Ko darīt lietainās brīvdienās? Pasākumi un izklaides dažādās Latvijas pilsētās

Pavasaris kavējas un brīvdienās sola ne visai jaukus laika apstākļus. Tomēr iespēja izkustēties ir gan ar grābekli rokās uzkopjot vidi sev apkārt un iesaistoties Lielās Talkas pasākumos, gan sportojot, arī apmeklējot tirdziņus un pasākumus, kas notiks slēgtās telpās un siltākos apstākļos. 

Uz multiplikācijas filmām par Lupatiņu ģimeni aicināti mazie rīdzinieki, kas ikdienā uz kino tiek reti.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Uz multiplikācijas filmām par Lupatiņu ģimeni aicināti mazie rīdzinieki, kas ikdienā uz kino tiek reti.

 

Lielā talka visā Latvijā
Šobrīd zināmas jau 1600 apstiprinātas talkošanas vietas. Katrai oficiālajai talkas vietai ir savs atbildīgais, pie kura var pieteikties tie talkot gribētāji, kuri savu vietu nav pieteikuši. Atgādinām, ka Lielās Talkas dienā savāktie atkritumi uz poligoniem tiks izvesti tikai no oficiālajām talkošanas vietām. Tiem, kas paši talku nevēlas organizēt, ir iespēja mājaslapā www.talkas.lv esošajā kartē atrast sev tuvāko vai interesantāko talku un Lielās Talkas dienā 22.aprīlī tai pievienoties, iepriekš sazinoties ar talkas atbildīgo.


Pavasara sporta svētki Jūrmalā
23. aprīlī Majoru pludmalē jau ceturto gadu norisināsies Jūrmalas pavasara sporta svētki, kur lieli un mazi dalībnieki varēs sacensties trīs skriešanas distancēs, Latvijas nūjošanas čempionāta 1. posma kausa izcīņā, kā arī piedalīties citās sportiskās un izklaidējošās aktivitātēs. "Tā ir iespēja vienlaicīgi ģimenēm kvalitatīvi kopā atpūsties un skolām noorganizēt sporta dienu un izbraukumu pie dabas. Domājam arī, ka sporta kustība vērsīsies plašumā un šogad būs vēl vairāk sportotāju nekā pagājušajā gadā. Piemēram, 2016.gadā visās disciplīnās kopā piedalījās gandrīz 3000 dalībnieku vecumā no trīs līdz 84 gadiem," sacīja "Maratoni.lv" pārstāve Krista Rumbena. Sacensību dienā numuru izsniegšana sāksies no plkst.8.30. Aktivitātes beigsies ap plkst.15.30. Visi finišētāji balvā saņems arī Jūrmalas pavasara sporta svētku piemiņas medaļu.
 

Putnu dienas Jaunmoku pilī
Jaunmoku pils muzejs 21.aprīlī 10:00 dabas vērotājus un izzinātājus aicina uz ikgadējo Putnu dienu, lai kopā ar ornitologiem Dmitriju Boiko un Kārli Milleru ieskatītos raibajā lidoņu pasaulē, īpašu uzmanību pievēršot Gada putnam - dzeltenajai cielavai. Šogad Putnu dienas laikā viesus gaida tikšanās ar ornitologu Dmitriju Boiko, kurš sniegs izsmeļošu informāciju par dzelteno cielavu. Būs arī jau ierastā pastaiga pils parkā kopā ar "putnu vīru»"Kārli Milleru, kurš rādīs un mācīs pareizi vērot putnus. Atgādinām, ka jāizvēlas pastaigai piemērots apģērbs un, protams, varat ņemt līdzi binokli. Pastaigas noslēgumā apmeklētājiem būs iespēja padarboties ar āmuru un izgatavot parka lidoņiem jaunus mājokļus.


Izstāde "Orhidejas un citi eksotiskie augi" Latvijas Dabas muzejā
Latvijas Dabas muzejs sadarbībā ar Latvijas Orhideju un eksotisko augu draugu asociāciju no 26. līdz 30.aprīlim piedāvā apmeklēt pavasara krāšņāko izstādi "Orhidejas un citi eksotiskie augi". Tajā būs apskatāmas interesantas tropisko orhideju sugas, krāšņi selekcionēti hibrīdi, kā arī citi savdabīgi un eksotiski augi.

Izstādē "Orhidejas un citi eksotiskie augi" būs apskatāmas interesantas tropisko orhideju sugas, krāšņi to selekcionētie hibrīdi, savdabīgie augi - kukaiņēdāji - un citi eksotiskie augi. Šogad izstādē plaši pārstāvēti būs neparastie Tillandsia ģints augi, kam nav vajadzīgi ierastie podiņi augšanai, jo barības vielas tie spēj uzņemt no gaisa, tādējādi tos iespējams stiprināt pie pavisam neparastām virsmām. Izstādi papildinās amerikāņu mākslinieces Katlīnas Brenijas (Kathleen J. Brahney) orhideju zīmējumi un keramiķes Jogitas Kristiņas veidotie māla trauki, kas gatavoti ar raku apdedzināšanas metodi un apdedzināti krāsnī 900 grādu lielā temperatūrā. Izstādē, kā ierasts, būs iespēja iegādāties dažādas orhidejas un citus eksotiskos augus.
Sestdien, 29.aprīlī, un svētdien, 30.aprīlī, plkst.13.00 aicinām apmeklēt speciālistu vadītas meistarklases orhideju pārstādīšanā, kas pieejamas ikvienam izstādes apmeklētājam, uzrādot ieejas biļeti.


 

Bērnu rīts Raiņa un Aspazijas muzejā "Klausāmies dabā"
22. aprīlī plkst. 11.00 pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērni un viņu vecāki mīļi aicināti uz bērnu rītu Raiņa un Aspazijas mājā, Rīgā, Baznīcas ielā 30. Kopā ar vecākiem bērni iepazīs tos Aspazijas un Raiņa dzejoļus, kas stāsta par dabu: draiskajiem vējiem, rotaļīgo strautiņu, kluso, silto pavasara lietutiņu, pērkonu un putnu balsīm. Kopā klausīsimies un mēģināsim atdarināt dažādas dabā sastopamas skaņas, paši izgatavosim vienkāršus mūzikas instrumentus. Iepazīsim arī ar abu dzejnieku neparasto bibliotēku, kas atrodas pašā Rīgas sirdī – Raiņa un Aspazijas namā.
Bibliotēka, ko veido vairāk nekā seši tūkstoši grāmatu, glabā arī to, ko Rainis un Aspazija sacerējuši bērniem – dzejoļu grāmatas, lugu izdevumus, atmiņu tēlojumus. Raiņa un Aspazijas mājas ļaudis vēlas iepazīstināt mazos lasītājus ar abu dzejnieku uzburto brīnumaino bērnu dzejas pasauli, kopā ar vecākiem lasot dzeju, pārrunājot un izdzīvojot to.
Lūgums iepriekš pieteikties, rakstot uz e-pastu dora.pauzere@memorialiemuzeji.lv vai zvanot pa tālruni 29572469.

Reklāma
Reklāma



Ģimenes diena “Rīdzene, Rīdziņa, Rīgas upe – kāda tā bija un kur tā tecēja” Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā 
Svētdien, 23. aprīlī, uz Ģimenes dienas programmu “Rīdzene, Rīdziņa, Rīgas upe – kāda tā bija un kur tā tecēja”, aicina Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, bērniem kopā ar pieaugušajiem, piedāvājot aktīvu, izzinošu ekskursijas programmu, ar iespēju atklāt vēstures noslēpumus gan muzeja zālēs, gan Vecrīgas ielās. Tas būs ceļojums laikā uz Rīgas tālajiem gadsimtiem, kad pilsētai cauri vijās Rīdzenes upe.

Pulksten 12:00 un 15:00 uz ekskursiju „Senā Rīdzene – upe zem ielām. Meklējam un atklājam muzejā un Vecrīgā!” tiek aicināti gan bērni, gan pieaugušie. Ekskursijas 1. daļa notiks muzeja ekspozīcijā, bet ekskursijas turpinājums – Vecrīgas ielās un laukumos, kur kādreiz līkumojusi Rīdzenes upe. Senākais zināmais vēstures avots, kurā pieminēta Rīgas upe ir 13. gadsimta Livonijas Indriķa hronika. Ekskursijas laikā muzejā būs iespēja iepazīties ar Rīdzenes upes vēsturi, uzzināt kāda izskatījās senā Rīgas osta un kāpēc upe tika aizbērta, apskatīt seno Rīgas kuģi un senlietas, kas atrastas arheoloģiskajos izrakumos aizbērtās Rīdzenes upes gultnē. Ekskursija turpinājumā, dodoties pastaigā pa Vecrīgu, tiks izstaigātas ielas un laukumi, kur kādreiz tecējusi senā Rīdzenes upe. Interesentiem uz ekskursiju jāpulcējas muzeja vestibilā, kur visus sagaidīs muzeja pedagoģe, vēsturniece Irēna Strēle.  Tā kā ekskursija sāksies muzejā, bet turpināsies Vecrīgā, ērti apavi būs ļoti noderīgi. Interesentiem jāieplāno laiks apmēram divu stundu garumā.

No pulksten 11:00 – 16:30 bērni aicināti darboties Ģimenes dienas radošajā darbnīcā “Rīga, Rīdzene un es”, kurā varēs trenēt roku kartogrāfijā, iezīmējot Rīdzenes upi Vecrīgas plānā, kā arī zīmēt un krāsot ēkas, kādas rīdzinieki cēla pirms 800 gadiem Rīdzenes upes krastā. Būs arī iespēja pārbaudīt savas zināšanas par Rīgu un Rīdzeni, mēģinot rast pareizās atbildes uz dažādiem jautājumiem darba lapās.



“Lupatiņi un draugi” bezmaksas kino senasi Rīgā
22. aprīlī plkst. 12:00 kinoteātrī K-Suns notiks bezmaksas seanss, uz kuru īpaši būs gaidīti tie mazie skatītāji, kuri finansiālu apsvērumu dēļ ikdienā uz kino tiek reti vai netiek nemaz. Mazajiem apmeklētājiem tiks sarūpēti arī garšīgi pārsteigumi un nelielas dāvaniņas.
Mākslinieciski augstvērtīgā animācijas filmu programma “Lupatiņi un draugi”, kas paredzēta pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem, sākot no pagājušā gada pavasara apciemojusi un iepriecinājusi bērnus aptuveni 100 dažādās Latvijas vietās. Programmā iekļautas piecas studijas “Atom Art” veidotās “Lupatiņu” sērijas: “Kā Lupatiņi būvēja māju“, „Kā Lupatiņi veseļojās“, „Kā Lupatiņi kārtoja“, „Kā Lupatiņi slēpās“ (2015) un „Kā Lupatiņi precējās“ (2014) (režisors Edmunds Jansons), kā arī divas studijas „Animācijas Brigāde“ filmiņas: „Zīļuks“ (2011) un „Sārtulis“ (2014) (režisore Dace Rīdūze). Animācijas programmas kopējais garums ir aptuveni viena stunda. 

 

Informāciju par pasākumiem lūdzu sūtīt uz epastu redakcija@mammam.lv