Seši Bila Geitsa audzināšanas padomi, kas palīdzēja viņam kļūt par pasaules bagātāko cilvēku

"Self-made man" jeb cilvēks, kas radīja sevi pats. To droši var teikt par pasaules bagātāko cilvēku Bilu Geitsu. Sācis no nekā, viņš kļuva par to, kas ir pašlaik.
Lai būtu veiksmīgs dzīvē un karjerā, ir jāmācās ne tikai sasniegt un ņemt, bet arī dalīties.

FOTO: Shutterstock.com

Lai būtu veiksmīgs dzīvē un karjerā, ir jāmācās ne tikai sasniegt un ņemt, bet arī dalīties.

Ir labi, ja bērnam ir intereses, bet tās nedrīkst būt pretrunā ar ģimenes kopīgajām vajadzībām

Tāpat kā vairums vecāku, arī Bila mamma un tēvs bija priecīgi, ka dēlu aizrauj lasīšana un grāmatas, tomēr ģimenes kopīgie rituāli tāpēc nedrīkstēja ciest. Ja bija pienācis pusdienu vai vakariņu laiks, ģimene pulcējās pie galda un visiem bija jāēd kopā. Grāmatas un citas kaislīgas aizraušanās uz to brīdi bija jāatliek malā. Tieši šis pats princips attiecās uz ģimenes atpūtu un citām kopīgām lietām, kas bija jāievēro visiem ģimenes locekļiem bez izņēmuma.

 

Spēcīgas ģimenes saites un droši pamati nekad nevar būt novērtēti par zemu, ja runājam par spēcīgas un mērķtiecīgas personības audzināšanu. 

 

Pusaudžu vecumā ir normāli, ka bērni grib izrauties no ģimenes saitēm. Ja ir ielikts spēcīgs pamats pirms tam, visdrīzāk no ceļa šie jaunieši nenoies, narkotikas un citas negatīvas atkarības viņus neaizraus. Esiet kopā ar ģimeni un pacentieties, lai bērni to iemācās novērtēt.

 

Dari labu kopienā, kurā dzīvo

Ja gribi, lai jūsu bērni dzīvotu labākā vidē, iesaistieties paši aktivitātēs, kas uzlabotu vidi. Piemēram, ziedojot vietējās labdarības organizācijām vai esot aktīvs vecāks skolas padomē, līdzdarbojaties talkās. Parādiet, kā individuāla aktivitāte reāli var uzlabot vidi, kurā dzīvojat.

Bieži vien cilvēki nemaz nesāk darboties, jo uzskata, ka viņu mazie darbi pasauli glābt nevar, bet lielos darbus paveikt saviem spēkiem viņi nevarēs. Patiesībā labie darbi var būt pavisam sīki, piemēram, pašu sakopta vietējā pludmale.

 

Saglabā zinātkāri visu mūžu, nebaidies no kļūdām, bet mācies no tām

Neveiksmes un neizdošanos var uztvert kā izgāšanos, no kuras grūti atkopties, vai arī kā mācību stundu, lai saprastu, ko nedarīt vai darīt savādāk.

Gan savas, gan arī citu kļūdas izmanto nevis kā neveiksmes apliecinājumu, bet kā pieredzi un iespēju. 

Reklāma
Reklāma

 

Nebaidies izgāzties, baidies nepamēģināt, un nekad nedomā, ka esi iemācījies visu.


Praktiskās zināšanas un pieredze ir daudz vērtīgāka nekā teorētiskas zināšanas

Zināms ir fakts, ka pasaules bagātākajam cilvēkam nav augstākās izglītības. Kamēr citi centīgi apguva teorētiskās zināšanas, Bils izjauca un salika datorus un pašmācības ceļā mēģināja izprast toreiz vēl pavisam maz zināmos programmēšanas pamatus. Vecāki viņu šajā izvēlē atbalstīja, jo redzēja savā dēlā patiesu kaislību. Praksei un reālajai dzīvei ir lielāka nozīme dzīves ceļā nekā teorijai, kas tāla no realitātes.

 

Izkāp no komforta zonas. Pamēģini lietas, pat ja liekas, ka var neiznākt

Bērnībā Bils nebija īpaši sportisks un vislabprātāk sporta stundas būtu bastojis, ja vien vecāki nebūtu pacentušies pierakstīt dēlu dažādās sporta sekcijās – sākot ar peldēšanu un beidzot ar futbolu. Kā tagad atzīst miljardieris, dažādie sporta veidi iemācīja labāk saprast, kas ir komandas gars, ko nozīmē uzņemties vadību un pārvarēt negribēšanu un sajūtu, ka nevari.

Ko tas viss dzīvē dod? Iemāca iziet no komforta zonas un saprast, ka arī tas ir iespējams un nekas nav nesasniedzams. Iemāca piecelties pēc zaudējuma un iet tālāk.

 

Kam daudz dots, no tā daudz tiks prasīts

Ja tev ir dots prāts, apsviedība vai kāds cits talants, nav iemesla kļūt augstprātīgam. Iespējams, citos apstākļos šīs spējas neizpaustos un tu netiktu tik tālu, cik esi ticis tagad. Tas nozīmē, ka jādara viss, lai ar šīm dabas dotajām spējām un prasmēm darītu labāku dzīvi citiem. Tev kaut kas ir iedots, lai dalītos un lai pasaule tev apkārt kļūtu labāka. Tas ir tavs pienākums apmaiņā pret dabas doto dāvanu, tā uzskatīja Bila vecāki un tā uzskata tagad arī viņš pats, dāsni daloties ar savu bagātību, ko nopelnījis ar savu spožo prātu. 

 

Lai būtu veiksmīgs dzīvē un karjerā, ir jāmācās ne tikai sasniegt un ņemt, bet arī dalīties.

 

Saistītie raksti