11 pārsteidzoši iemesli, kādēļ kāds varētu tevī iemīlēties

Iemīlēšanās un mīlestība joprojām ir mistisks, noslēpumains un dažkārt ar prātu neizprotams emociju un sajūtu kokteilis. Notikums, kas nav paredzams. Pie tam iemīlēties var personā, kas citādi nemaz nešķiet "piemērota". 

Mīlestības noslēpums joprojām nav atklāts.

FOTO: Shutterstock.com

Mīlestības noslēpums joprojām nav atklāts.

Kā un kādēļ divi cilvēki saprot, ka ir radīti viens otram? Pasaulē tiek veikti neskaitāmi pētījumi daudzu gadu garumā, lai rastu atbildes – kāpēc viens cilvēks iemīlas otrā. Lūk, daži mīti un klišejas, kas, izrādās, neatbilst patiesībai, un daži neparasti iemesli, kāpēc viens cilvēks pievelk otru.


Tev rūp vide, tāpat kā otram

Ir viegli dzīvot zaļi, ja tā ir tikai poza, bet ja cilvēks dzīvo videi draudzīgi, tas prasa gan piepūli, gan laiku un izpratni. 2016. gada pētījums atklāj, ka vīrieši un sievietes, kas iepērk ekoloģisku pārtiku, ir piemērotāki partneri ilglaicīgām attiecībām. Savukārt, tie, kas iegādājās luksusa preces, partnerus vairāk uztver kā fiziski pievilcīgākus cilvēkus un biežāk nodibina tikai īslaicīgas attiecības.
 


Ja esi nepieejama 

Kādā ātro randiņu eksperimentā noskaidrojās, ka vīrieši vairāk iekāro tās sievietes, kuras tēlo, ka ir nepieejamas un izrādot mazu interesi par vīrieša jautājumiem. Tiesa, šie atklājumi attiecās tikai uz konkrētām situācijām. Vīriešiem tomēr bija jāizjūt saikni ar konkrēto sievieti. Respektīvi, viņi paši gribēja izvēlēties savu partneri pat tad, ja sieviete nebija īpaši atsaucīga. Mīlestība ir sarežģīta!


Ja tev ir pareizā sejas izteiksme

Laime piestāv sievietēm, vīriešiem laimīga sejas izteiksme nav tik svarīga. 2011. gada pētījumā tika veikti eksperimenti ar vairāk nekā 1000 cilvēkiem. Viņiem parādīja fotogrāfijas ar pretējā dzimuma pārstāvjiem un uzdeva jautājumu: "Cik pievilcīgs Jums šis cilvēks šķiet?". Izrādījās, ka vīriešiem pievilcīgas bija sievietes, kas  izskatījās laimīgas, bet sievietēm pievilcīgāki likās vīrieši, kuru sejās atspoguļojās lepnums. Laimīgos vīriešus sievietes izvēlējās retāk. Kautrība likās pievilcīga abu dzimumu acīs.


Ja esi līdzīgs esošajam vai bijušajam partnerim

Mums visiem ir savs iecienītais izskata tips, taču sievietes savam iedomātajam izskata ideālam pieturas stingrāk nekā vīrieši. 2011. gada pētījumā tika atklāts, ka gan vīrieši, gan sievietes pretējo dzimumu pārstāvjus vērtēja kā pievilcīgākus, ja viņi līdzinājās esošajam vai bijušajam partnerim. Tiesa gan – vīrieši retāk izrādīja interesi par sejām, kas bija līdzīgas esošo partneru sejām.
 

Ja aktīvi žestikulē

Meklējiet mīlestību? Parādiet sevi, aktīvi aizpildot telpu ar žestiem. 2016. gada pētījums atklāj, ka vīrieši un sievietes ātro randiņu izvēlējās atkārtoti satikties ar tiem partneriem, kas bija aktīvi žestikulējuši nevis mierīgi sēdējuši. Pievilcīgākas pretējam dzimumam ir fotogrāfijas, kurās sieviete vai vīrietis ir nofotografēti atvērtā pozā, ar staltu stāju, Sakņupuši, noslēgtu stāju un sakrustotām rokām nofotografēti cilvēki izraisīja daudz mazāku interesi.


Pretējie poli nepievelkas

Izrādās, ka apgalvojums "Pretējie poli pievelkas", neatbilst patiesībai. 10 gadus ilgušā pētījumā atklājies, ka "pretpoli pievelkas" klišeja ir nepareiza. Partneri, kuru personības ir līdzīgas, jutīsies kopā labāk un viens otru sapratīs labāk.

Reklāma
Reklāma


Ja skatāties viens otram acīs

Masačūsetsas Universitātes psiholoģe Džoanna Kellermane lūdza 72 nepazīstamus studentus 2 minūtes lūkoties viens otra acīs. Tie, kas to bija izdarījuši, pēc tam atzina, ka jūtas un pat kaisle pret otru cilvēku ir palielinājusies. Ilgs acu kontakts var palīdzēt veidot saikni ar otru cilvēku un pat radīt mīlas jūtas.


Ja reaģē uz partnera replikām

Uzsākot un veidojot attiecības, ir svarīgi tas, kā partneri viens pret otru izturas. Psihologs Džons Gotmans ir pētījis pārus vairāk nekā 40 gadus un apgalvo, ka daudz kas ir atkarīgs no reaģēšanas. Piemēram, ja sieva norāda uz kaut ko viņai interesantu, ir labi, ja vīrs uz šo repliku reaģē. Reaģēšanas rezultāti ir apbrīnojami. Pāri, kas pēc 6 gadu kopā būšanas izšķīrās, bija reaģējuši uz otra uzmanības saucieniem tikai 33% gadījumu, bet tie, kas palika laimīgās attiecībās, reaģēja 87% gadījumu.


Ja labi smaržo

Dienvidkalifornijas Universitātes pētījums atklāja, ka sievietes ovulācijas laikā izvēlējās to vīriešu kreklus, kuriem bija izteikti augsts testosterona līmenis. Starp citu, arī vīrieši ar izteiktu un spēcīgu žokļa līniju sievietēm ovulācijas laikā ir īpaši pievilcīgi.


Ja esi līdzīgs viņa pretējā dzimuma vecākam

Daudzi cilvēki par pievilcīgiem uzskata partnerus, kas ir vizuāli līdzīgi viņa pretējā dzimuma vecākam. Tika atklāts, ka sievietes, kas dzimušas gados vecākiem vecākiem (virs 30 gadiem), vairāk meklēja attiecības ar gados vecākiem partneriem. Ja vecāki bija gados jauni, tad sievietes, kas augušas šādās ģimenēs, biežāk izvēlējās gados jaunus partnerus. Vīriešiem izvēli noteica mātes vecums.


Ja rūpējies par suni

Kādā eksperimentā 100 sievietes lasīja aprakstus par vīriešiem. Ja kādā no aprakstiem tika minēts, ka vīrietim ir suns, viņš tika izvēlēts kā atbilstošāks ilgtermiņa partneris. Par vīriešiem, kuriem suņa nebija, interese bija mazāka. Pētnieki secināja, ka rūpes par dzīvnieku liecina, ka tā saimnieks ir mīlošs un spējīgs veidot ilgtermiņa attiecības. Tas palīdz vīrietim izskatīties arī mierīgākam, pieejamākam un laimīgākam.
Pastaigas laikā sievietes labprātāk dalījās ar savu telefina numuru, ja tikšanās brīdī vīrietis bija ar suni. 


Pēc ārzemju preses materiāliem

Saistītie raksti