Dodieties uz mežu vai pļavu un iepazīstiet Latvijas augus!

Maigais zaļums, kas parādās koku zaros līdz ar siltuma un saules parādīšanos, vilināt vilina doties uz parku vai mežu paelpot svaigu gaisu un sajust pavasara iestāšanos. 

Vai zini, kas šis ir par augu?

FOTO: Shutterstock.com

Vai zini, kas šis ir par augu?

Maigais zaļums, kas parādās koku zaros līdz ar siltuma un saules parādīšanos, vilināt vilina doties uz parku vai mežu paelpot svaigu gaisu un sajust pavasara iestāšanos. 

Kopā ar bērniem šo nodarbi var pārvērst ne tikai izklaidējošā, bet arī izglītojošā pasākumā, kura laikā var iepazīst dabu un paplašināt redzesloku par augu, ziedu un koku daudzveidību.  

 

Mēģinām atminēt augus!
Kad dodieties pastaigā pa mežu, pļavu vai pilsētas parku, kopā ar bērnu varat spēlēt augu minēšanas spēli. Tā ir pavisam vienkārša – jums uzmanīgi jāraugās apkārt un jācenšas nosaukt apkārt redzamie koki, krūmi un puķes. Varat sākt ar vienkāršākajiem – papardi, smilgām, pieneni, pūpolu, vizbulītēm. Pamazām iemācīsieties pamanīt, ka Latvija ir bagāta ar visdažādākajiem augiem, tai skaitā aizsargājamiem un indīgiem. Ja uzreiz tos neizdodas atpazīt, nofotografējiet un vēlāk internetā mēģiniet to identificēt. Augu atpazīšanai varat izmantot lietotni “Plantnet”, kuras mehānisms ir vienkāršs – nofotografējiet lapas vai koku, un lietotne to identificēs. Jo kvalitatīvāka bilde, jo precīzāk varēs noteikt augu. Var veidot savu datu bāzi ar augiem, ziediem un augļiem.

 

Zīmējam augus!
Vērojot dabu pamanīsiet, ka Latvijā sastopamie augi ir ļoti skaisti. Pūpols ir tik gleznains savā pelēkajā, pūkainajā kažociņā, ceļtekas lapas – stingras, pateicoties savam īpašajam dzīslojumam. Bet sūnas ir veidots kā paklājs, pilns mazām cilpiņām. Interesanti ir šos augus ne tikai aplūkot, bet arī pamēģināt uzzīmēt. Aizraujoši, vai ne?

 

Veidojam herbāriju!
Ja katrā reizē, kad dodieties dabā, pārnesat mājās kādu zariņu vai ziedu, ir vērts padomāt par herbārija veidošanu. Augus, kas paredzēti saglabāšanai, ievieto starp biezu grāmatu lapām un atstāj pāris nedēļas, kamēr tie izžūst. Tad ziedus, smilgas un lapiņas var uzmanīgi līmēt pie bieza papīra. Varat pievienot informāciju, kad un kur augus esat salasījuši. Protams, uzrakstiet arī to, kā sauc konkrēto augu. 

 

Reklāma
Reklāma

Lasām pasakas par ziediem!
Interesants veids, kā paraudzīties uz dabas pasauli, ir lasot, piemēram, Annas Sakses “Pasakas par ziediem”. Noteikti no savas bērnības atcerieties, ka tā ir brīnišķīga, noskaņām bagāta grāmata par to, kā radušies ziedi, kā tie ieguvuši savas krāsas un kāds ir to raksturs. Varat lasīt bērnam priekšā vai arī, ja atvase jau iemācījusies lasīt, darīt to pārmaiņus. Pēc pasakas izlasīšanas varat aprunāties, par kādām vērtībām autore caur šiem stāstiem vēlējusies pastāstīt un kur ikdienā mēs ar tām sastopamies. 

 

Liekam lietā noderīgas lietotnes!
Lūk, vēl dažas lietotnes, kas var noderēt bezgala interesantajā pasaules iepazīšanas procesā!
„Sēnes Latvijā”. Ar uzņēmuma „Latvijas valsts meži” izstrādātās aplikācijas palīdzību iespējams ne vien atpazīt sēnes pēc attēla, nosaukuma un citām pazīmēm, bet arī saglabāt labākās sēņošanas vietas kartē. Tāpat aplikācijā atradīsiet dažādus noderīgus padomus, piemēram, kā sēnes pagatavot un konservēt. Pavasaris ir īstais laiks, ka jau sāktu domāt par sēņošanu, jo pirmie murķeļi jeb lāčpurni Latvijas mežos jau ir manīti. 
 

Lietotne "Dabas dati" ļauj būt ne tikai dabas vērotājam, bet aktīvi iesaistīties neparastu un interesantu dabas norišu reģistrēšanā. Lai nosūtītu datus ir kopējo datu bāzi, ir jābūt izveidotam profilam portālā Dabasdati.lv.  Lietotne strādā arī bez interneta pieslēguma - novērojumi tiek saglabāti un nosūtīti tiklīdz ir pieslēgums internetam.

 

“My Garden Answers”. Aplikācija piedāvā ap 700 dažādu veidu augu sugu atpazīšanas iespējas. Bet ne tikai! Ar šo aplikāciju var atpazīt arī putnus, zivis un pat taureņus. Vispirms, protams, tie visi ir jāpaspēj nofotografēt. 
 

“Leafsnap” vai arī Android tālruņos “Plantifier”. Viena no plašākajām koku fotogrāfiju datubāzēm, ar kuru palīdzību var apgūt koku sugas. Pēc iespējas precīzāk jānofotografē koka lapa un lietotne ar precizitāti līdz 90% nosauks koka sugu.