Jauns pētījums atklāj vērā ņemamus jaunumus par gulēšanu kopā ar mīluļiem

Ja katru vakaru dzen savu mīluli prom no savas gultas, tad zini, ka patiesībā tas ir lieki. Nesens pētījums atklājis, ka gulēšana ar mīluļiem nemaz tik ļoti netraucē tavu miegu kā sākumā varētu šķist. Īstenībā gulēšana kopā dod sava veida drošības sajūtu, tādā veidā nodrošinot labāku naktsmieru.

20% respondentu apgalvoja, ka viņu mājdzīvnieki traucēja viņiem gulēt, savukārt 41% apgalvoja, ka mājdzīvnieka uzturēšanās guļamistabā palīdzēja labāk gulēt.

FOTO: Shutterstock.com

20% respondentu apgalvoja, ka viņu mājdzīvnieki traucēja viņiem gulēt, savukārt 41% apgalvoja, ka mājdzīvnieka uzturēšanās guļamistabā palīdzēja labāk gulēt.

 

Pētījuma ietvaros 150 respondenti aizpildīja anketu par saviem gulēšanas paradumiem, un tajā bija arī jautājumi par mājdzīvniekiem. Piemēram, jautājumi par to, kādi dzīvnieki un cik daudz bija respondenta mājās, kā arī jautājumi par gulēšanas paradumiem. Tālāk respondenti atbildēja, kur viņu mīluļi gulēja, kā tie uzvedas un vai mājdzīvnieki ietekmēja viņu naktsmieru.

 

20% respondentu apgalvoja, ka viņu mājdzīvnieki traucēja viņiem gulēt, savukārt 41% apgalvoja, ka mājdzīvnieka uzturēšanās guļamistabā palīdzēja labāk gulēt. Dr. Luiss Krans, miega speciālists Mayo Klīnikas Centrā Arizonas štatā un pētījuma dalībnieks, sacīja, ka: "... [daži cilvēki] atzīst, ka gulēšana kopā ar savu mājdzīvnieku liek tiem justies ērtāk. Viena sieviete sacīja, ka viņas divi mazie suņi savā veidā sildīja viņas gultu. Cits respondents atzina, ka viņa kaķis, kas viņu naktī aiztika, lika justies relaksēti un nomierinoši."

Respondents atzina, ka viņa kaķis, kas viņu naktī aiztika, lika justies relaksēti un nomierinoši.

Interesants atklājums bija tāds, ka lielākā daļa cilvēku, kas sūdzējās, ka dzīvnieki traucē viņiem gulēt, bija vairāku mīluļu saimnieki. "Manuprāt, vairāki mājdzīvnieki saimnieka gultā palielina slikta miega risku," apgalvo Krans. Viņš arī pārliecināts, ka kaķi vairāk naktī staigā pa māju, savukārt, suņiem ir tendence pieglausties un gulēt pie sava saimnieka. "Ja saimnieks ir kluss, arī suns ir kluss," piebilst Krans. "Es nebūtu pārsteigts, ja suņi sekotu saviem saimniekiem, kamēr kaķi dara, ko viņi vēlas."

 

Reklāma
Reklāma

Krans arī sacīja, ka nav drošs "vai ir kāds pareizs noteikums par dzīvniekiem gultā. Mana kolēģu grupa uzskata, ka tas vienkārši vienmēr ir risks." Šis ir interesanti, jo pusei no amerikāņu mājsaimniecībām ir mājdzīvnieki, un puse no šiem mājdzīvniekiem guļ kopā ar saimniekiem vienā gultā, vai arī kaut kur guļamistabā.  

 

LASI ARĪ: Vai dzīvnieks mājās spētu mazināt trīsgadnieka uzvedības problēmas? Speciālista komentārs

Kā atpazīt suņa ķermeņa valodu? Padomus sniedz speciāliste

Ģimenē ienāk mājdzīvnieks. Vai tiešām mainās arī cilvēciskās attiecības?