Lietas, kas tev jāzina par izmaiņām klientu autorizācijai internetbankā

No aprīļa mainīsies veids, kā notiks autentificēšanās internetbankā. Izmaiņas attieksies uz maksājumiem virs 30 eiro, ja tie tiks pārskaitīti ārpus savas bankas. Turpmāk būs divpakāpju autentifikācijas sistēma, vai nu kodu karte un īsziņa, vai kodu kalkulators, vai lietotne. Komercbanku asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanda Liepiņa aicina izvēli veikt savlaicīgi, negaidot 1. aprīli. 

99% bankas darījumu Latvijā tiek veikti ar internetbankas palīdzību un tās lietošana nav nekas jauns valsts iedzīvotājiem.

FOTO: Shutterstock.com

99% bankas darījumu Latvijā tiek veikti ar internetbankas palīdzību un tās lietošana nav nekas jauns valsts iedzīvotājiem.

No 1. aprīļa stājas spēkā Eiropas Savienības papildus drošības prasības, kas iespējams nedaudz sarežģīs banku klientu dzīvi. Savukārt ar viedtālruni naudu pārskaitīt būs vieglāk.

Pašreiz visizplatītākais un arī vienkāršākais autentifikācijas veids internetbankās ir kodu kartes ciparu virknējums pēc tam, kad ievadīts lietotāja numurs un parole. Tas vairs netiek uzskatīts par pietiekami drošu maksājumu veikšanai, piemēram, kodu karti kāds var nokopēt, paroli – noskatīt, ja tā pierakstīta.  Atbilstoši Eiropas Banku iestādes (European Banking Authority) vadlīnijām, lai palielinātu banku pārskaitījumu drošību, ir jānodrošina neatkārtojamas paroles. Proti, kodi, ko izmanto autorizējoties, nedrīkst atkārtoties. Savukārt, lietojot kodu kartes, vidusmēra lietotājam pusotra gada laikā kāds kods tomēr atkārtojas. Tāpēc, sākot no 1. aprīļa tiek ieviesta divpakāpju drošības sistēma. 

Kodu karte paliks izmantojama nelieliem iekšbanku maksājumiem, kā arī būs iespēja veidot “baltos sarakstus” atsevišķās bankās. 

Citas iespējas būs šadas: 

  • Kodu karte + SMS. Tas nozīmē, ka līdz 1. aprīlim klientam bankā jāreģistrē savs telefona numurs un jāpārliecinās, ka ir norādīts pareizais telefona numurs; 
  • Kodu kalkulators;
  • Speciālas lietotnes viedtālrunī, kas ir kā banka telefonā;
  • e-ID, kurā ir iestrādāts arī elektroniskais paraksts. Nepieciešams gan lasītājs e-paraksta nolasīšanai.

 

Finašu un kapitāla tirgus komisija informācijā norādīts: Katra banka ir radījusi savus rīkus, kā nodrošināt drošu divu faktoru klientu autentifikāciju internetbankā, piemēram, tā var būt tikai klientam zināma parole un ar īsziņu (SMS) atsūtīts vai kodu kalkulatora ģenerēts vienreiz lietojams kods. Tāpat tas var būt telefona lietotnes (aplikācijas) ģenerēts unikāls kods vai arī cits drošības prasībām atbilstošs risinājums, kuru izstrādā individuāli katra banka. 


Infografika no portāla LVportals.lv


Jaunākais risinājums ir mobilās aplikācijas. Vienu no tiem – Smart-ID, izmanto "Swedbank". Smart-ID ir droša un ērta mobilā lietotne autorizācijai, maksājumu un līgumu apstiprināšanai "Swedbank" internetbankā. Tā ir alternatīva "Swedbank" kodu kartēm un kodu kalkulatoriem. 

Reklāma
Reklāma


"SEB banka" jau pašlaik piedāvā izmantot jaunākās paaudzes kodu kalkulatoru "Digipass", kas pieejams arī mobilajā tālrunī. Kodu kalkulators ir elektroniska autorizācijas ierīce, kas ģenerē internetbankas pieejas un autorizācijas kodus. Pieejas kodu pieprasa katru reizi, kad lietotājs pieslēdzas internetbankai, savukārt, autorizācijas kods jāievada, apstiprinot internetbankā jebkuru darījumu. Klientiem, kas izmanto "Digipass" jau tagad, no 1. aprīļa nekas nemainīsies. 


Banka Citadele jau kādu laiku klientiem piedāvā pāriet no kodu kartes uz maksājumu autorizācijas ierīci MobileSCAN, kas ir bankas Citadele mobilajā aplikācijā iebūvēta autorizācijas ierīce. Autorizēšanās notiek ar klienta mobilo telefonu vai planšeti, un MobileSCAN var izmantot, lai pieslēgtos internetbankai gan datorā, gan telefonā vai planšetē. Tas nozīmē, ka jau tagad Citadeles klienti, kas savam telefonam pieslēguši MobileSCAN, kodu kartes var neizmantot, bet internetbankai autorizēties un maksājumus apstiprināt ar telefonu

Mobilās lietotnes autentifikācijai piedāvā arī citas bankas.


SMS sistēma un "baltais saraksts"
Virknē lielāko Latvijas banku joprojām būs iespējams izmantot kodu karti, pievienojot papildu autorizācijas elementu – īsziņu uz klienta mobilo tālruni. Īsziņā tiks atsūtīts unikāls kods, kas derīgs konkrētajam darījumam internetbankā. SMS būs bezmaksas. Lai pēc 1. aprīļa varētu izmantot šo autentifikācijas veidu, klientiem ieteicams jau tagad apstiprināt bankā sava mobilā tālruņa numuru.
 

Jāuzsver, ka papildu drošības sistēmas attieksies galvenokārt tu maksājumiem, kas pārsniedz 30 eiro limitu un tiek veikti uz kādu citu banku.  Ja šāds maksājums atkārtojas regulāri, tad to var pievienot tā saucamajam “baltajam sarakstam”, kas ir līdzīgs pašlaik esošajam “definētais maksājums”  sarakstam.  Īslaicīgus sarežģījumus tas var radīt senioriem, kuri internetbankā pārsvarā veic komunālos maksājumus.  Banku pārstāvji norāda, ka lielajiem uzņēmumiem, kuriem tiek veikti komunālo maksājumu pārskaitījumi, pārsvarā ir konti visās poplārakajās bankās, tātad šāda darbība kā SMS apstiprinājums nemaz nebūs jāveic. 

 

Izmantota informācija no Latvijas Radio - 1 raidījuma "Kā labāk dzīvot" , NRA.lv un portāla LVportals.lv