Ejam uz muzeju un izgatavojam savu mūzikas instrumentu!

Svētdien, 26. martā, plkst. 12.00, Brīvības bulvārī 32, Rīgā, notiks nodarbība “Tradicionālie mūzikas instrumenti”.

FOTO: Shutterstock.com

Svētdien, 26. martā, plkst. 12.00, Brīvības bulvārī 32, Rīgā, notiks nodarbība “Tradicionālie mūzikas instrumenti”.

Sākumā nodarbības dalībnieki dosies nelielā ekskursijā, uzmanību pievēršot 1896. gada Latviešu etnogrāfiskās izstādes nodaļā “Mūzika un dziedāšana” eksponētajiem mūzikas instrumentiem – koklēm, taurēm, stabulēm un dažādiem sitamajiem instrumentiem – trideksnim, kāzu eglītei un sietiņam. Savukārt muzeja pamatekspozīcijas daļā “Zemnieku tradicionālais dzīvesveids 19. gadsimtā”, būs iespēja noskatīties video par Latvijas kultūras kanona vērtību – kokli – tās darināšanu un spēlēšanu, kā arī aplūkot vēl citus tradicionālos mūzikas instrumentus – gan vitrīnās, gan zīmējumos.

Vēlāk bērni varēs minēt mīklas par mūzikas instrumentiem, sakārtot tautasdziesmu rindas pareizā secībā, kā arī ilustrēt latviešu tautas pasakas par mūzikas instrumentiem un muzicēšanu.

Reklāma
Reklāma

Nodarbības izskaņā būs iespēja no mūsdienīgiem materiāliem pagatavot mūzikas instrumentus – rūceni (skaņu rīku, kas tradicionāli gatavots no cūkas kāju falangas, izurbjot tai vidū caurumiņu. Caurumam divas reizes izvēra cauri aukliņu, galus sasēja, aukliņu sagrieza, un falanga, rotējot uz vienu un uz otru pusi, rūca) vai žvanguli (skaņu rīku, kas tradicionāli veidots kā izkaltēts cūkas vai liellopa pūslis ar tajā iepildītiem kaltētiem zirņiem). Žvanguļa gatavotāji varēs arī iemācīties tamborēt, tādēļ interesenti aicināti ņemt līdzi savu dziju un tamboradatu, lai muzejā iesākto darbu varētu pabeigt mājās.