Vai hiacintes podiņos var ieaudzēt mūsu dārzos?

Agrā pavasarī draugi uzdāvināja hiacintes podiņos. Vai noziedējušās var stādīt dārzā?

FOTO: Shutterstock.com

Pēc Iecavas novada zemnieku saimniecības “Velgi” saimnieces, puķkopes Ingunas Smalas teiktā, podiņos uzziedinātās hiacintes var stādīt dārzā, bet ne visas pārziemos. Ja ievēros šo puķu prasības, tās uzziedēs aptuveni pēc diviem gadiem, kad sīpoli būs atkal uzkrājuši spēkus.
 

Hiacintēm noziedējušie ziedi jānogriež, lai nenovājinātu sīpolu. Atstāj turpat podiņos un lēnām iekaltē, lai sīpoli visu vasaru ir sausumā. Hiacintes dārzā stāda augustā, septembrī. Augsnei jābūt ūdenscaurlaidīgai, vieglai, ielabotai. Organiskais mēslojums (sadalījušies kūtsmēsli vai komposts) zemē jāiestrādā tā, lai nesaskartos ar sīpoliem. Var, piemēram, mēslot augsni visā aramkārtas biezumā un stādot zem katra sīpola un arī virs tā bērt smilts vai grants kārtiņu. Pamatmēslojumā iestrādā arī minerālmēslus, kas nesatur hloru. Barības vielām nabadzīgā zemē sīpoli nepieaug, tiem nav spēka veidot lielas ziedu vārpiņas.

Kad uznāk sals, sīpolpuķu stādījumiem uzber 15 cm biezu segmateriāla kārtu – neitralizētu pakaišu kūdru vai koku lapas. Agri pavasarī ziemas piesegumu noņem, atstājot plānu zemsegu. Tad piebaro ar slāpekļa mēslojumu. Hiacintes pārstāda katru gadu, mainot audzēšanas vietu.

 

 

Reklāma
Reklāma

 

Avots: