Apdegumi, norīti svešķermeņi, lūzumi, saindēšanās: joprojām biežākās traumas bērniem

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi informē, ka joprojām visbiežākie palīdzības izsaukšanas iemesli bērniem līdz 3 gadu vecumam ir: 1. ķermeņa apdegumi un applaucēšanās, 2. norīti svešķermeņi vai svešķermeņi, kas iesprūduši degunā un ausīs, 3. kaulu lūzumi, 4. saindēšanās ar sadzīves ķīmiju un medikamentiem. 

Īpaši šobrīd pavasarī vecākiem ir jābūt uzmanīgiem, atstājot vaļā logus, balkonus un terases, jo, uz mirkli nepieskatīts bērns, var pārkrist pāri margām vai izkrist pa logu.

FOTO: Shutterstock.com

Īpaši šobrīd pavasarī vecākiem ir jābūt uzmanīgiem, atstājot vaļā logus, balkonus un terases, jo, uz mirkli nepieskatīts bērns, var pārkrist pāri margām vai izkrist pa logu.


Elektrības rozetes
Katram bērnībā ir mācīts, ka nedrīkst likt pirkstus u.c. priekšmetus rozetē, jo var gūt elektrības strāvas sitienu, taču lielākoties, mazi bērni ziņkārības mākti, tomēr dodas pētīt rozetes. Tāpēc vecāki tiek aicināti sekot līdzi tam, cik brīvi ir pieejamas rozetes un pagarinātāji. Mūsdienās ir pieejami dažādi risinājumi, kā paslēpt tās no bērnu acīm, piemēram, rozešu „ieliktņi”, kas neļaus bērniem gūt elektrotraumu. Tāpat vienmēr svarīgi ir pārliecināties, vai mājoklī nav brīvi pieejami atvērti vadu gali vai bojāti vadi, kuriem bērni vai paši pieaugušie varētu pieskarties un gūt strāvas triecienu. 

 

Karsti šķidrumi
Reizēm no visvienkāršākajām lietām var gūt dzīvībai bīstamas traumas. Viens no piemēriem – nepieskatīts karstais dzēriens vai tikko uzvārīta putra. Jāpievērš uzmanība, kur tiek atstāta karsta kafijas krūze, šķīvis vai bļoda un, vai bērns to nevar aizsniegt un tās saturu uzgāzt sev virsū. Svarīgi ir saprast, ka neliels krūzes tilpums bērnam ir kā spainis verdoša ūdens pieaugušajam. NMPD atgādina, ka viens no svarīgiem piesardzības pasākumiem ir neturēt mazu bērnu klēpī, kad tiek dzerta tēja vai kafija, lai novērstu šādu nepatīkamu situāciju, kurā applaucēties var ne tikai bērns, bet arī pats pieaugušais. Ja ielejat bērnam karstu zupu, tad to vajag atstāt dzesēties galda vidū vai tādā vietā, kur bērns netiek klāt. Vārot ūdeni, jāizvairās likt zemē elektrisko tējkannu, jo bērns var aizķerties aiz vada un aplieties ar verdošo šķidrumu.  Ik gadu vidēji 500 mazuļus NMPD mediķi nogādā slimnīcā tieši ar apdegumu traumām. 

 


LASI ARĪ: Vidēji 10 bērni dienā nonāk slimnīcā, jo guvuši traumas, lēkājot pa batutu

Mediķu uzsaukums vecākiem. Vasarā divkāršojas bērnu traumatisms

Kā sargāt savu bērnu: Septiņi padomi par zīdaiņa drošību


Reklāma
Reklāma

 

Bīstamu priekšmetu pieejamība
Lai arī reizēm trauki var atrasties nostāk no galda malas, bērnam it kā nepieejamā vietā, tas tik un tā var nebūt drošs variants situācijā, ja galdam ir uzklāts galdauts. Pastāv iespēja, ka bērns var to paraut un attiecīgi galda saturs līdz ar galdautu var uzkrist virsū. 
Ņemot vērā, ka viens no biežāk sastopamajiem izsaukumiem NMPD pie maziem bērniem ir saindēšanās ar sadzīves ķīmijas līdzekļiem un medikamentiem, būtiski ir sekot līdzi tam, kur tiek turētas šādas lietas. Lai arī iepakojums var būt „bērnu drošs”, tas neattur no atbildības turēt šādus priekšmetus bērniem nepieejamā vietā. Visbiežākās kļūdas – sadzīves ķīmija tiek pārlieta limonādes pudelēs, ko bērns viegli var atvērt un iedzert, bīstamie līdzekļi tiek glabāti bērnam viegli pieejamās vietās, piemēram, virtuvē zem izlietnes. Savukārt medikamenti tiek atstāti guļamistabā uz naktsskapīšiem vai bērnam pieejamās atvilktnēs. Nereti medikamentus mazie atrod pieaugušo somās, kamēr mājinieki nemana, ka bērns tajā ko meklē. 

 

Kritieni no augstuma
Nav noslēpums, ka bērnos mīt liela ziņkāre par pasaulē notiekošo, tāpēc ļoti bieži traumas ir saistītas ar vēlmi uzzināt ko jaunu, kas ne vienmēr var beigties patīkami. Īpaši šobrīd pavasarī vecākiem ir jābūt uzmanīgiem, atstājot vaļā logus, balkonus un terases, jo, uz mirkli nepieskatīts bērns, var pārkrist pāri margām vai izkrist pa logu. Vecāki tiek aicināti nepieradināt bērnus kāpt pie loga, kā arī sekot līdzi tam, vai logi ir aizvērti – ja tiek vēdinātas istabas, tad vislabāk to darīt attiecīgajā loga režīmā. Pie loga ieteicams nenovietot krēslus vai dīvānus, kur bērns var uzkāpt un mēģināt pārliekties pāri palodzei, reizēs, ja logs ir pilnībā atvērts. Lai parūpētos par papildus drošību, ieteicams iegādāties speciālus logu vai durvju bloķētājus, kas neļaus bērnam tos atvērt. Šos pašus var izmantot skapīšiem un atvilktnēm, lai netiktu klāt to saturam. 

 

Raksts publicēts Gjensidige Latvija “Mājokļa Drošības Mēneša” ietvaros