Pabalsti, kas pienākas nepilngadīgai māmiņai

Pašlaik esmu stāvoklī un man ir 16 gadi. Dzemdības plānojas, kad man jau būs palikuši 17 gadi. Esam kopā ar bērniņa tēvu un taisamies precēties. Viņš ir pilngadīgs. Abi oficiāli nestrādājam. Kā aprēķinās bērnu pabalstus šajā situācijā, jautā portāla mammamuntetiem.lv kāda lasītāja. 

 

Bērna pabalstu līdz pilngadības sasniegšanai saņems arī pati topošā māmiņa.

FOTO: Shutterstock.com

Bērna pabalstu līdz pilngadības sasniegšanai saņems arī pati topošā māmiņa.

Atbild VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte  Aiva Zīrāka. 


Gadījumā, ja bērns piedzimst nepilngadīgai māmiņai, bet bērna tēvs ir pilngadīgs un viņš ir arī gatavs noteikt bērnam paternitāti (dzimšanas apliecībā tiek izdarīts ieraksts par bērna tēvu), bērnam aizbildni neieceļ, jo bērna tēvs realizē aizgādību pār bērnu, līdz arī otrs vecāks (šajā gadījumā bērna māte) kļūst pilngadīgs.


Valsts sociālos pabalstus, t.sk. bērna piedzimšanas pabalstu, bērna kopšanas pabalstu un ģimenes valsts pabalstu  - var pieprasīt viens no vecākiem.

Reklāma
Reklāma


Ja māte ir sasniegusi 15 gadu vecumu, viņai ir tiesības pieprasīt un saņemt valsts sociālos pabalstus par bērnu. Saskaņā ar likuma „Par sociālo drošību” 17.panta pirmo daļu - persona, kura ir sasniegusi 15gadu vecumu (kurai iestājies sociālās rīcībspējas vecums), var iesniegt pieprasījumu pēc sociālajiem pakalpojumiem un tos saņemt.


Der zināt:

  • Tas vecāks, kurš saņem bērna kopšanas pabalstu līdz bērna 1,5 gada vecumam tiek apdrošināts bezdarba gadījumam;
  • Tā kā topošā māmiņa mācās, tad der zināt, ka, ja bērns (pati māmiņa) pēc 15 gadu vecuma sasniegšanas turpina mācīties vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un nesaņem stipendiju, tad ģimenes valsts pabalstu par viņu turpina maksāt ne ilgāk kā līdz 19 gadu vecumam vai  līdz brīdim, kad jauniete stājas laulībā.