Latviska maltīte Lieldienu galdam

Ikdienā veikalos ir pieejami visdažādākie produkti, līdz ar to ir tik vienkārši gan ikdienas, gan svētku galdam pagatavot pavisam eksotiskus ēdienus.

Latviska maltīte Lieldienu galdam

FOTO: Shutterstock.com

Ikdienā veikalos ir pieejami visdažādākie produkti, līdz ar to ir tik vienkārši gan ikdienas, gan svētku galdam pagatavot pavisam eksotiskus ēdienus. Taču varbūt tieši svētki ir tas brīdis, kad ielūkoties vecmāmiņas recepšu grāmatā un visai ģimenei kopā pagatavot kaut ko senču garā.


Senākos laikos zemniekiem Lieldienas, kas bieži sakrita ar Pavasara saulgriežiem, bija ļoti nozīmīgi svētki, jo tie iezīmēja pavasara un jaunā darba gada sākšanos. Lai atzīmētu šo gada brīdi un godinātu Lielo dienu, galdā cēla apaļus ēdienus – apaļus siera rituļus, pīrādziņus, zirņus, grūbas un, protams, olas. Tāpat ēda pirmos zaļumus – nātres, skābenes un sīpollociņus. Lūk, 5 receptes, kas piestāvēs Lieldienu maltītei!


Nātru zupa
Vajadzēs: 
nātres (svaigā veidā apmēram 3 litrus)
2-3 litrus ūdens
2 ēdamkarotes putraimus
4-5 vidēja izmēra kartupeļus
pēc izvēles 500 gramus žāvētas ribiņas vai cietžāvētu desu
5 olas
skābo krējumu    
garšvielas pēc izvēles

Pagatavošana:
Lej katliņā ūdeni un liek vārīties žāvētās ribiņas vai sagrieztu cietžāvēto desu. Pa to laiku nomizo un sagriež kartupeļus. Aplej ar karstu ūdeni nātres. Katliņā gaļai jau vajadzētu vārīties. Ja tā, tad pieber putraimus. Ļauj zupai vārīties. Olas zupai var novārīt jau iepriekš, bet var arī iesist zupas gatavības beigās. Kad gaļa jau gana vārījusies, tai pievieno kartupeļus. Vāra līdz zupa gatava. Noplaucētās nātres sagriež smalkāk un pievieno zupai. Pasniedz ar skābo krējumu un svaigu rupjmaizi.


Zirņu pikas 
Vajadzēs:
500 gramus pelēkos zirņus    
7 vidēja izmēra kartupeļus    
1 litru piena    
500 gramus žāvētu speķi    
3 vidēja izmēra sīpolus
100 gramus sviesta
sāli

Pagatavošana:
Izmērcētus zirņus un kartupeļus izvāra mīkstus un samaļ gaļas mašīnā (vai sakuļ ar blenderi), klāt pievieno sviestu, sāli un pienu (piena var būt arī mazāk, lai masa nesanāk šķidra!), lai veidotos vienmērīga masa. No masas veido apaļas bumbiņas, ko pasniedz ar speķi, kas sacepts kopā ar sīpoliem. 


Pildītās olas ar ķilavām
Vajadzēs:
3 olas
10 gramus sviesta vai skāba krējums
kārbiņu ķilavas
garšvielas
zaļumus pēc izvēles
etiķi
sinepes

Pagatavošana:
Olas novāra, noloba, pārgriež uz pusēm un izņem olas dzeltenumu. Dzeltenumu sajauc ar skābo krējumu vai sviestu, sāli, etiķi, sinepēm pēc garšas. Tad masu liek tukšajos olu baltumos. Pa virsu liek ķilavas, rotā ar zaļumiem. 

Reklāma
Reklāma


Medus rauši
Vajadzēs: 
Mīklai:
700 gramus kviešu miltu
glāzi piena
30 gramus rauga
50 gramus cukura
200 gramus sviesta
200 gramus vārītu kartupeļu
sāls. 
Medus pildījumam:
150 gramus medus
150 gramus sviesta
150 gramus lazdu riekstus
3 olu dzeltenumus

Pagatavošana:
Pienu kopā ar sāli, sviestu, cukuru viegli uzsilda, iejauc miltus, izšķīdinātu raugu, samaltus vārītus kartupeļus. Šo visu samīca mīklas masā un uzraudzē. Uzrūgušu to sadala nelielos gabaliņos, saveļ apaļus, liek uz ieziestas plāts un atkal raudzē. Tad katra rauša vidū iespiež padziļinājumu, kur liksim medus masu. Masai – sviestu un medu uzvāra, pievieno sasmalcinātus riekstus, atdzesē un samaisa ar olu dzeltenumu. Medus masu pilda raušos.

 

Jaunpiena sacepums
Vajadzēs:
2 litrus jaunpiena, ko var iegādāties lauku saimniecībās vai tirgū
1 litru piena
200 gramus cukura
kanēli

Pagatavošana:
Jaunpienu samaisa ar pienu, pievieno cukuru un izmaisa. Lej cepamajā pannā ar augstām malām. Liek cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā un cep, kamēr masa kļūs stingra un virskārta nedaudz apbrūnē. Ņem ārā un pārkaisa ar kanēli. Pasniedz siltu, taču var ēst arī atdzesētu.