Pirmais pavasara pārgājiens: maršruta plānošana, somu kārtošana un dabas iepazīšana

Tuvojas mazliet garākas brīvdienas, kuras būtu vērts izmantot, lai dotos pirmajā pavasara pārgājienā. Kas jāņem vērā maršruta plānošana un ceļa somu kārtošanā, lasi šajā rakstā! 

Pirmais pavasara pārgājiens: maršruta plānošana, somu kārtošana un dabas iepazīšana

FOTO: Shutterstock.com

Tuvojas mazliet garākas brīvdienas, kuras būtu vērts izmantot, lai dotos pirmajā pavasara pārgājienā. Kas jāņem vērā maršruta plānošana un ceļa somu kārtošanā, lasi šajā rakstā! 


Pārgājiena plānošana
Pirms vispār doties pārgājienā, ir svarīgi saprast, kuri būs gājēji, līdz ar to ir iespēja saprast, kādas grūtības un garuma pārgājiens vispār ir iespējams. Ja ģimenē ir mazulis, kurš visbiežāk pārvietojas ratiņos, tad pārgājiens jāplāno pa salīdzinoši līdzenu apvidu ar iespējām apstāties un ērti atpūsties. Ja pārgājienā plāno piedalīties vecvecāki, ir vērts pārdomāt, cik garu ceļu ļaus veikt veselības stāvoklis un fiziskā kondīcija. Galu galā – pārgājienam ir jābūt priecīgam notikumam, nevis spēku galējās robežas pārbaudei. Noteikti aptaujājiet bērnus, ko viņi vēlas redzēt un piedzīvot šajā pārgājienā. Varbūt ir kāda īpaša vieta, kur viņi vēlas būt, varbūt ir īpašas prasmes, ko viņi vēlas izmēģināt, apgūt vai pilnveidot. 


Maršruta plānošana
Kad esat izlēmuši, cik garu ceļu plānojat veikt, varat apdomāt, kas ir tās vietas, ko vēlaties apskatīt. Protams, ir klasiskas un tūristu iecienītas vietas, kur veikt pārgājienu, piemēram, Tērvetes dabas parks, Gaujas nacionālais parks, Rāznas nacionālais parks. Taču varat izvēlēties arī mazāk zināmas takas vai pat pilnībā izdomāt savējo, piemēram, pārgājiens apkārt dzimtajam ciemam vai pagastam, pārgājiens no upes, kas tek gar māju līdz ezeram, kurā tā ietek. Plānojot maršrutu, ieteicams apdomāt, vai un kā rīkosieties, ja gājienu būs nepieciešams pārtraukt ātrāk. Tāpat svarīgi izpētīt, vai pa ceļam būs iespēja patverties no lietus un vēja sliktu laika apstākļu gadījumā.
Lai sniegtu informāciju par tūrisma iespējām īpaši aizsargājamās dabas teritorijās Latvijā, Dabas aizsardzības pārvalde izstrādājusi mobilo lietotni Dabas tūrisms, kas viedtālruņu un planšetdatoru lietotājiem būtiski atvieglo apskates objektu - taku, skatu torņu atrašanu dabā, kā arī sniedz detalizētu informāciju par objektu pieejamību un citiem tūrisma pakalpojumiem. 
Iespējams maršrutu plānosiet tā, ka dienas noslēgumā sēdīsieties autobusā vai vilcienā, lai dotos uz mājām, taču ir labi, ja esat sarunājuši kādu šoferi, kas var jums atbraukt pakaļ. Mazākie gājēji noteikti būs noguruši! 


Ceļasomu kārtošana
Arī tad, ja pārgājiens plānots vienas dienas garumā, ir svarīgi labi sagatavoties. Ikvienā ceļasomā ir jābūt liekam siltajam džemperim, maiņas zeķēm un veļai, papildus krekliņam. Īpaši tad, ja pārgājiena noslēgums plānots vēlākā vakarā, lieka jaka vai pat siltākas bikses lieti noderēs, jo pēc staigāšanas, arī tad, ja būsiet pie ugunskura, var kļūt salti. Somā jābūt ne tikai ikdienas medikamentiem, ja tādi tiek lietoti, bet arī pirmās palīdzības aptieciņai, kurā ir līdzekļi pret sāpēm, vēdera problēmām, kāds plāksteris. Jārēķina divi litri ūdens uz vienu cilvēku. Noderēs šokolādes pilngraudu batoniņi enerģijai, kamēr tiekat līdz piknika vietai un siltajām pusdienām. Starp citu, ir arī lietotnes, piemēram, Pack The Bag, ko var izmantot somu kārtošanas procesā, jo ar to palīdzību noteikti atcerēsieties paņemt līdzi visu nepieciešamo. 

Reklāma
Reklāma


Drošības ievērošana
Jā, pārgājienam ir jābūt prieka pilnam pasākumam, taču tas neizslēdz vajadzību pirms došanās ceļā pārrunāt drošības jautājumus. Arī tad, ja esat izvēlējušies salīdzinoši vienkāršu maršrutu. Ko darīt, ja pēkšņi meža noriņā ieraugāt čūsku? Kā pareizi šķērsot nelielu strautiņu vai bedri? Vai drīkst bez pieaugušo ziņas pacelt mežā nejauši atrastas lietas un nogaršot kādas sēnes vai augu lapas? Kā jārīkojas, ja pārgājiena viens posms ir purvainā vietā? Drošības noteikumu ievērošana attiecas arī uz pareizu rīcību, kad esat sapulcējušies pie ugunskura vai šķērsojat ceļu. Lai parūpētos par drošību, pirms dodieties ārā no mājas, ir svarīgi pārliecināties, lai mobilās ierīces būtu uzlādētas. Ja ir pieejams rezerves akumulators, nebūs lieki to paņemt līdzi. Tāpat neaizmirstiet fotoaparātu brīnišķīgo mirkļu iemūžināšanai!


Dabas vērošana
Jau iepriekš rakstījām, ka ikviena došanās ārpus mājas var kļūt par dabas iepazīšanas un izzināšanas stundu (vairāk lasi ŠEIT). Ja dodieties pārgājienā pa klusākām un nomaļākām vietām, ir visai liela iespēja, ka ieraudzīsiet kaut ko unikālu un iepriekš neievērotu. Tādēļ ieteicams viedierīcē uzinstalēt lietotni Dabas dati, kas ļauj būt ne tikai dabas vērotājam, bet aktīvi iesaistīties neparastu un interesantu dabas norišu reģistrēšanā. Lai nosūtītu datus uz kopējo datu bāzi, ir jābūt izveidotam profilam portālā Dabasdati.lv.  Lietotne strādā arī bez interneta pieslēguma - novērojumi tiek saglabāti un nosūtīti tiklīdz ir pieslēgums internetam. 


Lai izdevies pārgājiens!