Emocionālo vardarbību bērnudārzā Aizkrauklē atklāj ar slēptiem ierakstiem diktofonā

Aizdomās par iespējamu emocionālu vardarbību pret bērniem atstādināts Aizkraukles bērnudārza "Zīlīte" vienas grupiņas personāls – abas audzinātājas un aukle. Tā kā dārziņa vadītāja situāciju pati nespēja atrisināt, arī viņas pienākumi uzticēti citai pedagoģei, ziņo www.lsm.lv.

Satraucošas ziņas no Aizkraukles.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Satraucošas ziņas no Aizkraukles.

 

Vienas grupiņas personāla emocionāli skaudro izturēšanos pret trīsgadniekiem izdevās pierādīt, vairākas dienas slepeni veicot ierakstus ar diktofonu. Tajā dzirdamas gan ilgas bērna raudas, gan uzsaucieni aizvērt muti. Turklāt bērni dzirdējuši draudus atstāt viņus mežā un atdot svešiem onkuļiem.

Piemēram, diendusas laikā bērniem neļāva apmeklēt tualeti un viņi slapina gultiņās.
Veidošanas nodarbībā, kad bērni grib nogaršot plastilīnu, atskan jautājums "jūs slimi esat?".
Kad kāds trīsgadnieks nespēj apģērbties un lūdz palīdzību, dzirdams: "Es ar šito meiteni, goda vārds, nezinu ko izdarīšu".
Bet citu mazo, kurš nav pabeidzis uzdevumu, par sodu atstāja vienu pašu, kamēr pārējie devās pastaigā. 17 minūtes dzirdamas raudas.
Dabaszinībās un matemātikas nodarbībās, kad bērns grib atbildēt, viņu atsēdina ar paziņojumu “Aizver muti!”.
Diktofona ierakstus ir noklausījusies Aizkraukles Izglītības pārvaldes vadītāja Astra Siliņa, un viņa to raksturo ar vārdu “šoks”. Sākumā viņai šķita, kas tas nav iespējams. 

Jau rudenī vecāki pamanīja izmaiņas bērnu uzvedībā. Trīsgadnieki mājās izspēlēja to, ko piedzīvoja bērnudārzā, piemēram, sāka sodīt savas rotaļlietas, slēdza savas rotaļu mantas atsevišķās istabās. 


Izglītības pārvaldē saka, ka atstādinātās pedagoģes vainu noliedz, bet bērnudārzā stāsta, ka – atzīst. 

Reklāma
Reklāma

Ar bērniem strādā arī psihologs. No 18 bērniem šodien grupiņā ir desmit. Daži slimo, dažu vecāki gaida, kā atrisinās notikušo.

Bērnudārzā gaida Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas ekspertus, kas varētu izvērtēt, vai audzinātājas drīkst darbu turpināt. Tāpat ar visām audzinātājām strādās psihologs, jo arī viņas tagad ir neziņā, kur ir robeža starp stingrību un disciplīnu, un baidās, ka sekos vēl kāda lieta.

Avots: www.lsm.lv