Bijušais draugs seksa portālos izveido sievietes profilu. Kā dāma var sevi pasargāt?

Ko darīt, ja meitas atraidītais pielūdzējs dusmu un greizsirdības uzplūdā pārkopē bijušās draudzenes bildi un taisa viltus profilus seksa portālos? Ko darīt un kā to pārtraukt? Šādu jautājumu no kādas izmisušas meitas mātes saņēmis ģimenes portāls Mammamuntetiem.lv. 

Šobrīd ir gandrīz neiespējami preventīvi sevi pasargāt no viltus profilu izveidošanas.

FOTO: Shutterstock.com

Šobrīd ir gandrīz neiespējami preventīvi sevi pasargāt no viltus profilu izveidošanas.

 

Rakstīt iesniegumu policijā

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Ance Rozīte stāsta, ka šādā gadījumā cietusī persona var vērsties policijā, kur tiks izvērtēta konkrētā situācija, sekas, kas radušās, un attiecīgi lemts par izmeklēšanas uzsākšanu.
Dažkārt cilvēkiem ir bažas, ka nav vērts vērsties policijā, jo, iespējams, iesniegums nemaz netiks pieņemts. A.Rozīte mierina, ka iesniegumu pieņem vienmēr, uz tā pamata arī vērtē vai uzsākt izmeklēšanu. Visbiežāk  kriminālprocess tiks uzsākts, ja viltus profila izveide ir radījusi negatīvas sekas un personai no tā ir radies kaitējums, tieši krimināllikuma izpratnē, piemēram, izmantojot personas datus izdarīta krāpšana (piem., ievietoti personas godu aizskaroši paziņojumi šīs personas vārdā u.tml.). Šeit gan jāpiebilst, ka katrs gadījums ir vērtējams ļoti individuāli.
Policijas pārstāve norāda, ka atsevišķi netiek apkopota statistika, cik bieži cilvēki sūdzas par šādiem un līdzīgiem nodarījumiem. 

 

Fiziskas personas datu aizsardzības likuma pārkāpums

Net-Safe Latvia Drošāka interneta centrs norāda, ka vēstulē minētajā gadījumā var diezgan droši saskatīt Fiziskas personas datu aizsardzības likuma pārkāpumu.

Cietušajai personai pirms vēršanās Valsts policijā vajadzētu saglabāt visus pieejamos pierādījumus par pārkāpumiem un vērsties Valsts policijā, kur tiesībsargi izvērtēs un lems par tālāko darbību.

Reklāma
Reklāma

Attiecībā uz iespējamo personas datu izmantošanu viltus profila izveidei Net-Safe Latvia Drošāka interneta centrs iesaka cietušajai personai vērsties arī Datu valsts inspekcijā, kur sniegs informāciju, kā vislabāk rīkoties šādā situācijā.

 

Sazināties ar interneta vietnes administrāciju
Ja cietusī persona konstatējusi, ka dati izmantoti viltus profila izveidei, tā var vērsties pie konkrētā portāla administrācijas ar lūgumu profilu dzēst. Jārēķinās, ka portāla administrācijai datu apstrādei var būt nepieciešamas vairākas dienas. Lai viltus profila dzēšana noritētu pēc iespējas sekmīgāk, rakstot iesniegumu vēlams norādīt savu vārdu un uzvārdu, kontaktinformāciju (e-pastu, tālruņa numuru), kā arī precīzi informāciju (linku un aprakstu), kā identificēt dzēšamo profilu. Šobrīd ir gandrīz neiespējami preventīvi sevi pasargāt no viltus profilu izveidošanas.

 

Datu aizsardzība
 
Katram pašam arī ir jāizvērtē, kāda personīgā informācija (personu dati, foto) un cik daudz tiek publicēta interneta vidē, jo jārēķinās ar to, ka tā ir visiem publiski pieejama un jebkurš to var izmantot, tajā skaitā diemžēl arī ļaunprātīgos nolūkos.