Latvijas jauniešu ikdiena: rīts bez brokastīm un neveselīgas uzkodas starp ēdienreizēm

Vairums Latvijas skolu jauniešu vecuma grupā no 5. līdz 9. klasei ietur trīs maltītes dienā, bet silta maltīte visbiežāk ir divās ēdienreizēs, secināts Rimi Latvia un SKDS veiktajā jauniešu ēšanas paradumu aptaujā.

nteresanti, ka, lai gan lielākā daļa jauniešu savas ēst gatavošanas prasmes vērtē kā labas un teicamas, lielākoties šīs prasmes dzīvē aprobežojas ar salātu sagriešanu, cīsiņu, pelmeņu un rīsu uzvārīšanu, kā arī omletes un pankūku cepšanu.

FOTO: Shutterstock.com

nteresanti, ka, lai gan lielākā daļa jauniešu savas ēst gatavošanas prasmes vērtē kā labas un teicamas, lielākoties šīs prasmes dzīvē aprobežojas ar salātu sagriešanu, cīsiņu, pelmeņu un rīsu uzvārīšanu, kā arī omletes un pankūku cepšanu.

Iecienītākie ēdieni jauniešu vidū ir kartupeļi, gaļas ēdieni, makaroni, salāti, kā arī zupas, kas visbiežāk tiek baudītas vakariņās vai pusdienās un, pēc jauniešu domām, ir galvenās ēdienreizes dienā. Tikai piektā daļa jauniešu uzskata, ka būtiskākā maltīte dienā ir brokastis un to ietur regulāri – katru rītu pirms došanās uz skolu.


Rimi Latvia un pētījumu centra SKDS veiktās aptaujas rezultāti atklāj, ka trīs ceturtdaļas jauniešu savas zināšanas par veselīgu uzturu vērtē kā labas un teicamas. Tiesa, jauniešu ēšanas paradumi šīs zināšanas neatspoguļo– vairums aptaujāto vismaz pāris reizes nedēļā starp ēdienreizēm mēdz našķoties ar neveselīgiem kārumiem – saldumiem un dažādām sāļajām uzkodām. Kā norādījuši paši jaunieši, par veselīgu uzturu ģimenēs tiek runāts reti, bet 13% gadījumu netiek runāts nemaz. 

 

Koēd skolēni

 

“Viena no lielākajām problēmām jauniešu vidū ir neiedziļināšanās uztura jautājumos, jo veselības problēmas, ko izraisījušas neveselīgās maltītes, par sevi liek manīt krietnu laiku pēc našķu un ātro uzkodu notiesāšanas. Jaunieši bieži neatpazīst un ignorē pazīmes, kas liecina par neveselīgā uztura nodarīto kaitējumu ķermenim, piemēram, neveselīga ādas krāsa, aptaukošanās vai nepietiekams svars, nogurums vai tieši pretēji – hiperaktivitāte, kā arī svarīgāko uzturvielu deficītu. Turklāt nereti arī vecāki nepievērš uzmanību tam, kāds ikdienā ir jaunieša uzturs, un bieži paši rāda atvasei ne to labāko piemēru,” komentē Rimi Bērniem eksperte – uztura speciāliste Olga Ļubina.

Reklāma
Reklāma

 

75% jauniešu atklāj, ka paši mēdz sev gatavot maltītes, bet vairāk nekā puse aptaujāto vismaz dažas reizes nedēļā tās gatavo arī ģimenei. Interesanti, ka, lai gan lielākā daļa jauniešu savas ēst gatavošanas prasmes vērtē kā labas un teicamas, lielākoties šīs prasmes dzīvē aprobežojas ar salātu sagriešanu, cīsiņu, pelmeņu un rīsu uzvārīšanu, kā arī omletes un pankūku cepšanu. Aptaujā jaunieši atklāj, ka šīs prasmes viņi guvuši galvenokārt no vecākiem un pašmācības ceļā un labprāt tās papildinātu pavārmākslas nodarbībās.

Ko pagatavo skolēni

Lai pārbaudītu Latvijas skolu jauniešu patiesās zināšanas par veselīgu un sabalansētu uzturu, izglītotu un uzlabotu viņu ēst gatavošanas prasmes, kā arī vairotu vēlmi ikdienā gatavot veselīgas maltītes, Rimi 5.-9. klašu skolēniem organizē konkursu “Gardēžu klase”. Konkursa ietvaros jaunieši kopā ar Latvijā labi zināmiem pavāriem un ēst gatavošanas ekspertiem – Rimi Gardēžiem – apgūs veselīgu maltīšu gatavošanas prasmes, kā arī apliecinās un iegūs plašākas zināšanas par veselīgu uzturu. 3 entuziastiskākās un meistarīgākās klases, kurām visveiksmīgāk būs izdevies apliecināt savas zināšanas par veselīgu uzturu un mīlestību pret pašgatavotu ēdienu, saņems Rimi dāvanu karti 150 eiro vērtībā. Latvijas izglītības iestāžu 5.-9. klases konkursam var pieteikties līdz 2. aprīlim, aizpildot elektronisku pieteikuma anketu konkursa mājaslapā www.gardezuklase.lv.