"Jūties kā mājās" – jeb lietas, kuras nevajag aiztikt citu cilvēku mājās

Ierodoties pie kāda ciemos, bieži vien dzirdam: jūties kā mājās. Pats par sevi saprotams, ka aiz šīs frāzes slēpjas arī teiciena otra daļa – bet neaizmirsti, ka esi ciemos.

Jūties, kā mājās, bet atceries, ka esi ciemos.

FOTO: Shutterstock.com

Jūties, kā mājās, bet atceries, ka esi ciemos.


Lai arī cik labi jūs viens otru pazīstat, ciemojoties nevajag virināt ne skapja, ne arī ledusskapja durvis, jo mājas saimnieki par to nebūs īpašā sajūsmā. Protams, ja nu vienīgi viņi paši jums palūdz kaut ko izņemt, piemēram, no ledusskapja. Taču pārējos gadījumos – vietne apartmenttherapy.com atklāj 10 lietas, kurām tiešām vajadzētu būt tabu, ciemojoties citu cilvēku mājās.

 

Ledusskapis un viss, kas tajā atrodas
Ja neesat ļoti tuvu pazīstami un ja uzreiz pēc ienākšanas kāda mājā dodies taisnā ceļā uz ledusskapi, labāk apstājies. Apdomā, vai tu pats būtu sajūsmā, ja ciemiņi bez brīdinājuma rakņātos tavā ledusskapī un ēstu tajā atrodamos produktus?

 

Termostats

Jā, iespējams, tu esi pieradis pie vēsākas vai siltākas gaisa temperatūras mājās, taču pats gan labāk svešās mājas apkures termostatu neregulē. Vienkārši pajautā saimniekam, vai ir iespējams samazināt vai paaugstinat gaisa temperatūru, lai ciemiņi justos komfortabli.

 

Dators
Dators tieši tāpat kā telefons ir ļoti privātas lietas. Taču, ja tev vajag kaut ko parādīt un tam noteikti ir vajadzīgs dators – vienmēr vari to palūgt izmantot.

 

Tālvadības pults

Nekādā gadījumā pats nepārslēdz TV kanālus, nemaini mūziku atskaņotājā un tamlīdzīgi – izņemot, protams, gadījumus, kad tev palūdz to izdarīt.

 

Mājdzīvnieki
Ja vēlies komunicēt ar mājdzīvniekiem, labāk vispirms pajautāt saimniekiem, kas mīluļiem patīk un kas nepatīk. Kā viņi vispār izturas pret svešiniekiem, vai vēlas „draudzēties”  un kāds ir viņu temperaments.

 

Reklāma
Reklāma

Mājas otrais stāvs

Ja visa sociālā telpa, vannas istaba un viss, kas vajadzīgs ciemiņiem, atrodas pirmajā stāvā, nav nekādas vajadzības bez aicinājuma kāpt otrajā stāvā.

 

Gulta
Ja mājas iekārtojums ir tāds, ka dzīvojamā zonā atrodas arī gulta, nevajadzētu tajā sēsties vai „iemēģināt”. Jo sevišķi tad, ja ir citas vietas, kur apsēsties.

 

Kosmētika

Nav šaubu, ka vannas istabā noteikti jābūt viesiem domātam dvielim, ziepēm un citām vajadzīgām lietām. Taču, ja vēlies iemēģināt saimnieku smaržas vai ieziest rokas ar krēmu, labāk pārjautā, vai drīkst.

 

Zāles un citi medicīnas piederumi
Ja tev vajadzīgs kāds medikaments, vienmēr vari pajautāt. Ložņāt pa svešiem zāļu skapīšiem un patvaļīgi lietot to saturu ir ļoti nepieklājīgi.  

 

Saimniekošana

Necenties svešā mājā ieviest savu kārtību – nepārkārto priekšmetus, nesāc kaut ko tīrīt, gatavot ēst un tamlīdzīgi. Vienmēr atceries, ka vienkāršs jautājums, pirms sāc patvaļīgi rosīties, palīdzēs izvairīties no dažnedažādiem pārpratumiem. Un pats galvenais – neviens nejutīsies neērti.

 

Avots: www.kasjauns.lv 

Saistītie raksti