Mammas šokā par fanātisko kristiešu veltēm: draudze ar dāvanām vilina bērnus

Divu Rīgas Kristīgās vidusskolas audzēkņu mātes ir sašutušas par draudzes "Atdzimšana" rīcību, ar dāvanām pievilinot bērnus. Viss beidzies labi, taču rada ilūziju, ka var uzticēties svešiniekiem.

Kristīgās vidusskolas audzēkņu māmiņas satraukušās, ka Grīziņkalnā draudzes Atdzimšana draudzes dāmas viņu bērnus ar dāvanām ievilina savā namā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kristīgās vidusskolas audzēkņu māmiņas satraukušās, ka Grīziņkalnā draudzes "Atdzimšana" draudzes dāmas viņu bērnus ar dāvanām ievilina savā namā.

 

Māmiņa Ieva 9. martā pieredzētajā dalījusies sociālajā tīklā "Facebook": “Mans astoņus gadus vecais dēls kopā ar savu klasesbiedru spēlējās Grīziņkalna parkā, kur pie viņiem pienākušas divas sievietes un viņus uzrunājušas. Jautāja, vai viņi nav gadījumā no Kristīgās vidusskolas (kur bērni tiešām mācās), un stādījās priekšā kā kristietes.”

 

“Cilvēki apkārt ir visādi...”
Vienai no sievietēm rokās bija dāvanu kaste, kuru pasniedza dēla draugam un jautāja, vai arī otrs grib dāvanu. Kā jau bērns, protams, teica: “Jā, gribu!” Svešinieces aicināja abus puikas līdzi uz draudzes namu, bērni sākumā atteicās, tomēr beigās pierunāti.

“Kopā aizgāja uz draudzes mītni, kur bērnam dāvanu kaste tiešām tika iedota. Bērni, protams, priecīgi un laimīgi, bet mums ar dēla drauga mammu šoks. Kā šīs sievietes uzdrošinājās mazus bērnus saukt sev līdzi, zinot, ka tādas situācijas dzīvē var ļoti slikti beigties? (..) Šī tēma katru nedēļu tiek izrunāta gan mājās, gan skolā. Šokē tas, ka šīs sievietes nesaprot, kādu piemēru rāda bērniem. Šī ir pirmā reize, kad mūsu bērni ar ko tādu saskārās, un iespaids palicis pozitīvs, jo ir dabūjuši dāvanas. Bet tas ir tik ļoti bīstami! Cilvēki apkārt ir visādi – pedofili vai vienkārši ar tieksmi uz vardarbību,” satraucas māte.

 

Tiešām labas dāvanas
Dāvanas ir ziedojums no Lielbritānijas, kastes saturs bijis iespaidīgs – siltais apģērbs, rotaļlietas, higiēnas preces, arī grāmata bērniem par Jēzu Kristu.

Kastē bija arī bukleti ar draudzes adresi un telefona numuru. Sazvanītā draudzes pārstāve bijusi neizpratnē – kādas mums var būt pretenzijas, ja bērni apdāvināti? “Paskaidrojot pretenziju, jēdzīgu atbildi nedabūjām. Jautājot, kamdēļ tādas dāvanas neziedo, piemēram, bērnu namiem, sociālajiem dienestiem vai kādai citai labdarībai, saņēmām atbildi – tiem nav izdevīgi dāvināt, jo viņi uz draudzi neies,” piebilst Ieva.

 

Paziņots policijai
Par šo situāciju pavēstīts skolotājai, skolas direktorei un psiholoģei, kuras vienprātīgi teikušas, ka ir jāvēršas policijā, jo šāds gadījums nav pirmo reizi. Ieva paziņojusi pašvaldības policijai un nākamajā dienā kopā ar otru māti devusies uz draudzi atdot dāvanas un aprunāties, ka tā nedrīkst darīt. Todien nams bija slēgts, tāpēc gājušas vēlreiz, svētdien, kad draudzei bija sarīkojums.

“Nav nekā svarīgāka par mūsu bērniem! Pastāstiet viņiem, cik bēdīgi kādreiz var beigties tāda tikšanās ar svešu cilvēku. Arī dāvaniņu, ja grib, mēs varam viņiem dot, nevis ņemt no svešiem cilvēkiem,” uzsver Ieva.

 

Reklāma
Reklāma

Mācītāja: viņas bija reibuma stāvoklī

Harizmātisko kristiešu draudzes "Atdzimšana " mācītāja Terēze Ivaško skaidro: „Mēs esam draudze, kas aktīvi darbojas projektā "Vislielākā dāvana", kas ir starptautiskais evaņģelizācijas projekts "Samarietis". Bērnus šādā veidā apdāvina gan Bauskā, Ogrē, Misā, gan arī draudzes telpās un citur. Visur ir pateicība un izteikti mīļi pateicības vārdi.”

Par konkrēto gadījumu Ivaško teic, ka draudzes pārstāves tikai gribējušas iepriecināt bērnus: “Puiši teica, ka ejot kristīgajā skolā, tāpēc viņas iedrošinājās uzaicināt līdzi uz draudzes namu.”

Par abu māmiņu vizīti 12. martā draudzes dievkalpojuma laikā Ivaško ir savs stāsts – viņas centušās trokšņaini viņu izsaukt ārā, bijušas “manāmi stiprā alkohola reibuma stāvoklī, un viņu uzvedība bija nekontrolējama”. “Patiesībā mūsu draudzes kalpotājiem vajadzēja izsaukt policiju, bet to nedarīja (jo viņām ir bērni, nebūtu patīkami, ja par to uzzinātu skolā) un likt iet uz māju izgulēties,” apgalvo Ivaško.

Tomēr viņa atvainojas, jo “nevajadzēja uz ielas bez vecāku klātbūtnes bērniem šo dāvaniņu nodot. Man ļoti žēl. Protams, par šo gadījumu brīdināti draudzes kalpotāji, un tas vairs neatkārtosies.”

 

Nepareizs piemērs
Rīgas Pašvaldības policijas preses sekretārs Toms Sadovskis informē: „Iesniegumu par šādu gadījumu policija ir saņēmusi. Tiks rūpīgi izvērtēta norādītā informācija, un tikai pēc tam policija pieņems galīgo lēmumu par turpmāko rīcību. Taču uzreiz vēlos piebilst, ka dāvināšana nepazīstamiem bērniem nav sodāma. Te drīzāk jārunā par šādas rīcības ētisko pusi, jo policija bieži viesojas skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs un māca bērniem, ka nevajag uzticēties svešiniekiem, kuri piedāvā kādus labumus.

Šajā gadījumā reliģiskās organizācijas pārstāvji bērniem faktiski māca pretējo. Tas var radīt risku, ka nākamajā reizē, kad pie bērna vērsīsies ļaundaris, bērns tam uzticēsies un labprātīgi ies līdzi. Tādā gadījumā morāla atbildība par notikušo būtu jāuzņemas arī tam, kurš bērnā radījis ilūziju, ka svešiniekiem drīkst uzticēties. Vēl jo nepatīkamāk ir tas, ka šādu piemēru rāda reliģiskas organizācijas pārstāvji, kuriem drīzāk būtu jārāda labais, nevis nepareizais piemērs.”

 

Teksts: Elmārs Barkāns

Foto: Facebook

Avots: www.kasjauns.lv