar biedrību Taureņa Efekts un Klīniku EGV.