Internetā popularizē bīstamus un šarlatāniskus padomus Latvijas grūtniecēm. Uzmanies!

Sociālajos tīklos nesen izvērtusies asa diskusija starp homeopātijas piekritējiem un Latvijā pazīstamo uztura speciālisti Kseniju Andrijanovu. “Par tādiem izteikumiem jāpiemēro sods,” izlasot publikāciju, kurā homeopāti iesaka grūtniecēm uzturā lietot aknas, jēlas olas un svaigpienu, paudusi kvalificētā uztura eksperte.

Papildus tam, dzemdību speciāliste skaidro, ka topošajiem vecākiem, meklējot ar grūtniecības periodu saistītus padomus, ir jāizvēlas droši avoti, ļoti kritiski izvērtējot jebkuru internetā vai kur citur atrasto informāciju.

FOTO: Shutterstock.com

Papildus tam, dzemdību speciāliste skaidro, ka topošajiem vecākiem, meklējot ar grūtniecības periodu saistītus padomus, ir jāizvēlas droši avoti, ļoti kritiski izvērtējot jebkuru internetā vai kur citur atrasto informāciju.

Trauksme sacelta ap publikāciju, kuru savā “Facebook” profilā izvietojusi ar homeopātijas tematiku saistītā mājaslapa Curantur.lv. Spriežot pēc tā, kas atrodam šajā tīmekļa vietnē, to pārvalda vairāku homeopātu biedrību locekle Silvija Ābele. Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova pauž apgalvojumu, ka šajā rakstā paustā informācija nebalstās zinātniskos pētījumos un var būt potenciāli bīstama māmiņai un auglim.
 

Grūtniecēm un topošajiem tētiem veltītās publikācijas rindkopās, kuras satraukušas kvalificēto uztura speciālisti ar bakalaura grādu veselības aprūpē un maģistra grādu uztura zinātnē, atrodami šādi ieteikumi: “Tikpat svarīgi ir organismam piegādāt olbaltumvielas, kas ir gaļas, olu, siera, piena, zivju un citu produktu sastāvā. Īpaši jāuzsver, ka regulāri jāēd aknas un citi dzīvnieku orgāni (sirds, mēle utml.).


Lasi arī: 
Vai tiešām grūtniece nedrīkst kaut ko ēst?
Kas ir veselīga uztura pamats grūtniecei



Turpmāk, papildus ieteikumam ēst aknas, norādīts, ka ir lietderīgi uzturā lietot arī svaigpienu: “Tieši sērs ar sulfurēšanas reakcijas palīdzību, nodrošina hormonu, neiromediatoru un holesterīna transportu no mātes organisma uz augli, jo īpaši uz smadzenēm. Sērs bagātīgi atrodams olās, aknās, svaigpienā un sierā.”


Tālāk uzrakstīts: “Tātad kopumā, gatavojoties grūtniecībai, un gaidību laikā 85% no ēdieniem jābūt nesaldinātiem – gatavotiem no svaigas gaļas, zivīm, labajiem taukiem, lauku olām, labas kvalitātes treknākā svaigpiena, ekoloģiski audzētajiem dārzeņiem.” 


Turpat atrodama arī recepte speciālam “GAPS” kokteilim, kurā starp nepieciešamajām sastāvdaļām minētas arī jēlas lauku olas.

Sašutumu par sociālajos tīklos izplatītajiem padomiem Ksenija Andrijanova paudusi arī savā "Twitter" kontā:



Pret padomdevēju vērsusies arī Veselības inspekcija
Reaģējot uz Ksenijas Andrijanovas kritiku diskusijā portālā “Facebook” profila Curantur.lv pirmā atbilde vēsta: “Tieši bailes ir mūsdienu medicīnas ierocis un virzītājspēks. Baidieties, baidieties, cilvēki, no visa, kas veselīgs un dabisks – pārtikā esoši vitamīni, piens un viss cits. Visur uzglūn ļaunās baktērijas, sliktie toksīni un slimības!” Ar pilnu atbildi un diskusiju var iepazīties šeit:

Sarunā ar portālu Kasjauns.lv Ksenija Andrijanova atkārtoti norādīja, ka internetā ir ļoti daudz tādas informācijas par uzturu, kas nebalstās zinātnē. “Kamēr cilvēks eksperimentē pats ar sevi, no nekvalificētā padoma var ciest tikai viņš pats, taču, kad uztura padomus sniedz grūtniecēm, ciest var arī nedzimušais bērns,” pauž Andrijanova, sakot: "Silvija Ābele, Curantur.lv autore, piedāvāja uztura padomus grūtniecēm. Autorei ne tikai nav atbilstošas kompetences un izglītības, vēl jo vairāk – Veselības Inspekcija neatbilstību dēļ apturēja viņas homeopātes praksi.”
 

Reklāma
Reklāma

Izrādās, ka Silvijas Ābeles atstāsts par incidentu ar Veselības inspekciju ir atrodams arī pašā Curantur.lv vietnē: “Sākot ar 2015.gada 9.aprīli, pagaidām konsultācijas vairs nesniedzu. Uz kāda cilvēka iesnieguma pamata 2015.gada 9.aprīlī pie manis kā viltus pacients uz konsultāciju ieradās Veselības Inspekcija 3 cilvēku sastāvā un pēc manu izglītības diplomu inspekcijas un prakses vietas pārbaudes lika manu darbību Latvijas teritorijā pārtraukt sakarā ar to, ka man nav ārsta izglītības.” Ābele arī plaši izskaidrojusi, kāpēc nepiekrīt amatpersonu sniegtajam vērtējumam.


Uztura speciāliste: "Šie padomi ir bīstami veselībai"
Turpinot par Curantur.lv publicētajiem uztura padomiem grūtniecēm, Ksenija norāda, ka no pārtikas drošības un grūtnieču uztura vadlīniju skatpunkta, ieteikums lietot uzturā svaigpienu, jēlas olas un aknas ir bīstams veselībai.

“No svaigpiena var inficēties ar listeriozi, ko izraisa baktērija “Listeria monocytogenes”. Pat ja grūtniece saslimst ar listeriozi vieglā formā vai vispār neizjūt nekādus simptomus, šī infekcija ir bīstama auglim un var izraisīt spontāno abortu, priekšlaicīgas dzemdības un vairākas iedzimtās kaites bērnam. Kā liecina 2008.gada Kanādas pieredze, listeriozes problēma ir reāla. Svaigpienā var būt arī brucellas, kas rosina brucelozi, un kampilobaktērijas, kas izsauc kampilobakteriozi. Bruceloze ir īpaši bīstama auglim, jo ir pētījumi, kas pieļauj, ka māte caur placentu var inficēt augli,” detalizēti skaidro Ksenija Andrijanova.


Aknas var kaitēt bērniņa veselībai 
Uztura speciāliste piebilst, ka no jēlām olām savukārt var inficēties ar salmonelozi, kas grūtniecei var izrādīties ļoti smaga saslimšana. “Iesakot aknas grūtniecei, jānorāda, ka ar to patēriņu nedrīkst pārspīlēt, jo aknas lielā daudzumā satur A vitamīnu, kas var kaitēt auglim un izraisīt iedzimtos defektus. Viena lieta ir, kad grūtniece dzīvo savā saimniecībā, kur govju un vistu veselība ir zināma un izsekojama. Taču, ja grūtniece ir pilsētniece, kas, sekojot šādiem padomiem, iegādājas svaigpienu un olas, ko ēdīs jēlas, no trešajām personām, tā ir loterija,” turpina Andrijanova.


Diskusijā portālā “Facebook” tiek runāts arī par piena lietošanu uzturā. Uztura speciāliste Andrijanova norāda, ka sabiedrībā ir daudz mītu par pasterizēto pienu – tas esot nevērtīgs un nedrošs. Šādi apgalvojumi esot aplami: “Tieši svaigpiens var kļūt par inficēšanās avotu. Taču pieļauju, ka šādu padomu autori nevēlas apzināti kaitēt – viņi tikai aicina atgriezties pie dabas un baudīt lauku labumus. Ar sevi, protams, vari darīt ko vien vēlies, bet piedāvāt šādus padomus grūtniecēm ir bezatbildīgi.”


Portāls Kasjauns.lv sazinājās arī ar Curantur.lv, lai lūgtu sīkāku skaidrojumu par publicētajiem padomiem un diskusiju portālā “Facebook”, taču pagaidām nav izdevies saņemt atbildi.


Dzemdību nama galvenā ārste: “Padoms jāmeklē drošos avotos”
Saistībā ar grūtnieču uztura diskusiju, portāls Kasjauns.lv sazinājās arī ar Rīgas Stradiņa universitātes profesori, Medicīnas fakultātes Dzemdniecības un ginekoloģijas katedras vadītāju un Rīgas Dzemdību nama galveno ārsti Daci Rezebergu.
Īsumā komentējot Curantur.lv ieteikumus par aknām, svaigpienu un jēlām olām, ārste norāda, ka pārmērīga un neuzmanīga šādu produktu lietošana uzturā tik tiešām var būt kaitīga: “Aknas satur lielu daudzumu A vitamīna un pārmērībā tik tiešām var izrādīties kaitīgas grūtniecei un auglim. Tāpat ir arī ar pārējiem rakstā pieminētajiem produktiem.

Papildus tam, dzemdību speciāliste skaidro, ka topošajiem vecākiem, meklējot ar grūtniecības periodu saistītus padomus, ir jāizvēlas droši avoti, ļoti kritiski izvērtējot jebkuru internetā vai kur citur atrasto informāciju: "Šajos jautājumos vajadzētu uzticēties tikai un vienīgi atbilstošiem avotiem. Ja nepieciešama konsultācija vai padoms, vispareizāk ir vērsties pie kvalificēta ārsta vai, piemēram, vecmātes."

 

Avots: www.kasjauns.lv