Kā mudināt vecākus un vecvecākus uzsākt fiziskas aktivitātes?

Veselības uzlabošanai un fiziskās formas uzturēšanai ikvienam būtu ieteicams nodarboties ar kādām sporta aktivitātēm.

Motivācijas trūkums, kompānijas neesamība, sajūta, ka sportošana ir pārāk grūta – tie ir tikai daži no iemesliem, kas liek nosliekties par labu laiskai dienai istabā

FOTO: Shutterstock.com

Motivācijas trūkums, kompānijas neesamība, sajūta, ka sportošana ir pārāk grūta – tie ir tikai daži no iemesliem, kas liek nosliekties par labu laiskai dienai istabā

Veselības uzlabošanai un fiziskās formas uzturēšanai ikvienam būtu ieteicams nodarboties ar kādām sporta aktivitātēm. Dzīve rāda, ka tas ne vienmēr ir tik vienkārši. Motivācijas trūkums, kompānijas neesamība, sajūta, ka sportošana ir pārāk grūta – tie ir tikai daži no iemesliem, kas liek nosliekties par labu laiskai dienai istabā. 


Lai to mainītu, piedāvājam vairākas idejas, kas mūsu vecākiem un vecvecākiem (patiesībā – mums pašiem arī!) varētu palīdzēt atsaukt atmiņā, ka kustēšanās var sagādāt prieku, un parādīt, ka fiziskās aktivitātes var būt ļoti daudzveidīgas, kā arī apliecināt, ka motivāciju būt aktīvam var atrast visnegaidītākajos veidos un situācijās!

 

Kustēšanās kā paradums
Jāpiekrīt, ka lielākā grūtība bieži slēpjas paraduma trūkumā. Tiklīdz aktivitātes kļūst par pieradumu, cilvēki tās tiešām veic regulāri. Ko darīt, lai šāds ieradums izveidotos? Zemāk minēsim aktivitātes, ko varat iekļaut savā ikdienā, taču, lai tās kļūtu par ieradumu, ir jāuzstāda sasniedzami mērķi. Piemēram, katru otro dienu līdz veikalam aiziet kājām, nevis sēsties transportā. Otra lieta, ko var darīt – veikumu piefiksēt. Var iekārtot kādu burtnīcu vai piezīmju grāmatiņu, kurā fiksēt paveikto. Pēc ilgāka laika būs patīkami pārskatīt un secināt, ka paveikts jau ir daudz. Trešā būtiskā lieta – ja kādā brīdī gadās atkāpties no iesāktā, par to nav jāskumst, jo jau šodien aktivitātes ir iespējams atsākt!

 

Kustēšanās caur ikdienišķām darbībām
Sportošanai nav jābūt pēkšņai, intensīvai vai tādai, ko dara tikai noteiktā laikā un noteiktā vietā. Jūsu vecākiem vai vecvecākiem būs daudz vieglāk palielināt savu ikdienas fizisko slodzi, ja nāksiet viņiem palīgā. Kā to izdarīt? Pavisam vienkārši. Atrodiet laiku, lai kopā ar viņiem dotos nelielās ikdienišķās pastaigās, kopā ejiet līdz veikalam vai tuvējai aptiekai. Ja dzīvojat daudzstāvu mājā, kāpiet pa kāpnēm, nevis izmantojiet liftu. Šobrīd ir dažādas lietotnes viedierīcēs, kas var palīdzēt uzturēt azartisku sacensību. Jūs varat visu ģimenes locekļu viedtelefonos uzinstalēt kādu soļu skaitīšanas lietotni, tādējādi procesā iesaistot gan lielos, gan mazos. Ik pa laikam varat salīdzināt rezultātus. Interesanti, vai ne? 

 

Fiziskai kondīcijai piemērotas nodarbība 
Ir situācijas, kad senioriem nepieciešamas pavisam mierīgas sporta nodarbības speciālista pavadībā. Šādam nolūkam var meklēt jau esošas senioru vingrošanas grupas (tādas piedāvā daudzos veselības centros visā Latvijā) vai arī vienoties ar kādu fizioterapeitu par individuālas nodarbības vadīšanu. Lai būtu pavisam droši, pirms lielāku aktivitāšu uzsākšanas ir vērts aprunāties ar ģimenes ārstu, kurš palīdzēs izvērtēt, kuras aktivitātes un kādā apjomā ir piemērotas. 

 

Skaists un modīgs sportošanas tērps
Tava mamma vai vecmāmiņa labprāt pievienotos kādai sportotāju grupai, bet visu laiku atrunājas, kāpēc to tieši šobrīd nevar izdarīt? Varbūt patiesais iemesls ir gauži sievišķīgs – viņai nav piemērota sportošanas tērpa. Šī var kļūt par lielisku iespēja izrevidēt skapja plauktus un atvilktnes, izmest lieko un tad kopā doties uz veikalu nopirkt ko jaunu un skaistu. Jā – sporta tērpam ir jābūt tādam, ko patīkami uzvilkt, kurā ir ērti kustēties un kurā jūtas patīkami. 

 

Reklāma
Reklāma

Kompānijas meklējumi
Dažkārt sportošana netiek īstenota pietiekamā apjomā, jo gluži vienkārši pietrūkst tuvu un mīļu cilvēku kompānijas. Kādēļ gan nūjošana nevarētu kļūt par mammas un vecmāmiņas kopīgo aktivitāti? Tāpat vakara izskriešanās ar suni varētu būt tēta un vectētiņa kopīgais notikums. Ja ģimenes locekļi dzīvo tālāk viens no otra vai arī apstākļi ir tādi, ka grūti salāgot kopīgu izkustēšanās laiku, esiet atsaucīgi un palīdziet senioriem atrast domubiedru grupas, kurām viņi var pievienoties. Piemēram, ŠEIT var meklēt savai dzīvesvietai tuvāko nūjošanas grupu.

 

Deju programma mājas televizorā
Lai sportotu, ne vienmēr jādodas ārpus mājas. Šajā gadījumā lielisks palīgs būs dejošanas paklājiņš. Jā, parasti to izmanto kā vienu no viesību aktivitātēm, taču ir pat uzņēmumi, kuri šo piedāvā kā atpūtas veidu darbiniekiem speciāli iekārtotā atpūtas telpā. Tātad, viss, kas nepieciešamas – televizors vai dators ar USB ievadu un speciālais deju paklājiņš (veikalos, arī interneta veikalos to var meklēt tieši ar šādu nosaukumu). Sākotnēji ikvienam izdejot programmas piedāvātos soļus varētu būt grūti, bet pamazām veiksies arvien labāk un labāk! 

 

Aktīvi treniņi neklātienes sporta trenera vadībā
Jā, arī šāda veida treniņš ir iespējams. Vajadzīga vien apņemšanās katru ieslēgt datoru, kuram ir interneta pieslēgums, un dažādu sarežģītības pakāpju vingrojumu kompleksi atrodami ikviena vajadzībām. Nebūs lieki atgādināt – ja vingrošanu plānots uzsākt pēc ilgāka laika, pirms tam derētu aprunāties ar ģimenes ārstu par piemērotāko slodzi. Vingrojumi meklējami Youtube.com. Tie ir gan angļu, gan krievu valodās. Taču valodai nevajadzētu būt šķērslim, jo parasti video veidoti tā, lai ikviens var saprast, kas un cik ilgi jādara.

Lūk, piemērs!

 

https://www.youtube.com/embed/iC_UG8yVGOw

 

Lai sportisks un veselīgs pavasaris!