Diskutabls lēmums: Mamma laiž pasaulē meitiņu, lai varētu ziedot viņas orgānus citiem bērniem

Kerijas Jangas (31) otrā grūtniecība izvērtāt par īstu pārbaudījumu laiku gan pašai sievietei, gan viņas vīram Rojam -  pārim nācās izlemt, vai saglabāt grūtniecību un laist pasaulē meitiņu ar iedzimtu defektu, vai arī pārtraukt grūtniecību jau pašā sākumā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Veicot ultrasonogrāfiju, jau pašā grūtniecības sākumā tika konstatēts, ka auglim ir smaga, neārstējama pataloģija – anencefālija. Tas nozīmē, ka bērnam praktiski nav smadzeņu, bet visi pārējie orgāni – sirds, nieres, plaušas, rociņas un kājiņas, veidojas veseli un normāli. Pēc dzemdībām šie bērni praktiski uzreiz nomirst, jo smadzenes nespēj nodrošināt orgānu funkcionēšanu ārpus mammas organisma. 
 

Pāris, kuru ģimenē jau aug divus gadus vecs dēls Harijs, nolēma bērniņu laist pasaulē un veselos orgānus ziedot citu mazu bērniņu glābšanai. To, ka ģimene gaida īpašu bērniņu, pāris neslēpa. Bildes ar mammas grūtniecības foto un ultrasonogrāfijas attēlus lika gan Instagram profilā, gan atbildēja uz neskaitāmiem jautājumiem par ētisko aspektu, kā ir pareizāk – abortēt bērnu, kas nebūs dzīvotspējīgs, vai ļaut viņam nodzīvot kaut vai 5 minūtes un izmantot veselos orgānus citu dzīvību glābšanai? 
 

Aprīļa vidū Kerija laida pasaulē meitiņu, kuru nosauca par Evu jeb tulkojumā “Dzīve”.  Vecāki neatklāj, cik ilgi meitiņa nodzīvoja, bet zināms, ka tas nebija ilgāk par vienu dienu. 

“Tas bija grūts lēmums – atstāt bērnu, just, kā 20 nedēļu garumā viņa spārdās un ir dzīva, un zināt, ka piedzimstot, mēs būsim kopā vien dažas stundas. Mani atbalstīja ģimene, radi, ārsti un vietējā baznīcas draudze,“  stāsta Kerija. 

Tētis Rojs atzīst, ka sievas lēmums bija ļoti humāns un cēls: “Šajā smagajā situācijā viņa spēja ieraudzīt ticību brīnumam un to, ka katrai dzīvībai, kas nāk pasaulē, ir sava sūtība. Kaut kur ir ģimene, kurai piedzims bērniņš, kuru varēs izglābt, pateicoties mūsu meitiņas piedzimšanai. Kāda dzīvība tiks saglabāta pateicoties kāda cita nāvei”. 

Reklāma
Reklāma

Pēc Evas piedzimšanas  ģimene – tētis, mamma un brālītis Harijs, nofotografējās kopā. Vecāki pašlaik vēl nav pastāstījuši, vai Evas orgāni izglāba kāda cita bērna dzīvību, bet lēmums kopumā ir rosinājis sabiedrībā diskusijas par orgānu ziedošanu arī šādās situācijās.