Vietas, ko patiesi iesaku apmeklēt Igaunijā

Pavasara brīvdienās kopā ar bērniem devāmies uz Igauniju – tik sen jau bijām gribējuši apmeklēt izdaudzināto zinātnes centru “Ahhaa”! Beidzot to izdarījām un pie viena atklājām citas lieliskas vietas, ko vērts iekļaut savos Dienvidigaunijas ceļojuma galamērķos.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Praktiski padomi, plānojot ceļojumu
- Igaunijā iebraucām caur Valgu – līdz tai ir tikai nepilnu divarpus stundu brauciens ar auto no Rīgas centra. Kad esat tur, iesaku apmeklēt tūrisma centru – darbinieces ir jaukas un atsaucīgas, sniegs aktuālo informāciju (piemēram, par festivāliem, pasākumiem), kā arī iespējams saņemt bukletus latviešu valodā;
- Vienas dienas ietvaros iesaku apskatīt ne vairāk kā 1-2 objektus, lai to var darīt bez steigas;
- Ceļojot vērts izmantot Waze aplikāciju, norādītie objekti tajos ir atrodami;

- Lai izplānotu savu ceļojumu, ielūkojies www.visitestonia.com.

SANGASTES PILS Igaunijā

Sangastes pils un ceļotāji - Lība (pirmā no kreisās), Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga un Klāvs.

 

GALAMĒRĶI DIENVIDIGAUNIJĀ
1. Sangastes pils ir pavisam netālu no Igaunijas robežas, un šis var būt vienlaikus pirmais apskates objekts un pusdienošanas vietas – pils ir atjaunota viesnīca, kurā ir arī restorāns. Tas, kas šajā pilī patiks kā lieliem, tā maziem ceļotājiem, ir pils kunga glezna – gleznojums ir kustīgs!

Skatoties video, vēro pils kunga seju... 


Sangaste Loss, www.sangasteloss.com

Mani bērni vērtē: Trīs no pieci (bet gleznai pieci no pieci)

Ņem vērā! Sangastes reģions tiek dēvēts par Sangastes rudzu ciemu, kur tuvējā apkārtnē viesus uzņem arī vietējie saimnieki, kas piedāvā mājīgas naktsmājas, somu un dūmu pirts apmeklējumu, vietu teltij un piknikam, dzīvnieku novērošanu naktī, fotomedības, laivošanas iespējas, ziemā pārgājienus ar sniega kurpēm, alus degustāciju vietējā alus darītavā u.c. Jautājiet Valgas tūrisma centrā vai Sangastes pilī! 

2. Igaunijas ziemas galvaspilsēta – Otepē. Šī ir vieta, kur noteikti ir vērts atgriezties ziemā! Lieliski kameršļūkšanas kalni, sniega iglu pusdienošanai, sniega karuseļi, slēpošanas trases – to visu manījām tikai ar acu kaktiņu, jo kameršļūkšanas kalnā, iespējams, bijām pēdējie apmeklētāji pirms tā slēgšanas. Otepē atrodas pavisam netālu no Valgas! 

Kameršļūkšana Igaunijā

Otepää Winterplace, www.winterplace.ee

Mani bērni vērtē: Pieci no pieci 

igaunijas galvaspilsēta otepe

3. Vieta gurmāniem – pusdienas pie slavenā Puhājarves ezera (Svētezers – tulk.) “GMP Clubhotel & Pühajärve Restaurant”. Virtuve un apkalpošana šajā restorānā ir pieminēšanas vērta, restorāns ik gadu ir iekļauts Igaunijas restorānu TOP 50. Ja šeit piestājat, tas noteikti jāzina – Puhājarves ezers esot visvairāk gleznotais objekts Igaunijā. Tas patiesi izskatās gleznaini, it īpaši saulrietā... 

GMP Clubhotel & Pühajärve Restaurant”, www.clubhotel.ee

Mani bērni vērtē: Pieci no pieci!

Ņem vērā! Šī var būt arī nakšņošanas vieta – pie ezera ir ne tikai GMP Clubhotel, kas kā viesnīca lepojas ar augsto 9,5 punktu vērtējumu, bet arī Pühajärve Spa, www.pyhajarve.com - liela viesnīca ar SPA centru (ūdens lielajā baseinā gan visai vēss) un skaistām pastaigu takām. 

 

Reklāma
Reklāma

4. Igaunijas ceļa muzejs atrodas netālu no Otepē, ceļā uz Tartu. Ja ceļojat vasarā un ar bērniem, šī ir vieta, kur noteikti ir vērts iegriezties! Muzeja noskaņa ir ļoti patīkama; par ceļa vēsturi tiek stāstīts interaktīvā veidā. Kad gide pieminēja, ka šī ir iemīļota vieta, kur svinēt bērnu dzimšanas dienas, nesapratu – kurš bērns gan gribētu savu ballīti ceļa muzejā?! Bet pēc muzeja apmeklējuma secināju – tie varētu būt arī man bērni, kas arvien atgādina, ka mums jāatgriežas Igaunijā, tai skaitā, Ceļa muzejā. Iemesls – viens stāvs ir iekārtots īpaši bērniem, kur var spēlēt leļļu teātri, pārģērbties seno laiku drēbēs, fotografēties un uzreiz nosūtīt bildes mājiniekiem. Vēl lielāku sajūsmu maniem bērniem izraisīja āra ekspozīcija – ārā izbūvēta miniatūra pilsētiņa ar ielām un ceļazīmēm, kur, sākot no maija, iespējams braukāt ar bērniem piemērotiem auto. 

Eesti Maanteemuuseum, www.maanteemuuseum.ee

Mani bērni vērtē: Pieci no pieci!

Ceļa muzejs Igaunijā

5. Zinātnes centrs “Ahhaa”, Tartu. Ja būtu zinājusi, ka šī lieliskā vieta patiesībā ir tik tuvu Latvijai – aptuveni trīsarpus stundu braucienā no Rīgas centra -, tad turp būtu devušies jau agrāk! Domāju, ka mani komentāri šeit lieki, ikvienam vienkārši jābrauc un jābauda:) Apmeklējumam ierēķiniet vismaz divas stundas, un, ja ir iespēja, aizejiet uz kādu no zinātnes teātriem – tie notiek arī latviešu valodā.

Mani bērni vērtē: Pieci ar plusu no pieci!

Skaties eksperimentu no zinātnes teātra

Līst tāds lietus, kādu to uzzīmē

Vai vari pacelt auto?

6. Nakšņošanas vieta Tartu - V Spa & Conference Hotel. Šī esot jaunākā viesnīca un SPA Dienvidigaunijā, un viennozīmīgi manu bērnu visa ceļojuma favorīte! Viesnīca skaista un SPA centrs pelnījis uzslavas no mūsu puses – visos baseinos ūdens patīkami silts, brīnišķīgs mazo bērnu baseins ar slīdkalniņiem, vairāki džakuzi, bārs un iespēja savu dzērienu baudīt, neizkāpjot no baseina, ūdens kubliņa zem klajas debess un tā tālāk. Tāpat SPA centrā ļāvos tam priekam – relaksējošai masāžai. Mmm, tiešām lieliskas brīvdienas. Baudījām! 

V Spa & Conference Hotel, www.vspahotel.ee

Mani bērni vērtē: Pieci ar plusu no pieci!

7. Vakariņu vieta – restorāns “Aparaat”, Tartu. Mūsdienīgs, jauneklīgas un mākslinieciskas atmosfēras piesātināts restorāns, kas atrodas dažu minūšu gājienā gan no augšminētās viesnīcas, gan arī no zinātnes centra “Ahhaa”. Restorānam apkārtesošā vide atgādina Rīgas Miera ielas radošos kvartālus, tikai ir sajūta, ka radošums šo Tartu reģionu ir pārpludinājis, piesātinājis. 
Mūsu kompānija restorānā baudīja hamburgerus (izcili!), veģetāro maltīti, kā arī vietējā darinājuma alu - IPA. Jauks novērojums – aptuveni trešdaļa restorāna “Aparaat” apmeklētāju bija seniori.

Aparaat, ww.aparaaditehas.ee, facebook.com/aparaadiresto

Vērtēju es: Pieci ar plusu no pieci!

Ņem vērā! Restorāns “Aparaat” ir ļoti pieprasīts, ja vēlies tur vakariņot, vietu vēlams rezervēt savlaicīgi. 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja