Tējas sēne: kā tā palīdz? Skaidro Vija Eniņa

“Esmu dzirdējusi pozitīvas atsauksmes par tējas sēnes labajām īpašībām. Gribu to ieviest savās mājās, bet nezinu, kā šī sēne jākopj," taujā kāda lasītāja

No tējas sēnes var pagatavot dzirkstošu dzērienu Kombuča

FOTO: Shutterstock.com

No tējas sēnes var pagatavot dzirkstošu dzērienu Kombuča

Padomi
• Tējas sēni audzē stikla burkā. Metāla, plastmasas, keramikas vai cita materiāla trauki tai nav tīkami.
• Stikla burku apklāj ar marles gabaliņu, lai netiek klāt putekļi un sīkmušiņas, taču piekļūst gaiss. Vāku uz burkas drīkst likt tikai tad, ja sēni pārved uz jaunām mājām.
• Labi norūdzis dzēriens ir skābs kā etiķis. Šo izvilkumu var izmantot gaļas marinēšanai un arī matu skalošanai.
• Tējas sēnes skalojamo ūdeni var pieliet vannai – atjaunosies dzīves spars.
• Spirdzinošo dzērienu nedrīkst lietot cilvēki ar paaugstinātu kuņģa skābes daudzumu un arī cukura diabēta slimnieki!


Aug tējā ar cukuru
Farmācijas doktore un asociētā profesore Vija Eniņa skaidro, ka sēne ir simbiotisks organisms, kurā apvienojušās divas dažādas dzīvības formas – baktērijas (pārsvarā etiķskābās rūgšanas baktērijas) un rauga sēnes. Šis koporganisms vizuāli mazliet atgādina gan bekas cepuri (tāpēc, iespējams, sarunvalodā to dēvē par tējas sēni), gan medūzu. Virsējā kārta (apvalks), ko veido raugi, ir gluda un spīdīga, bet apakšējā daļa, ko veido etiķskābes baktērijas, ir gaišāka un ar stīdziņām jeb ūsiņām, kas pastiprina organisma līdzību ar medūzu. – Baktēriju un raugu kopumam dots latīniskais nosaukums medusa mycota jeb medūzas sēne. Taču patiesībā līdzība ar sēni ir attāla, – uzsver Vija Eniņa. – Etiķskābās rūgšanas baktērijas veido ļoti blīvas kolonijas, kuras sasaista gļotaina viela, kas ir polisaharīdi. Šodien zinātniekiem ir liela interese gan par sēņu, gan rauga polisaharīdiem, tos izmanto pretvēža preparāta izstrādē.
 

Farmācijas doktore stāsta, ka simbiotiskajam organismam patīk augt melnajā tējā. Lai baktērijas un sēnes varētu augt un attīstīties, vajadzīgs kofeīns, ko satur tēja. Kofeīna klātbūtnē šo organismu dzīvības norises ir straujākas, skaidro zinātniece un piebilst, ka t.s. tējas sēni var audzēt arī mūsu pašu zāļu tējās, taču process noritēs lēnāk un dzēriena garša būs nedaudz citāda. – Vēl noteikti ir vajadzīgs cukurs. Rauga sēnes cukuru pārveido par spirtu, notiek spirta rūgšana, izdalās ogļskābās gāzes (tie ir mazie burbulīši dzērienā, kas muzierē un kož mēlē), bet etiķskābās rūgšanas baktērijas pārstrādā spirtu par etiķskābi un citām organiskajām skābēm.


Kā sākt
Tējas sēni lielveikalā nevar nopirkt, tā ceļo no rokas rokā. Tātad jāaptaujā draugi, radi un paziņas vai jāmeklē internetā. Simbiotiskais organisms ātri aug, tāpēc aptuveni reizi mēnesī jādala. Tādā veidā citi var tikt pie kārotās tējas sēnes slānīša.

To ievieto trīslitru burkā, uzlej siltu ūdeni un diennakti patur istabas temperatūrā. Šajā laikā sēne nav jāpiebaro ar tējas uzlējumu un cukuru, jo tā tikai iedzīvojas. Pēc tam pārvieto barojošā vidē. Gatavā tējā izšķīdina 1–2 ēdamkarotes cukura uz vienu litru šķidruma, atdzesē, ielej trīslitru burkā un ielaiž sēni ar gludo pusi uz augšu. Vispirms sēne nogrimst, bet pēc pāris dienām uzpeld virspusē. Pēc nedēļas tēja pārtop par skābenu dzērienu. Ik pēc divām trim dienām sēne jāpabaro ar litru jaunas tējas, kam pievienots cukurs. Tējas uzlējumam jābūt vājam un jāsatur tikai 10% cukura. – Tas jādara, lai baktēriju un raugu koporganisms varētu dzīvot un veidot cilvēkam vajadzīgās vielas, kas nonāk novilkumā, – stāsta Vija Eniņa. – Ja sēni pārāk ilgi tur burkā, nepapildinot ar jaunu saldinātu tēju, tā aiziet bojā, jo tiek saražots pārāk daudz etiķskābes.

Koporganisms ļoti ātri aug – pāris vai trīs nedēļu laikā sēnes ādainās plēves biezums sasniedz 10–12 mm. Augšējās, brūni ietonētās vecākās kārtas izmet, jo tās vairs nedarbojas pilnvērtīgi, bet apakšējās, jaunākās kārtas rūpīgi nomazgā vēsā, novārītā ūdenī. Pēc tam sēni ieliek tējas uzlējumā.

Burka ar dzīvo organismu jāuzglabā istabas temperatūrā, tai nedrīkst piekļūt tieši saules stari.


Kas tajā vērtīgs
Tējas sēnes uzlējums satur organiskās skābes (etiķskābi, ābolskābi, skābeņskābi, pienskābi u.c.), etilspirtu, vitamīnus (askorbīnskābi, B grupas vitamīnus, D vitamīnu), dažādus fermentus un lipīdus, dabiskās antibiotikas, kā arī cukurus un pigmentus (tostarp hlorofilu).

Reklāma
Reklāma

Spirdzinošo dzērienu var lietot jau 7–10 dienas pēc sēnes kopšanas sākuma. Dienā ieteicams izdzert 1–2 glāzes dzēriena.

– Tējas sēnes dzēriena ārstniecisko īpašību uzskaitījums ir garš. Ogļskābā gāze kairina zarnas, uzlabo zarnu peristaltiku, līdz ar to būs labāka vēdera izeja. Ja labi darbojas gremošanas sistēma un izvadsistēma, organismā neuzkrājas nekādi šķidrumi. Uzskata, ka dzēriens pazemina arteriālo asinsspiedienu. Protams, ļoti augstu spiedienu nevarēs dabūt lejā, bet uzturēt normālā līmenī – kāpēc gan ne?! – spriež farmācijas doktore. – Vēl konstatēts, ka tējas sēne remdē, piemēram, galvassāpes, savukārt glukonskābei piedēvē antibiotiķa īpašības.

Tējas sēnes dzērienam piemīt spējas šķīdināt purīnskābes atvasinājumus, kas dabiski veidojas cilvēka organismā un ir vieni no podagras izraisītājiem.

Speciāliste stāsta, ka raudzējumu var lietot arī ārīgi, piemēram, skalot kaklu vai muti, ja ir iekaisušas mandeles, stomatīts vai paradontoze. Glukonskābe mazinās mikroorganismu iedarbību. – Izmantojums ir daudzpusīgs, taču nopietnu klīnisko pētījumu par šo simbiotisko organismu nav. Tas ir veselīgs dzēriens, ko, regulāri lietojot nelielā daudzumā, cilvēks gūst tikai labumu.

 

Teksts: